Facebook noscript imageGudmundson: SCB-mätningen kan redan vara överspelad
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: SCB-mätningen kan redan vara överspelad
Statistiska centralbyråns opinionsmätning fångade inte regeringskaoset. Foto: Sören Andersson, TT.
Statistiska centralbyråns opinionsmätning fångade inte regeringskaoset. Foto: Sören Andersson, TT.

SCB har missat att regeringsunderlaget imploderat och att regeringens skandalrubriker närmar sig Kikki Danielsson-nivå.

Regeringskaoset är inte med i mätningen. Magdalena Anderssons magplask efter sju timmar som statsminister har man inte mätt. Miljöpartiets snurriga avhopp och talmannens utskåpning av språkrören har inte registrerats. Att Magdalena Anderssons ekonomiska politik underkänts av riksdagen är inte heller med. Att Annie Lööf och Centerpartiet släppt fram en socialdemokratisk statsminister två gånger på en vecka syns inte. Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth är inte med. Miljöminister Annika Strandhälls privatekonomiska bekymmer är inte med. Kulturminister Jeanette Gustafsdotters märkliga skärmytsling med Idrottssverige syns inte. Elpriserna i köldknäppen är inte med.

SCB:s partisympatiundersökning anses vara landets främsta opinionsmätning. Men noggrannheten gör också att den släpar efter. Mätperioden i årets novembermätning sträcker sig från 28 oktober till 25 november.

Under mätperioden dominerades nyhetsflödet av den välregisserade S-kongressen med fem dagars positiva vibbar och Magdalena Anderssons linjetal som kronan på verket.

SCB har alltså missat att regeringsunderlaget har imploderat och att den nya S-regeringens skandalrubriker har börjat närma sig sju på Kikki Danielsson-skalan. Mätningen visar att det råder stiltje i opinionen. Socialdemokraterna uppmäts till 29,1 procent.

Historiskt har SCB:s mätmetoder gynnat Socialdemokraterna. Inför val ligger S normalt flera procentenheter högre i SCB än vad som sedan blir verklighet. Novembermätningen inför valet 2014 placerade Socialdemokraterna 3,9 procentenheter över valresultatet. Vid valet 2018 satte SCB Socialdemokraterna 3,5 procent över det slutliga resultatet.

Sådana skillnader är tillräckliga för att avgöra val.

Läs även: Ett blågult block har formats

Men allt det är undanflykter. Snuttefiltar för en opposition som inte lyckas koppla greppet trots ett historiskt svagt motstånd från vänster.

S, V, MP och C har tillsammans 50,6 procent i SCB. Högeroppositionen samlar 48,4.

SCB understryker också den gamla sanningen att Liberalerna inte är att lita på. L sitter fast på 2,5 procent. Mycket talar för att partiet inte finns kvar i riksdagen i höst. Det gör gapet till det rödgröna regeringsunderlaget ännu större.

Nu krävs stora kliv framåt om det blågula blocket ska kunna vinna regeringsmakten. Den gemensamma budgeten var en bra början. Nu när det rödgröna regeringsunderlaget faller samman framför väljarnas ögon borde Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gå vidare med fler samfällda initiativ. Grundstenarna är lagda inom såväl energi- som kriminalpolitik. Här borde de blågula partierna kunna presentera gemensamma valplattformar. Vägen ligger också öppen inom försvar, skola, sjukvård och invandring.

SCB:s partisympatiundersökning kan redan vara överspelad. Men den ska ändå ses som en varningssignal.

Läs även: L ligger som ett skadat djur vid vägkanten

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.