Nästan alla politikområden ska i dag bedömas utifrån ett klimatperspektiv, mycket tack vare Miljöpartiets inflytande. Men migrationspolitiken är undantagen från sådana analyser, trots att det mesta tyder på att den är en klimatbov, skriver John Gustavsson.
Miljöpartiet har nu lämnat regeringen, men man hann åstadkomma mycket under de sju år man deltog. Mycket tack vare Miljöpartiet så lever vi nu i en tid då så gott som allting ska rymmas inom klimatbudgetar: koldioxidutsläpp från näst intill varenda produkt, tjänst och aktivitet ska beräknas och hållas nere. Ändå så lyser ett område med sin frånvaro i debatten, nämligen migrationspolitiken.
I fattigare länder konsumerar den genomsnittliga medborgaren som bekant mycket mindre, och detta innebär även att ”klimatavtrycket” från människorna som bor där blir mindre. I Sverige släpper vi ut 4,45 ton koldioxid per person och år. Motsvarande siffra i Somalia är 0,1 ton. Att flytta en person från Somalia till Sverige leder alltså till att personens koldioxidutsläpp ökar med sisådär 4,35 ton.
Läs även: MP:s Per Bolund om klimatet: ”Vi har enligt forskningen åtta år på oss”
I Sverige bor 70 184 personer födda i Somalia. Genom att Sverige låtit dem komma hit istället för att stanna i Somalia så har vi ökat världens koldioxidutsläpp med strax över 305 000 ton per år (70 184 gånger 4,35). I Afghanistan är utsläppen 0,2 ton per person och år. Sveriges afghanska minoritet släpper alltså totalt ut 258 000 ton mer koldioxid varje år än de gjort om dessa människor var kvar i Afghanistan. Syriens utsläpp är lika med 1,6 ton per person, eller 2,85 ton mindre än Sverige. I Sverige bor idag 193 594 personer födda i Syrien, vilket ger en utsläppsökning med nästan 552 000 ton koldioxid per år.
För att sätta saken i perspektiv, så kommer sänkningen av bensinskatten som Miljöpartiet med anhang slagit sig i knut över att öka koldioxidutsläppen med relativt futtiga 150 000 ton per år.
Givetvis är dessa uträkningar förenklade. Det är ju huvudsakligen de som tillhör medelklass och övre medelklass i sina hemländer som har råd att flytta till Europa, och det är rimligt att tro att deras egen konsumtion, och därmed koldioxidutsläpp, låg en bit högre än medelvärdet för deras länder. Det finns inte heller så vitt jag vet några studier på om invandrarnas konsumtion i Sverige är mer eller mindre miljövänlig än en genomsnittlig svensks, vilket också komplicerar saken.
Läs även: Sandström: Klimatdogmatismen dödar nödvändig diskussion
Vidare, som Miljöpartiet ständigt påpekar, så måste man också räkna med utsläpp från konsumtion, inte bara produktion. Med det måttet så släpper vi i Sverige ut åtta ton koldioxid per person och år. Att jag inte räknat med konsumtionsbaserade utsläpp ovan beror på att data över sådana utsläpp saknas för de flesta fattiga länder. Logiskt sett borde dock skillnaden mellan en svensk persons koldioxidutsläpp och en somaliers snarare öka om man räknar så, eftersom en genomsnittlig somalier knappast exempelvis äter lika mycket kött eller åker flygplan lika ofta som en svensk.
Slutligen ska det sägas att en del fattiga länders utsläpp är rätt höga, inte minst oljeproducerande länder som Irak, vars utsläpp är högre än Sveriges (4,8 ton per person). I teorin så har ju Sverige bidragit till att det finns färre potentiella oljearbetare kvar i länder som Irak, vilket borde leda till lägre produktion och utsläpp.
Läs även: Dan Korn: Den orimliga klimatskammen
Jag misstänker dock att effekten snarare kan vara den motsatta: De som utvandrar är som sagt relativt högt utbildade, sett till genomsnittet i deras hemländer. När deras hemländer dräneras på utbildade människor leder det snarare till att ländernas omställning bort från att vara oljebaserade till att bli mer moderna, kunskapsbaserade ekonomier går långsammare, vilket leder till större utsläpp. Och återigen så är konsumtionen så mycket lägre att även länder som Irak sannolikt har lägre utsläpp per person än Sverige när man summerar (men för detta saknas som sagt data).
Eftersom klimatkalkyler nu ligger i tiden, så vore det i min mening på sin plats med en statlig utredning som kan fastställa exakt hur stora koldioxidutsläpp som kan härledas till Sveriges migrationspolitik. Den kan faktiskt visa sig vara en av Sveriges största miljöbovar. Och ironiskt nog, så är det i så fall på grund av just Miljöpartiet.
John Gustavsson
Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet. Twitter: @Nationstatist