Facebook noscript imageGudmundson: Kurt Westergaard begravdes i hemlighet
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Kurt Westergaard begravdes i hemlighet
Kurt Westergaard 1935–2021. Foto: Joachim Adrian, AP/TT.
Kurt Westergaard 1935–2021. Foto: Joachim Adrian, AP/TT.

En fredlig tidningsman smusslas undan. En terrorist hedras med bön och blommor.

Få män har haft större betydelse i Danmark än Kurt Westergaard. 2005 väckte dagstidningen Jyllands-Posten den islamiska världens vrede. Den mest kända karikatyren, där muslimernas profet Muhammed avbildas med en bomb i turbanen, var Westergaards.

Karikatyrkrisen ledde till globala protester mot Danmark. Danska företag bojkottades. Ambassader attackerades. Diplomatiska relationer avbröts. Hundratals människor miste livet i folkmassorna.

En rad terrorattentat riktades mot Danmark. Från Sverige, till exempel, avreste muslimska extremister för att försöka iscensätta ett blodbad på Jyllands-Postens redaktion.

Kurt Westergaard själv utsattes för flera mordförsök. Han tvingades efter 2005 att leva sitt liv begränsad av säkerhetsanordningar och vakter, en fånge i sitt eget hem.

Allt för en, med västerländska ögon, harmlös tuschteckning.

Karikatyren innebar ett uppvaknande för Danmark och visade den demokratiska världen att friheten inte kan tas för given.

Westergaard avled den 14 juli i år, 86 år gammal.

Kurt Westergaard fick ingen statsbegravning. Hans kvarlevor fraktades till hemlig plats och lades i en omärkt grav. De efterlevande vill undvika att graven vandaliseras (B.T 10/8).

Familjens önskemål går knappast att ifrågasätta.

Men det är skamligt att det måste bli så.

Läs även: Demokrati i arabvärlden ännu mer osannolikt

Den 14 februari 2015 attackerade den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, beväpnad med ett automatvapen, deltagarna vid en debattkväll på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Den svenske konstnären Lars Vilks, som var en i panelen, överlevde, men den danske filmskaparen Finn Nørgaard mördades och tre polismän skadades.

Efter skjutningen vid kulturhuset begav sig El-Hussein till synagogan, där ett 80-tal församlingsmedlemmar firade en bar mitzva. Dörrvakten Dan Uzan sköts ihjäl. Två poliser skottskadades. Under den efterföljande polisjakten sköts El-Hussein till döds.

Platsen där terroristen El-Hussein skjutits täcktes snart av blommor.

Omar Abdel Hamid El-Hussein begravning. Foto: Rasmus Flindt Pedersen, AP/TT.

Omar Abdel Hamid El-Hussein jordfästes några dagar senare, i en vit kista täckt av blommor, vid den muslimska gravplatsen i i Brøndby där mellan 600 och 700 personer samlats för att ta farväl. En minneshögtid hölls i samband med fredagsbönen i moskén hos Islamisk Trossamfund. Moskén hade mer än dubbelt så många besökare som vanligt.

Den som söker efter tecken på att den västerländska civilisationen är på tillbakagång behöver inte leta särskilt länge.

Läs även: Efterlyses – ett vuxet samtal om islam

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.