Facebook noscript imageGudmundson: Systemfelen i skolan blir kvar
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Systemfelen i skolan blir kvar
Centerpartiet beslöt om ny skolpolitik vid helgens stämma. Foto: Anders Wiklund, TT.
Centerpartiet beslöt om ny skolpolitik vid helgens stämma. Foto: Anders Wiklund, TT.

Tro inte att partierna kommer att styra upp skolan. Inget regeringsunderlag lär bli överens om en ny riktning.

”Spökelever”. Så kallas unga som fortsätter att hållas inskrivna på en skola fast de nästan aldrig är på plats. Dessa osaliga andar hemsöker särskilt friskolor, enligt Expressen. Vålnaderna genererar nämligen skolpeng till utbildningskoncernerna. Så läggs ett nytt begrepp till den speciella terminologi som utvecklats inom svensk skola de senaste åren. Eller ”skolmarknaden” som man säger numera.

Hur länge ska det fortsätta så här?

Centerpartiets stämma i helgen gav en antydan om att skolan blir en stridsfråga i valet 2022. Centern intog en rad nya ståndpunkter. Partiet vill exempelvis begränsa fristående skolors möjlighet att använda köer som urval. Föräldrar ska inte sätta barnen i kö direkt från BB, tycker Centern, utan skolor ska max kunna ha tre års kö och då bara för hälften av elevplatserna.

Samtidigt har Socialdemokraterna presenterat ny politik inför sin kongress i november. S vill bland annat förbjuda vinstuttag i skolkoncernerna och försvåra nyetablering av skolor.

Fler utspel på skolområdet är troligen att vänta. Det politiska etablissemanget har flera anledningar att debattera skola, utöver föräldrars och elevers eventuella missnöje. Skolan lämpar sig ju väl för en traditionell konflikt mellan höger och vänster. Socialdemokrater känner sig säkra i sadeln om de får rida till storms mot vinster i välfärden. Moderater mår gott om de får försvara valfrihet. Så kan partierna slippa smutsa ner händerna med de otrevliga politikområden som väljarna annars lyfter upp: invandring och gängvåld.

Skolan har också en rad problem som borde åtgärdas. Marknadifieringen leder till konkurrens på osakliga grunder. Systemet skapar betygsinflation. Utbildningskoncerner kan slå ut små kvalitetsskolor. Och så vidare.

Läs även: Moderaterna de gröna – hur rädd ska man vara?

Men mycket lite talar för att det blir några avgörande förändringar i skolan efter 2022. Att ett politikområde lyfts upp till valfråga innebär inte per automatik att några faktiska reformer kommer att ske.

Inför valet 2014 tog både Socialdemokraterna och Miljöpartiet kongressbeslut på att på olika sätt begränsa vinster i välfärden. Efter sju år med rödgrön regering har dock ingenting hänt.

På samma sätt lär det bli efter valet 2022. Inget – eller mycket lite – kommer att ändras. Regeringsunderlagets konstruktion garanterar nämligen totalförlamning. Vänsterpartiets antikapitalism vägs upp av Centerpartiets Stureplansliberalism. Socialdemokraternas kollektivism balanseras av Miljöpartiets bångstyrighet. Regeringens handlingsutrymme blir noll.

Om högern vinner valet väntar motsvarande politiska paralys. Det är svårt att föreställa sig en reform av skolväsendet där aktiebolagsvännerna i Moderaterna gör gemensam sak med nationalisterna i Sverigedemokraterna. Kasta in Liberalerna i paketet så är den skolpolitiska gipsvaggan komplett.

Det hela påminner om de snedvridna incitamenten att ha spökelever.

Skolan är valrörelsernas ständiga spökfråga. Partierna tjänar på att ha skolfrågan uppskriven på agendan, men i verkligheten syns den sällan till.

Läs även: Varning! Sossarna gör allt rätt just nu

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.