Facebook noscript imageGudmundson: Hur många i L skulle rösta på S?
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Hur många i L skulle rösta på S?
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har inte kontroll över riksdagsgruppen. Foto: Christine Olsson, TT.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har inte kontroll över riksdagsgruppen. Foto: Christine Olsson, TT.

Liberalernas Nina Lundström röstade för att släppa fram en socialdemokratisk statsminister. Även om hon inte ställer upp i nästa val är beteendet besvärande för Nyamko Sabuni.

En röst fattades när oppositionen skulle rösta nej till Socialdemokraternas statsminister. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hade mangrann uppslutning, men Liberalerna fallerade.

Det var Nina Lundström, riksdagsledamot för Liberalerna i Stockholms län, som röstade för att släppa fram Magdalena Andersson.

Samma sak gjorde hon i somras när frågan gällde Stefan Löfven.

Beteendet har ett icke ringa stöd bland Liberalernas medlemmar. I partiets rådgivande omröstning, inför fastställandet av valsedlarna i Stockholms län, hamnade Nina Lundström på tredje plats. Trots att hon alltså hade avvikit från partilinjen och stött Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

Nina Lundström har sedermera kungjort att hon inte kandiderar. Ifall Liberalernas röster behövs efter valet 2022 kommer hon personligen alltså inte att utgöra ett hinder.

Nyamko Sabuni och L kan ändå få problem. Bland partiets tyngsta finns en rad namn som uttryckt hårt motstånd mot Sabunis vägval i regeringsfrågan. Från Liberalerna i Stockholms stad kommer exempelvis stridbara regionrådet Anna Starbrink, som kandiderar till riksdagen på ett tydligt avståndstagande till sverigedemokratiskt inflytande.

Liberalernas landsmöte har fastslagit den kurs som Nyamko Sabuni stakat ut. Men det skedde under påtagliga konvulsioner i partiets inre. Mandatet från landsmötet är inte glasklart.

Även om partiets företrädare kommer att känna sig bundna av landsmötets beslut, kommer det att finnas utrymme för tolkning. I pressat läge kan enskilda ledamöter känna sig förbundna till vad de uppfattar som sitt personliga mandat. Kanske har ledamöter kandiderat som utpräglade SD-motståndare och vill då inte svika väljarna.

Man ska förstås inte beklaga att riksdagsledamöter är självständiga och samvetsgranna, beredda att stå emot partipiskans rapp. Men mycket talar för att nästa riksdag blir lika jämn som den nuvarande. Och då kan en enda knapptryckning vara avgörande.

Läs även: L ligger som ett skadat djur vid vägkanten

Liberalerna har nu i två extremt betydelsefulla omröstningar visat att partiledningen inte har kontroll på riksdagsgruppen. Det är ett osäkerhetsmoment som kan stå Nyamko Sabuni dyrt.

Vilken betydelse partibrytare har för de väljare som överväger att stödrösta på Liberalerna går inte att mäta. Men sannolikt spelar det roll om väljarna inte kan veta vilken regering som blir resultatet.

Det kan hänga på ett mandat 2022. Törs man låta Liberalerna trycka på den knappen?

Läs även: Fjärde gången Annie Lööf röstar S

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.