Kinas covidpolitik har varit irrationell från det inledande skedets mörkande över totala nedstängningar och zero covid-politik till dagens okontrollerade U-sväng. Hur resonerar egentligen det kinesiska ledarskapet? frågar sig John Gustavsson.
När pandemin sköljde över världen för tre år sedan så valde olika länder olika strategier. Den svenska strategin, att hålla samhället relativt öppet med endast begränsade nedstängningar och restriktioner, var kontroversiell. Ännu mer kontroversiell var Kinas strategi, som i engelskspråkig media döpts till zero covid – med maximala lockdowns för att helt och hållet stoppa smittspridningen och utrota viruset.
Nu har Kina gjort en U-sväng och plötsligt hävt i princip alla restriktioner, trots att vaccinationsgraden i befolkningen är låg. Vad sysslar Kina med egentligen?
Läs även: Kinas ekonomi går starkt framåt
När Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019 försökte man först till varje pris att dölja och tona ner virusets förekomst, trots att man tidigt visste att det var mycket smittsamt, och att smittan spreds mellan människor (och inte bara mellan människor och djur, som man först menade). Vi kommer aldrig att veta säkert, men hade Kina bara erkänt hur svårt läget var och bett om internationell hjälp så är det fullt möjligt att man hade kunnat stoppa viruset från att lämna Wuhan. Kinas nationella stolthet stod i vägen för rationalitet, vilket är ett återkommande tema.
Sedan följde zero covid. Medan de flesta andra länder satsade på att ”jämna ut” smittspridningen för att inte sjukvården skulle bli överbelastad med alltför många Covid-patienter på samma gång, så satte Kina ribban högre: Coronaviruset skulle utplånas ur landet. Vid minsta smittspridning så stängde Kina ner hela städer och beordrade invånarna att stanna hemma, något som såklart gjorde att landets ekonomi tog stor skada.
Zero covid var en dum och ogenomförbar idé redan från början, men dummare skulle den bli. I slutet av 2020 godkändes de första vaccinen mot Covid-19, och runtom i världen påbörjades en febril kampanj för att dels producera vaccin och dels övertyga invånarna om att vaccinera sig. I västvärlden var alternativen många: Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson bara för att nämna några. Kina var dock inte intresserade av några av dessa, utan föredrog istället det egna kinesiskt utvecklade vaccinet Sinovac.
Problemet var och är att Sinovac inte är i närheten lika effektivt som de västtillverkade vaccinen, men Kinas nationella stolthet förhindrade myndigheterna från att erkänna att man misslyckats med att utveckla ett effektivt vaccin, och köpa in vaccin från västvärlden. Samtidigt vägrade stora delar av Kinas befolkning att vaccinera sig överhuvudtaget, inte minst äldre människor – som är de som löper störst risk att dö av coronaviruset – som istället av tradition förlitar sig på icke-vetenskaplig, traditionell kinesisk medicin.
Att överge zero covid var såklart ett smart drag, men detta borde skett gradvis och i samband med att Kina köpte in västerländska vaccin för att på så vis uppnå flockimmunitet i sin enorma befolkning. Varför gör man så här istället?
Läs även: Kina: Cirka 60 000 döda i covid på en månad
En förklaring är att regeringen kände sig mer än lovligt pressade av de stora demonstrationer som runt om i landet brutit ut mot restriktionerna. Det sista Kina vill ha är en ny Himmelska Fridens Torg-incident, så det var lika bra att ge efter och ge demonstranterna vad de ville. Dessutom kan man också skylla på demonstranterna när det plötsliga hävandet av alla restriktioner leder till massdöd: ”Ni ville göra som väst. Vi varnade er, men ni insisterade. Se nu hur det gick”.
En annan, mer cynisk förklaring är att Kina insett det som många analytiker – inklusive jag själv – insåg för länge sedan: Ettbarnspolitiken som gällde i över 30 år var en katastrof, som lett till att Kina nu har alldeles för många äldre i förhållande till den yngre, arbetande befolkningen. Att ”släppa loss” coronaviruset på det här oansvariga sättet är ju när man tänker efter ett ganska effektivt sätt för Kina att rensa bort ett par miljoner av den äldre ”överskottsbefolkningen”.
Kallblodigt? Ja. Oetiskt? Absolut. Realistiskt? Alltså, det är trots allt Kina – ett land med aktiva koncentrationsläger – som vi talar om, så… ja, det är åtminstone inte helt otänkbart. Och som tidigare nämnts kan den kinesiska regeringen nu skylla på demonstranterna som ”tvingade” dem att paniköppna hela landet.
Jag är högst tveksam till om det kommer att fungera. Kinas sjukvård håller på att kollapsa, inte ens krematorierna hänger med när dödssiffrorna stiger över 9000 per dag, och missnöjet med regeringen har inte upphört. Hade Kina visat mer ödmjukhet, så hade inget av det här behövt hända. Som talesättet lyder, så går dock högmod före fall. Även för nationer.
Läs även: Kinas befolkning minskade 2022 – kan bero på coronaviruset