Socialdemokraternas hopp om en nytändning med Magdalena Andersson grusas med omröstningen på onsdag.
I morgon onsdag röstar riksdagen om Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska bli statsminister. Det fastställde talmannen Andreas Norlén på måndagen, trots att Andersson inte ännu har kunnat uppvisa något regeringsunderlag. Efter hela elva dagars förhandling har hon inte lyckats säkra stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet.
Det är ytterst pinsamt för Socialdemokraterna och Magdalena Andersson.
Genom Stefan Löfvens avgång ett år före valet kunde Socialdemokraterna hoppas på en nytändning. När företrädaren framstått som trött och sönderregerad skulle en energisk Andersson tillträda och frenetiskt börja vända på stenar.
Den drömmen höll inte länge.
Nu illustrerar den parlamentariska processen att Magdalena Andersson blir lika handlingsförlamad som Stefan Löfven, även om hon lyckas bli vald på onsdagen. Hennes eventuella mandat att regera landet blir helt och hållet villkorat av Vänsterpartiet och Centerpartiet. Hon kommer därmed inte att kunna uträtta mer än den avgående statsministern har gjort. Långtidsarbetslöshet, utanförskap, energibrist, cementkris, gängvåld – allt kommer att fortsätta som under Löfven.
Regeringen Löfven var osedvanligt svag. Men faktum är att en regering Andersson skulle ha det ännu sämre förspänt. Löfven kunde under större delen av sin ämbetsperiod vila i tryggheten att Vänsterpartiet inte skulle sparka bakut. Med Nooshi Dadgostar som partiledare har V höjt anspråken.
Vad än Andersson vill åstadkomma, måste det förankras med Miljöpartiet, kohandlas med Centerpartiet och förhandlas med Vänsterpartiet. Det blir inte mycket kvar av de socialdemokratiska ambitionerna efter det.
Läs även: Tröttare kan ingen vara än en rödgrön statsrådsskara
Senast Sverige hade en så svag regering var antagligen 1979, då Ola Ullsten fick bilda folkpartistisk enpartiregering. Liberalerna hade 11,06 procent av rösterna. Regeringen Ullsten vilade på 39 riksdagsmandat.
Den historiskt klena regeringen Ullsten hade dock fördelen att den kunde bilda majoriteter åt bägge hållen. Det kommer en regering Andersson inte att kunna göra. Med mindre än ett år till valet kommer högeroppositionen inte att vara tillgänglig för blocköverskridande uppgörelser.
Magdalena Andersson blir gisslan åt V, MP och C.
En hel del talar alltså för att Magdalena Andersson blir en svagare statsminister än Ola Ullsten, även om hon klarar nålsögat vid onsdagens omröstning.
Läs även: Ett blågult block har formats