Facebook noscript imageGudmundson: Åratal av otrygghet väntar oss
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Åratal av otrygghet väntar oss
Foto: Björn Larsson Rosvall, TT.
Foto: Björn Larsson Rosvall, TT.

Gängvåldets utbredning beror på en rad systemfel. Inte förrän alla politiska fel har reparerats kommer de kriminella att kunna pressas tillbaka.

En explosion i ett bostadskvarter i Annedal i centrala Göteborg skadade 16 personer, varav fyra allvarligt. Fynd från den inledande utredningen antyder att explosionen skett på utsidan av huset, vid en port på innergården. Polisen kartlägger nu de boende i fastigheten för att se om det kan ha funnits någon tänkbar måltavla för en attack i kvarteret.

Sprängattentat är tyvärr inte ovanliga i Sverige. Polisens senaste statistik över sprängningar, från årsskiftet till och med den 15 september, noterar 60 detonationer, 49 förberedelser och 7 försöksbrott. Totalt 116 mycket allvarliga händelser, alltså.

Även kraftiga explosioner i bostadsområden har förekommit. 2019 small cirka 20 kilo dynamit på Ådalagatan i Linköping, i en misstänkt gänguppgörelse där de boende omkring fick sina hem slagna i spillror.

Vad som utmärker dådet i Annedal är det stora antalet skadade. Och att det drabbade bostadskvarteret är centralt beläget och välmående.

Men gänguppgörelser begränsas inte till utsatta områden. Problemet har tillåtits växa sig så stort nu att ingen går säker.

Min egen stadsdel i Stockholms innerstad, till exempel, är ganska dyr. Den gränsar till rika Östermalm. För ett och ett halvt år sedan small det, ett par hundra meter från mina barns dagis. Ett litet café, känt för sina amerikanska pannkakor, hade nyligen bytt ägare. Kvinnan som haft stället i tjugo år hade sålt. Den nye ägaren var tyvärr medlem i ett av stadens kriminella nätverk. Han hade utnyttjat nätverkets kontakter för narkotikaförsäljning på egen hand, och nu ansåg gänget att han stod i skuld. Bomben utanför cafédörren var en betalningspåminnelse.

Explosionen var så kraftig att fönstren blåstes ut tvärsöver gatan. Fasaderna skadades. Ingen människa skadades, men hörnan på kåken förstördes. Det är faktiskt fortfarande ett hål i trottoaren utanför.

Uppgörelsen slutade inte med explosionen. Ett par kvarter bort följde ett kontraktsmord på en anställd i en däckverkstad – också med nya ägare. Caféägaren själv avrättades i en skog utanför stan.

Och detta alltså i en hyggligt säker del av staden. Som därutöver har ett ännu ouppklarat mord i en andrahandsuthyrd lägenhet 2018 och en omfattande bordellverksamhet nyligen avslöjad i en thaimassagesalong.

Polisen räcker inte till. Politiken tycks vara maktlös. Frågan är vad de boende i stadsdelen kan göra.

En fastighetsägare som får ett kriminellt nätverk som hyresgäst i cafélokalen – vad ska den ta sig till? Att döma av efterspelet i min lilla stadsdel finns det mycket lite att göra. Caféet har fortfarande en koppling till det kriminella nätverket – fast nu är det brorsan, dömd för kokainförsäljning och grovt vapenbrott, som står registrerad som styrelseledamot.

När den grova kriminaliteten nästlat sig in är den svår att rå på. Vilken bostadsrättsföreningsordförande vill utmana dödspatrullen? Det är svårt nog att kritisera grannen som inte kommer på städdagen. Vem vill lämna över arga lappen till snubben i mc-gänget? Och även om man upptäcker att man har självaste Don Corleone som hyresgäst är det inte säkert att man kan vräka honom. Det svenska besittningsskyddet är enormt starkt.

Gängen ger sig också på de personer och funktioner som samhället har ställt upp som skydd. Våld riktas mot åklagare, poliser och socialsekreterare. Anhöriga och vittnen hotas.

Grannen, som är polis och hälsar så glatt i trappuppgången – är han en måltavla? Eller juristen som har kontor i huset? Otryggheten sliter sönder samhällsväven.

Läs även: Lyssna på poliserna

Det är för tidigt att dra slutsatser om exakt vad som hände just i Annedal. Men en sak står klar. När den organiserade brottsligheten har tillåtits växa sig stark är ingen längre trygg.

Sverige är inte byggt för den brottslighet som politiken har släppt fram. Det beror på flera olika systemfel. Lagen håller inte kända kriminella inlåsta. Polisen räcker inte till att utreda brotten. Anställda i rättsväsendet och andra myndigheter får inte tillräckligt skydd. Fastighetsägare och grannar har ingen möjlighet att kontrollera hur lokaler används. Allmänna platser övervakas inte.

Brottsligheten kommer inte att kunna tryckas tillbaka med mindre än att samtliga dessa faktorer ändras. Åratal av otrygghet ligger framför oss.

Måtte Annedal bli en vändpunkt.

Läs även: Skjutningarna är ett politiskt misslyckande

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.