Facebook noscript imageGästkrönika: Geert Wilders seger skänker hopp till Europa
R Berggren
Krönikörer
Gästkrönika: Geert Wilders seger skänker hopp till Europa
Geer Wilders firar gårdagens valseger. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Geer Wilders firar gårdagens valseger. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Geert Wilders storslam i det nederländska valet är en vitamininjektion för de europeiska konservativa som vill bromsa islamiseringen av Europa och massinvandringen till världsdelen, och som ser med skepsis på EU:s utveckling, skriver Ronie Berggren.

Att prata om islamiseringen av Europa brukade stämplas som en konspirationsteori. Idag tror ingen längre att så är fallet eftersom islamiseringen kan beskådas i hela västra Europa. Men det förändrar inte faktumet att de som tidigt varnade för fenomenet fick löpa gatlopp.

Läs även: Wilders vinner valet: ”Vi kan inte längre ignoreras”

En av dessa som var tidigt ute var den nederländske politikern Geert Wilders från Frihetspartiet (PVV). Wilders har inför tidigare val kampanjat på att ”stoppa islamiseringen av Nederländerna”, stoppa nybyggen av moskéer och på att förbjuda koranen – som han har jämfört med Hitlers Mein Kampf (något även somliga Hamassympatisörer i Gaza också tycks göra, rent parentetiskt).

Det har lett till otaliga hot från islamister som gör att han tvingas leva med personskydd på samma sätt som Lars Vilks fick göra här i Sverige. Ett livsöde som han beskrivit som att hållas fånge i sitt eget land eftersom han inte är fri att enkelt göra vad han vill i samhället.

Men attackerna har även kommit från de egna landsmännen. Vid ett valmöte 2014 frågade Wilders sina partimedlemmar om de ville ha fler eller färre marockaner i Nederländerna.

Läs även: DEBATT: Ayaan Hirsi Ali har en poäng om kristendomen och Väst

Marockaner är en av de största invandrargrupperna till Nederländerna och problemen som denna grupp har orsakat kunde inte minst beskådas 2022 i grannlandet Belgien, där stora skaror marockaner vandaliserade Bryssel efter att deras gamla hemland Marocko besegrat deras nya hemland Belgien i Fotbolls VM. Åtta år tidigare hade Wilders alltså frågat sina partianhängare om de ville ha fler eller färre marockaner i Nederländerna?

”Färre, färre!” svarade hans anhängare. För detta åtalades och fälldes Wilders 2016 för hatbrott, en dom som sedan upphävdes 2020. Men Wilders fick ägna år av energi åt att hävda rätten att som politiker kritisera massinvandringen. Priset han fått betala för att gå emot strömmen har varit mycket högt.

Men igår kom alltså belöningen när hans frihetsparti blev det största partiet i det nederländska parlamentets andra kammare, med cirka 25 procent av de 150 platserna. I denna valkampanj tonade han ner islamkritiken men den finns givetvis kvar i bakgrunden.

Om Geert Wilders kan hitta koalitionspartners så kan han alltså bli Nederländernas nästa premiärminister. Det skulle innebära en stor seger för Europas konservativa rörelser som vill se stopp för massinvandringen, motstånd mot islamiseringen av Europa och motstånd mot EU:s alltmer växande överstatlighet. Nederländerna har under lång tid spelat med i alla dessa saker, men Wilders seger visar tydligt att det växande motståndet underifrån nu slagit igenom, och att Wilder långa arbete har burit frukt.

Huruvida Wilders faktiskt blir premiärminister eller ej återstår att se, men oavsett den saken så har segern gett honom större inflytande än de flesta hade kunnat räkna med. Folket i Nederländerna har talat.

Läs även: DEBATT: Islam kan reformera bort sitt judehat

R Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.