Jämställdhetsministern har noterat att utrikes födda kvinnor inte får jobb. Tydligen är problemet brist på ”samverkan”.
Samma vecka som Expressen har berättat om den somaliska kvinnan i Åmål, som genom skattefinansierad pysselsättning och bidrag får ut 32 000 kronor i månaden efter skatt, tar regeringen i med hårdhandskarna.
Arbetsmarknadsdepartementet ger nu i uppgift till Jämställdhetsmyndigheten att stärka utrikes födda kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Uppdraget går huvudsakligen ut på att undersöka hur ”samverkan” fungerar mellan ”myndigheter och andra centrala aktörer som möter kvinnor, t.ex. civilsamhälle, öppen förskola, skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst”.
Samverkan, alltså. Det är brist på samverkan som är problemet.
Man får anta att den rödgröna regeringen inte läser Expressen. Bonnier News borde skicka över ett gratisexemplar så ministern får veta att det har etablerats ett alternativ till Aftonbladet.
Läs även: Ett enkelt jobb kan inte konkurrera med 32 000 kronor i bidrag
I slutet av jämställdhetsminister Märta Stenevis (MP) pressmeddelande signaleras dock att regeringen ändå är öppen för möjligheten att det kan finnas andra bakomliggande anledningar än brist på samordning.
”I uppdraget till Jämställdhetsmyndigheten ingår också att undersöka arbetsgivares incitament att anställa utrikes födda kvinnor som har kort utbildningsbakgrund och saknar arbetslivserfarenhet i Sverige”, heter det.
Tydligen tittar inte regeringen på tv heller. När SVT:s Uppdrag granskning besökte Filipstad häromåret – där det var 80 procents arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda – konstaterades lättfattligt vari problemet låg. ”Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, utan det finns en efterfrågan på arbetskraft”, utbrast verksamhetssamordnaren på Arbetsförmedlingen.
SVT får buda över en VHS till Stenevi.
Nåja. Helt handfallen har regeringen inte stått.
Den 1 januari 2018 inrättades ju Jämställdhetsmyndigheten. Med en budget på runt 100 miljoner kronor innebär det cirka 95 jobb i problemtyngda Göteborgsförorten Angered, där myndigheten placerades. Och eftersom 77 procent av alla som anställs på den extra jämställda myndigheten är kvinnor, torde arbetsmarknadsstatistiken i Angered ha förbättrats påtagligt.
Ett par tusen sådana satsningar till, så har Märta Stenevi snart löst problemet. Det kanske är det som menas med ”samverkan” mellan myndigheter.
Läs även: Fullt sysselsatt med att göra ingenting