Facebook noscript imageGudmundson: En gåva från oss alla till Abdullah II
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: En gåva från oss alla till Abdullah II
Foto: Realtor.com.
Foto: Realtor.com.

Jordaniens kung Abdullah II har avslöjats med stora, dolda tillgångar utomlands. En del av förmögenheten kan ha byggts upp med bistånd.

Den flottaste villan i Malibu har drygt 1 000 kvadratmeter boyta, sju sovrum, sju badrum, gym, biograf, swimmingpool och panoramafönster från golv till tak på de två våningarna för att till fullo kunna njuta av utsikten över Santa Monica-bukten och ut mot Stilla Havet. Fastigheten köptes genom Los Angeles tjusigaste mäklare för 33,5 miljoner dollar, det vill säga ungefär 294,5 miljoner kronor.

Men kung Abdullah II låter sig inte nöjas med det. Han äger ytterligare två lyxvillor i Malibu. Den ena har 715 kvadrat boyta med sju sovrum och dryga 5 000 kvadratmeter tomt i direkt anslutning till den naturskyddade stranden Point Dume State Beach. Den villan kostade 23 miljoner dollar – dryga 200 miljoner kronor.

Den minsta kåken är på bara 250 kvadrat och kostade inte mer än 12,2 miljoner dollar, alltså cirka 100 miljoner kronor. Men där är planen att uppföra ett mer än dubbelt så stort hus i den lummiga trädgården med magnifik vy över havet (The Real Deal 6/10).

Utsikten från en av tre lyxvillor kung Abdullah köpt i Malibu. Foto: Realtor.com.

Det avslöjades i den senaste stora läckan av känsliga bankuppgifter från olika skatteparadis, vilken har fått namnet Pandora papers. Kung Abdullah II av Jordanien visade sig då genom bulvaner ha köpt fjorton olika lyxvillor och -lägenheter runtom i världen för totalt närmare en miljard kronor. En lång rad makthavare har på samma sätt fått sina dolda tillgångar röjda genom läckan. Men eftersom Jordaniens kungahus har odlat en nationell självbild av ett fattigt hjälpbehövande arabland – utan större oljefyndigheter och dessutom med brist på vatten – sticker kungens smusslande lite extra i ögonen. Jordanien är en stor mottagare av internationellt bistånd.

De tre luxuösa fastigheterna i Malibu köptes av Abdullah II mellan 2014 och 2017 – som av en händelse just de år då det svenska årliga biståndet nästan dubblades från dryga 50 miljoner kronor till knappa 100.

Jordanien tillhör förvisso inte Sveriges stora biståndsländer. Men sedan 1999, året då Abdullah II ärvde tronen, har Sverige ändå skänkt 766,23 miljoner kronor i bistånd dit.

En rad givare har redan uttalat sig med anledning av den jordanske kungens snabba förmögenhetstillväxt. Samtliga förnekar förstås att biståndet har gått till något annat än den avsedda hjälpen.

Läs även: Ska Sverige bygga ett islamiskt emirat?

Men bistånd göder de härskande eliterna i mottagarländerna och leder till korruption. Offshoretillgångarna är ett tydligt exempel. En ny dansk-norsk vetenskaplig studie granskar hur biståndsutbetalningar samspelar med medelstillväxt i skatteparadis. Artikeln ”Elite Capture of Foreign Aid: Evidence from Offshore Bank Accounts” (Journal of Political Economy) jämför biståndsdata från Världsbanken med utlandsägda insättningar registrerade i centralbankernas centralbank BIS (Bank for International Settlements), som har uppgifter även från hemliga frizoner som Schweiz, Luxemburg, Singapore och Caymanöarna. Studien påvisar ett misstänkt samband mellan biståndets andel av bruttonationalprodukten och mängden kapital offshore. Sambandet är synligt från kvartal till kvartal. När ett land får motsvarande en procent av BNP i bistånd ökar insättningarna i skatteparadis med 3,4 procent mer än för ett land utan bistånd.

Att förmögenheter smusslas ut till skatteparadis behöver inte betyda att bistånd har gått rakt in i den härskande klassens bankkonton. Möjligen hänger det snarare ihop med ett fenomen som borde vara mer diskuterat i biståndsbranschen: fungibilitet. Biståndet frigör resurser som annars skulle varit bundna i det offentliga, pengar som härskarna i stället kan satsa på vapen, lyxkonsumtion eller generösa kontrakt med egna och släktingars bolag.

Jämlikhetssträvande svenska skattebetalare kan trösta sig med att det inte bara är det jordanska kungahuset som har gynnats under de senaste decennierna. Även två tidigare premiärministrar i Jordanien nämns i Pandora papers med stora förmögenheter offshore.

Dessutom får det väl numera också anses att bistånd verkligen kan skapa beständig rikedom. Tre flotta villor i Malibu för sammanlagt dryga 600 miljoner kronor talar för sig själva.

Läs även: ”Inga belägg för att bistånd fungerar”

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.