Facebook noscript imageGustavsson: Andreas Cervenkas røde pølse i Aftonbladet
John Gustavsson
Krönikörer
Gustavsson: Andreas Cervenkas røde pølse i Aftonbladet
Foto: cyclonebill (CC BY-SA 2.0) / Skärmavbild Aftonbladet
Foto: cyclonebill (CC BY-SA 2.0) / Skärmavbild Aftonbladet

Danmark drar mycket riktigt ifrån Sverige när det kommer till BNP per capita, men det beror inte på grannlandets högre skattetryck. Precis som med de ökade inkomstskillnaderna som startade med Stefan Löfven och inte med Reinfeldt, så handlar bägge om monumentala skillnader i migrationspolitik och om ödesåret 2015 och dess konsekvenser, skriver John Gustavsson.

I dagarna publicerade Andreas Cervenka en analys i Aftonbladet som, hör och häpna, hyllade Danmark. Enligt Cervenka har danskarna dragit ifrån oss ekonomiskt. Det känns inte lite förbryllande att höra det annars av vänstern så demoniserade grannlandet höjas till skyarna av Sveriges ledande vänstertidning.

Läs även: Altstadt: Det är demografin, dumbom!

Andreas Cervenkas huvudsakliga argument är att Danmarks BNP per capita nu är betydligt högre än Sveriges. För tio år sedan var vi lika rika, och för 20 år sedan var Sverige rikare än Danmark. Cervenka menar att detta beror på att Danmark har ett högre skattetryck än Sverige.

Det stora problemet med Cervenkas hypotes är att den inte överhuvudtaget reflekterar över vad som främst skilt Sverige och Danmark åt de senaste 20 åren: Migrationspolitiken. År 2001 hade 92,6 procent av danskarna dansk bakgrund, medan 84,8 procent av svenskarna hade svensk bakgrund året därpå. 2001 var också året då högerpartierna vann en majoritet i valet för första gången sedan Danmark blev en demokrati, och Dansk Folkeparti blev en del av regeringsunderlaget. Danmarks migrationspolitik stramades till.

År 2021 hade 86 procent av danskarna dansk bakgrund. I Sverige hade andelen svenskar (2022) med svensk bakgrund sjunkit till 73,1 procent. Sverige har idag en nästan exakt dubbelt så hög andel invånare födda utomlands som Danmark.

När man tittar närmare på BNP-statistiken så kan man notera att det var först efter 2015 som Danmark verkligen började spurta ifrån oss. 2003 var Sverige en gnutta rikare än Danmark, och 2013 var Danmark en gnutta rikare än Sverige. Det stora gapet mellan våra länder uppstod inte förrän Sverige fullkomligen översvämmades av asylinvandrare och, under efterföljande år, av deras anhöriga.

Värt att komma ihåg är att Sverige under denna period då Danmark drog ifrån oss styrdes av en vänsterregering under Stefan Löfven. Danmark å sin sida styrdes ungefär halva tiden av en högerregering, och den andra halvan av en mittenregering.

Hur är det då med ojämlikheten? Ja, den har ökat i Sverige, och skillnaderna i inkomster mellan fattiga och rika är större i Sverige än i Danmark. Det är dock återigen värt att titta noggrannare på statistiken. Faktum är att vi så sent som 2014 hade lika stor ekonomisk jämlikhet som Danmark, och först därefter – alltså under Socialdemokraternas tid vid makten och efter flyktingkrisen 2015 – har ojämlikheten på allvar dragit iväg.

Att ett land blir mer ojämlikt efter att ha tillåtit invandring av en stor mängd lågutbildade människor utan språkkunskaper är inte så konstigt. Den typen av invandrare har ju en tendens att fastna i permanent bidragsberoende eller i bästa fall i subventionerade låglönejobb. När antalet människor i samhällets ekonomiska bottenskikt ökar, så ökar också skillnaden mellan botten och toppen.

Läs även: Lidström: Din sexualitet intresserar mig inte

Andreas Cervenka beklagar sig också över att Sverige numera har så många miljardärer, nästan fem gånger fler än Danmark, och att den rikaste procenten av svenskarna äger över en tredjedel av Sveriges totala tillgångar. För Cervenka tycks det vara en självklarhet att detta beror på ondskefull högerpolitik. Just därför kan det vara intressant att notera att den rikaste en procentens andel av Sveriges tillgångar faktiskt sjönk 2006–2014, under den tid då de hemska skattesänkningarna som Cervenka och så många andra vänsterskribenter ondgjort sig över genomfördes.

Alliansregeringens misstag var många, men förmögenhetsfördelningen blev inte mer ojämlik under deras tid vid makten. Ojämlikheten började istället öka efter att Socialdemokraterna återigen tagit över rodret, och förra året när Socialdemokraterna fortfarande styrde så steg den, som Cervenka skriver, till rekordhöga nivåer.

Slutligen beklagar sig Cervenka också över den svaga kronkursen. Danskjävlarnas krona är nu värd 1.60 svenska kronor, när den 2013 bara var värd 1.15. Därför väller danskarna in över gränsen och shoppar loss. Även jag ser negativt på att kronan blivit så svag, men det är ändå rätt talande att den enda ”massinvandring” Aftonbladet tycks vara orolig över är den som består av turister med pengar.

Det är också värt att notera att Sveriges exportindustrier klarat sig betydligt bättre än både Danmarks och Eurozonens sedan 2013, mycket tack vare att kronan blivit billigare.

Sammanfattningsvis har Andreas Cervenka rätt på en punkt: Danmark har dragit ifrån oss. Hans vänsterpräglade världsbild förhindrar honom tyvärr från att förstå varför. Och det är väldigt synd.

Läs även: Brinkemo: Med främlingars inbördeskrig utanför våra fönster

John Gustavsson

Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet.
Skriver även på sin egen substack The Hepatica
Twitter: @Nationstatist