Facebook noscript imageGudmundson: Regeringens vanskötsel hotar demokratin
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Regeringens vanskötsel hotar demokratin
Foto: Claudio Bresciani, TT.
Foto: Claudio Bresciani, TT.

Valmyndigheten är nu så sårbar att det räcker med en förkylning för att valet -22 ska ställas in, varnar ledningen.

Risken är stor att valet -22 inte kan genomföras. Valmyndigheten har vid upprepade tillfällen larmat hos regeringen, men ingen har lyssnat. Den rödgröna regeringen har lämnat verksamheten mycket sårbar, skriver myndighetsledningen.

I en skrivelse till regeringen den 15 november varnar Valmyndigheten igen. Valens genomförande på myndigheten är beroende av ett mycket litet antal nyckelpersoner. Om några av dem blir sjuka under valets mest kritiska dagar samtidigt är ”risken stor att valen inte kan genomföras”. Det räcker alltså med en influensa för att valet i höst ska ställas in. Och redan med dagens bemanning och resurser föreligger ”en inte obetydlig risk för att fel och misstag uppstår i valgenomförandet som gör att valresultatet blir fel”. Regeringens brist på agerande ”lämnar verksamheten mycket sårbar inför valen 2022”.

Ur Valmyndighetens skrivelse till regeringen.

Det rapporterade Bulletin tidigare i veckan (24/11). Men nyheten drunknade i allt annat kaos som omgärdar den rödgröna regeringen och dess underlag.

Läs även: Valmyndigheten: Risk att valet 2022 inte blir av

Valmyndighetens rop hjälp måste tas på allvar. Det är faktiskt snudd på ofattbart att en myndighet som är helt central för vår demokratis funktionssätt kan ignoreras trots upprepade larm. Valmyndigheten har påtalat allvaret både för Justitiedepartementet och Kulturdepartementet, samt förklarat riskerna i budgetunderlagen.

Valmyndigheten behöver anställa tio personer. Totalkostnaden blir runt tio miljoner kronor. Det är inte mycket. Det är felräkningspengar i statsbudgetsammanhang. Det motsvarar vad en genomsnittlig socialdemokratisk finansminister tappar på golvet i växelmynt varje lunch när hon ska ta fram plånboken för att bjuda sina miljöpartistiska kollegor på falafel.

Till årets höstbudget trollade finansminister Magdalena Andersson fram oerhörda 74 miljarder kronor i reformutrymme, för att kunna trösta stödpartier och köpa röster. Hennes slagnummer var den meningslösa så kallade familjeveckan, som skulle betala folk för att inte arbeta, till en summa av 3,5 miljarder kronor. Så sent som häromdagen plockade Magdalena Andersson upp 7 miljarder kronor ur hatten för att muta Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Men fickpengar för att säkra demokratins nyckelfunktioner vill hon inte ta fram.

Att riksdagen antog den blågula oppositionens budget är ingen tröst. Den utgår från den rödgröna regeringens budgetproposition. Oppositionens partikanslier har inte regeringens utredningskapacitet och saknar tillgång till de underlag som departementen baserar anslagen på. Det är regeringen som ska tillse att Valmyndigheten fungerar, så att vi kan hålla demokratiska val.

Den rödgröna regeringen har återkommande under den senaste mandatperioden ojat sig över utvecklingen i andra länder, där man anser att de demokratiska och rättsstatliga institutionerna hotas. Man har till och med försökt påskina att oppositionen i Sverige vill försvaga demokratin. Samtidigt har regeringen haft svårt att se bjälken i det egna ögat.

Sanningen är tyvärr att den rödgröna regeringen har försatt Sverige i ett läge där risken är stor att ”valen inte kan genomföras”.

Läs även: Sju fantastiska timmar

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.