Facebook noscript imageGudmundson: Ditt livs dyraste köp hotas av gängbrotten
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Ditt livs dyraste köp hotas av gängbrotten
Du kan förlora miljonbelopp om brottsligheten ökar i ditt bostadsområde. Foto: Anders Wiklund, TT.
Du kan förlora miljonbelopp om brottsligheten ökar i ditt bostadsområde. Foto: Anders Wiklund, TT.

Den tilltagande gängbrottsligheten kan få förödande konsekvenser även för vanliga hushåll som inte är direkta brottsoffer. Svensk forskning visar att bostädernas värde sjunker kännbart när brottsligheten ökar. Enfamiljshuset nära en ofta brottsutsatt plats är värt över en halv miljon mindre än villan en mil bort.

De stora fastighetsbolagen verksamma i Göteborgs utsatta områden har omfattande problem med brottslighet i hyresbeståndet. Tre fjärdedelar är utsatta för narkotikaförsäljning, två tredjedelar för gängkriminalitet och hälften för återkommande inbrott och olaga intrång. Det framgår av en rapport som den lokala fastighetsbranschens trygghetsprojekt presenterade i början av december. Fastighetsägarna oroar sig nu för fallande fastighetsvärden, rapporterade SvD:s vakne ekonomireporter Johan Hellekant. SvD noterade också att brottslighetens nedbrytande effekter sprider sig till mer välmående delar av staden. ”Vi har ett fastighetsvärde och när det blir skjutningar, så berör det hela staden”, konstaterade en fastighetsägarrepresentant i tidningen.

Risken gäller förstås också privatpersoner.

Att yttre faktorer påverkar en fastighets värde är väl känt för varje Hemnet-användare. Bostadsköpet är Medelsvenssons största affär – de flesta vuxna är medvetna om plus och minus i ett bostadsområde. Avståndet till kollektivtrafik, närhet till vattnet eller ett attraktivt utbud av service i området kan påverka prisbilden påtagligt.

Brottslighet har på liknande sätt en klart negativ effekt. Internationellt har forskningen kunnat visa att efterfrågan på bostäder minskar i brottsdrabbade områden, och att köpare är villiga att betala mer för bostäder i tryggare områden. Samma fenomen är giltigt även i Sverige, även om den svenska marknaden är relativt hårt reglerad och har ett stort inslag av så kallad allmännytta.

Professorerna Mats Wilhelmsson och Vania Ceccato vid KTH är specialiserade på fastigheter – han på ekonomi och hon på trygghet. I en rad studier har de tillsammans försökt mäta hur brottsligheten påverkar i kronor och ören. I en granskning 2011 utgick de från drygt 9 000 bostadsförsäljningar i Stockholm och anmälda brott av olika typ – som inbrott, bilstölder, överfall eller skadegörelse – per invånare i 408 basområden i staden.

Forskarna fann att brottslighetens påverkan på bostadspriserna i Stockholm knappt skilde sig från vad som uppmätts i Nordamerika. Om den totala brottsligheten ökar med en procent, sjunker lägenhetspriserna med 0,04. Och värdena faller inte bara i den absoluta närheten utan även i omgivande områden. Olika brott har vidare olika stark effekt. Bostadsinbrott påverkar mer än skadegörelse, exempelvis. Man kunde också konstatera att priserna i innerstaden inte var lika känsliga som i förorten – en viss brottslighet tycks förväntas i centrum.

I en studie 2019 undersökte KTH-forskarna hur bostadspriser påverkas av närhet till relativt höga koncentrationer av brottslighet, så kallade crime hot spots. Återigen utgick man från Stockholm, nu med mäklarstatistik från drygt 118 000 försäljningar. Effekten var inte enorm, men ändå påtaglig.

Läs även: Så lätt beställer du ett kontraktsmord i Sverige

Om man flyttar en bostad 1 000 meter från en hot spot ökar värdet med 1,2 procent – vid tiden motsvarade detta genomsnittligen cirka 33 000 kronor. Effekten är avsevärt större på enfamiljshus än på lägenheter. Ett radhus som flyttas 1 000 meter från en hot spot ökar i värde med 66 000 kronor. Hela bostadsområden utmärks av detta. En villa vid en crime hot spot är värd över en halv miljon kronor mindre än motsvarande boende en mil bort (660 000 kronor, för att vara exakt). Enbart beroende på brottsligheten.

De stora fastighetsägarna i Göteborg har insett att de själva måste agera när politiken har svikit. De har tagit fram en manual för att rusta bostadsområdena mot förfallet.

För den enskilde är det kanske inte lika görbart att se om sitt hus. Men valet 2022 innebär i alla fall en liten möjlighet att stävja brottsutvecklingen.

Läs även: Vad är det för fel på våra förorter?

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.