Facebook noscript imageGrattis på ettårsdagen, Bulletin!
Dan Korn
Ledare
Grattis på ettårsdagen, Bulletin!
Grattis på ettårsdagen, Bulletin!

Den 22 december 2020 sjösattes projektet att starta en ny svensk nätbaserad dagstidning, som fick namnet Bulletin. Att starta en dagstidning är verkligen ingen lätt uppgift. Allt blev inte så som grundarna hade tänkt sig det, men trots att andra tidningar dömde ut den som dödshotad redan i mars i år har tidningen överlevt. Den läses av allt fler och kan vid ettårsjubileet se framtiden an med tillförsikt.

Under året som gått har Bulletin haft nästan 4,4 miljoner unika besökare. Även om vi kan räkna med att vissa läst tidningen både på dator, padda och telefon innebär det att över en tredjedel av Sveriges befolkning någon gång under året läst en text i Bulletin. Ungefär en halv miljon unika besökare per månad har tidningen haft, vissa månader ganska mycket mer än så.

Tidningen har publicerat över 4 000 egenproducerade texter och uppmärksammats i svenska medier, men också internationellt för dess fylliga opinionsmaterial, men vi har också kommit med flera avslöjande nyheter. I en serie reportage om Migrationsverket visades att personer som inte var svenska medborgare kunde ha säkerhetsklassade arbeten. Människor som själva inte var svenska medborgare arbetade som handläggare om medborgarskap. Detta fick Migrationsverket att ändra sina rutiner.

Läs även: Nytt beslut: Migrationsverket börjar kräva svenskt medborgarskap för medarbetare.

Vi avslöjade också att personalen gjorde massor av olovliga slagningar i register för asylsökande, att asylsökande visste vilken handläggare de kunde vända sig till, som tillhörde samma klan. Allt detta betraktas som en extrem säkerhetsrisk.

Att en våldtäktsman fick åtta gånger så stor ersättning från staten som hans offer, något som lett till en omfattande debatt, avslöjades av Bulletin.

I Bulletins Helgintervju har några av de mest intressanta namnen dykt upp och blivit intervjuade. Joakim Lamotte, Jimmie Åkesson, Thomas Ravelli, Magnus Ranstorp, Peter Esaiasson, Soheila Fors, Stina Oscarsson och Lars Vilks. Intervjun med Lars Vilks var en av de sista han gjorde innan hans tragiska bortgång.

Läs även: Helgintervjun: Lars Vilks: Ingen poäng med yttrandefrihet om ingen blir upprörd

Redan innan tidningen startade var den stoff för andra tidningars spekulationer och sensationsskriverier. Nyhetstidningen har i sig varit en nyhet, dels på grund av faktiska händelser, dels på grund av en illa dold motvilja mot den frihetligt konservativa uppkomlingen. Det kompakta motstånd vi fått kämpa emot har i sig själv bevisat varför vi behövs; som en motvikt till det vanliga mediebruset, som alltför ofta går i strömlinjeform och hellre försvarar makten än ifrågasätter den.

För en kort tid sedan meddelades att Bulletin får presstöd, vilket givetvis underlättar för oss, men vi är fortfarande beroende av prenumerationer och stöd i form av stora eller små gåvor. Swisha gärna ditt bidrag till:

1233244977

Än är det för tidigt att som Karl Gerhard, när han jubilerade, sjunga Hurra vad jag är bra. Men vi kan som Ernst Rolf i stället utbrista Bättre och bättre dag för dag.

Dan Korn

Dan Korn är Bulletins chefredaktör, författare till tjugo böcker och har sysslat med kulturjournalistik under fem årtionden.