Facebook noscript imageGudmundson: Wagner som kammarspel
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Wagner som kammarspel
Ryska legosoldater från Wagnergruppen i Mali. Foto: Skärmdump från France24.com.
Ryska legosoldater från Wagnergruppen i Mali. Foto: Skärmdump från France24.com.

Hur länge ska försvarsministern låta svenska soldater slåss sida vid sida med ryska legoknektar i Västafrika?

”Där Wagnergruppen finns kan inte Sverige vara.” Det sade Moderaternas utrikespolitiske talesman Hans Wallmark i riksdagens talarstol för en månad sedan. ”Vår röda linje går vid Wagnergruppens legosoldater”, instämde Centerpartiets motsvarighet Kerstin Lundgren. ”Att svensk väpnad styrka skulle verka sida vid sida med ryska legosoldater är otänkbart – det ska givetvis leda till att styrkan som ställts till förfogande omedelbart dras tillbaka”, menade Sverigedemokraternas representant Caroline Nordengrip. ”Det är inte så att Wagnergruppen opererar i full isolering eller med en egen identitet – detta är en del av Kreml”, underströk Liberalernas Maria Nilsson. ”Kommer Wagnergruppen in ska den svenska insatsen ut”, inskärpte Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

Det lät på samma sätt i det röda blocket. ”Även Vänsterpartiet instämmer i den kritik som har framförts här i debatten om Wagnergruppens involvering”, sade Hanna Gunnarsson. ”Det skulle omöjliggöra fortsatt insats”, ansåg också Miljöpartiets Janine Alm Ericson. Socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist höll med. ”Wagnergruppen är någonting som inte är acceptabelt”, sade han. ”Ett samarbete mellan Mali och Wagnergruppen skulle få avgörande konsekvenser för Sveriges militära insatser i Mali.”

Det var måndagen den 13 december, och det rådde total enighet i kammaren. Jodå, det händer ibland, även om det är sällsynt. Alla, från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet, drog gränsen vid Kremls legoknektar. Riksdagen beslöt förvisso att Sveriges insats skulle pågå till den sista december 2022, och därefter avvecklas under 18 månader. Men en röd linje gick vid Wagnergruppen.

Det dröjde tio dagar. Torsdagen den 23 december uppgavs att Wagnergruppen var i färd med att stationera 500 man fördelade på 10 platser i Mali. Samma dag fördömde 15 västländer – däribland Sverige – den ryska insatsen.

Utvecklingen föranledde dock ingen ändring av de svenska militära planerna. Möjligen berodde det på tidpunkten.

Fräckheten. Att invadera på en helg. Do they know it’s Christmas?

Läs även: Högerns hemläxa efter Afghanistan

Nu i veckan hölls den stora säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar. Peter Hultqvist inledningstalade på måndagmorgonen: ”I Mali fortsätter det svenska bidraget i FN-insatsen Minusma och operation Takuba. Det handlar om att bekämpa terrorism och det handlar om att bekämpa kriminalitet. Men också om att bidra till stabilitet.”

Några ”avgörande konsekvenser för Sveriges militära insatser”, som Hultqvist ju utlovat en månad tidigare, antyddes inte.

Ett dygn efter Hultqvists anförande kom de första fotobevisen på Wagnerstyrkor i Mali. Franska tv-kanalen France24 publicerade på tisdagen bilder på en omärkt konvoj militärfordon, med ljushyllta soldater utan beteckningar på uniformerna. Fotografierna uppges vara tagna i slutet av december.

På eftermiddagen samma dag som bilderna hade kablats ut över världen avslutningstalade utrikesminister Ann Linde på Folk och försvar. ”Att delta under FN:s och Frankrikes ledning i de militära insatserna i Mali är en del av att bidra också till vår säkerhet i Europa”, sade hon.

Inte någon märkbar reaktion, alltså.

Igår höll dock EU informellt försvarsministermöte i Brest, Frankrike. Vid sidan om mötet svarade utrikesminister Ann Linde på frågor om Mali från pressen.

”Nu vet vi att Wagnergruppen finns där”, konstaterade Linde (SR 14/2). ”Om den får ett allt starkare och starkare genomslag så blir det inte möjligt för oss att fortsätta med samma stora antal soldater.”

Men den uppmärksamme noterar en glidning. Från att Wagnergruppens närvaro tidigare varit helt oacceptabel har gränsen nu flyttats. Nu krävs ett ”starkare och starkare genomslag” från de ryska soldaterna. Och svaret från regeringen tycks inte bli att Sverige drar sig ur, utan att vi inte kan fortsätta ”med samma stora antal”.

På tisdag morgon sammanträder riksdagens försvarsutskott. Både försvarsminister Hultqvist och utrikesminister Linde ska närvara.

Då får vi se hur det går med de röda linjerna. Ett stalltips är att de är ganska suddiga.

Läs även: Nu börjar shoppandet efter nästa konflikthärd

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.