USA:s president svajar om Rysslands hot mot Ukraina. Det är en säkerhetspolitisk mardröm när Joe Biden leker gömma salamin med Vladimir Putin.
När USA:s president Joe Biden mötte journalistkåren för en presskonferens efter sitt tal i onsdags fick han frågor om det ryska hotet. Hans svar utvecklade sig till en säkerhetspolitisk mardröm.
”Ryssland kommer att ställas till ansvar om Ukraina invaderas”, inledde Biden stabilt. Men när han utvecklade svaret öppnade sig ett bråddjup. ”Det beror på vad Ryssland gör”, sade Biden. ”Det är en sak om det blir ett mindre intrång. Då kommer vi att ha en diskussion om vad som ska göras och inte, etcetera. Men om de verkligen gör vad de är kapabla till, med de styrkor som de har samlat vid gränsen, så blir det en katastrof.” Priset för Ryssland skulle bli högt, enligt president Biden. Dock inte större än att Ryssland ”på sikt skulle övervinna det”.
Journalisterna var tvungna att fråga presidenten igen för att försäkra sig om att de verkligen hört vad de nyss hört. ”Menar du att ett mindre intrång i Ukraina inte skulle leda till de sanktioner som utlovats? Har du i praktiken gett Putin ett tillstånd att gå in?”
Efter presskonferensen ansåg Vita husets pressdetalj sig tvungen att publicera ett ”förtydligande”. Varje angrepp på Ukraina kommer att leda till en kraftfull reaktion, hette det nu.
Men skadan var naturligtvis redan skedd. Signalen från Biden hade redan nått fram till Putin. USA svajar. President Biden sätter inte hårt mot hårt. Natoledningen är kluven. Den transatlantiska länken rostar och Europa har blivit mindre viktigt.
Man kan förstås tolka presidenten generöst. Han ville bara vara nyanserad. Militär konflikt förekommer i många skepnader. En cyberattack kan inte mötas av samma sanktioner som en markinvasion.
Problemet är bara att kontrahenten inte lyssnar välvilligt. Ryssland ser inte en mångfasetterad amerikansk president, utan en splittrad.
Och nu vet Vladimir Putin vad han kommer undan med. Vissa angrepp kommer att tolereras.
Läs även: Tysk energipolitik en lekstuga för vuxna
Moderna konflikter ska inte primärt förstås i konventionella termer av krigsförklaringar, fullskaliga invasioner, uniformer och parader. Angrepp sker på många olika sätt, i det fördolda, och med små steg i taget.
Man kan kalla det salami-taktik: invasionen genomförs skiva för skiva. Konceptet populariserades i BBC:s komiska tv-serie Yes, Prime Minister (1986). Där ställs premiärminister Hacker inför ett scenario av gradvis stegrande förtäckt aggression från Öst. När ska premiärministern reagera? Hacker svarar för övrigt precis som president Biden. ”Det beror på.”
Ryssland förfogar över en katalog av metoder att använda för att behärska territoriet och kränka kringliggande staters suveränitet. Bidens framträdande innebär, om det vill sig illa, klartecken till en rad av dem.
Många hoppades att USA skulle reparera det internationella ryktet i och med företrädaren Donald Trumps avgång. Men Joe Biden visar tyvärr att så inte är fallet. Bidens tillkortakommanden kan visa sig minst lika ödesdigra.