Facebook noscript imageGudmundson: Regeringen borde lyssna på Guns N’ Roses
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Regeringen borde lyssna på Guns N’ Roses
Slash vet en del om beroende, och ser med allvar på rökning sedan hans mamma dog i cancer. Foto: Vilhelm Stokstad, TT.
Slash vet en del om beroende, och ser med allvar på rökning sedan hans mamma dog i cancer. Foto: Vilhelm Stokstad, TT.

Gitarristen Slash prisar det svenska snuset. Men regeringen lyssnar inte.

”Herregud, det här är det bästa!” Hörde ni frågestunden med Guns N’ Roses gitarrist Slash i radiokanalen Rockklassiker häromveckan? Slash kallade det svenska snuset för den bästa uppfinningen någonsin, eftersom det hjälpte honom att sluta röka (26/1).

”Jag använde det i åratal. Jag lade till slut av för några år sedan. Men när jag först skulle försöka sluta röka – och det var 2009 – upptäckte jag ganska snart snus. Och det var som den bästa upptäckten i världen. Det var som: herregud, det här är det bästa! Så jag använde det från kanske 2009 till omkring 2015, eller så. Jag brukade få General snus skeppat från Sverige.”

En produkt som kan få till och med Slash att avstå från ett destruktivt beroende – kan betyget bli bättre?

Orsakssambandet är möjligen inte hundraprocentigt fastställt, men bara några veckor efter att Slash prisat snuset som rökavvänjning, skedde viktiga saker i EU.

Det svenska snuset har som bekant alltid stött på hårt motstånd i Europa. Trots att snuset hjälper människor att avstå från att röka, råder försäljningsförbud i EU. Utom häruppe i norr, där vi fick undantag vid inträdet i unionen. Följaktligen är svenskarna det folk som röker minst i EU.

Motståndet kommer från flera håll. Cigarettindustrin vill förstås inte förlora marknadsandelar. Men inte heller läkemedelsbranschen vill släppa fram snuset, eftersom det skulle kunna konkurrera med plåster, tuggummin och andra lönsamma rökavvänjningsprodukter. Härtill finns en ideologisk blockering bland folkhälsofanatikerna i antitobakslobbyn – man har svårt att acceptera en skadereduceringspolitik och vill inte tillåta fler tobaksprodukter hur bra de än vore för att reducera cancersjukdomarna.

Den svenska regeringen har genom åren tyvärr heller inte varit särskilt pådrivande för att ändra inställningen till snus. Vilket är lite märkligt, eftersom saken ju faktiskt gäller uppåt 3 000 svenska jobb, svenska exportintäkter och inte minst svensk kultur. Några enskilda EU-parlamentariker har dock kämpat på med frågan. I många år hade förre moderate EU-politikern Christofer Fjellner en egen liten snuskyl på arbetsrummet, både för att bearbeta mottagliga eurokrater och för att kunna hjälpa försmäktande svenska tjänstemän. Och under den senaste mandatperioden har kristdemokraten Sara Skyttedal (KD) riktat skarp kritik mot EU-kommissionen till försvar för snuset.

Läs även: Låt ölet vara näring

I förra veckan skedde ett litet genombrott. I juni 2020 tillsatte EU-parlamentet Särskilda utskottet för cancerbekämpning. Och i onsdags antog parlamentet utskottets rekommendationer för en ny övergripande strategi för att motverka cancer.

Den nya strategin fastslår att det är rökningen som är problemet, och gläntar på ett fönster mot produkter som kan vara skadereducerande. Snuset nämns förvisso inte, men exempelvis vejpning (så kallade elektroniska cigaretter) beskrivs nu som ett hjälpmedel som kan hjälpa vissa att stegvis sluta röka. Därmed finns en öppning för skadereducering som princip – och för snuset.

Det här är ett tillfälle som en svensk regering borde fånga upp. När ett snudd på enigt EU-parlament konstaterar att andra nikotinprodukter kan hjälpa till mot rökningen, finns det inga hållbara argument mot det svenska snuset.

Men regeringen är ointresserad av snus som något annat än en skattebas. Det senaste regeringsbeslutet om snus var ett förslag om en skattehöjning på 3 procent vid årsskiftet. I EU stöttar regeringen ”en folkhälsobaserad och restriktiv tobakspolitik”.

Regeringen borde lyssna på Guns N’ Roses i stället.

Läs även: Skål för Michelinstjärnorna!

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.