Facebook noscript imageGustavsson: Vill S höja din skatt med 3 000 kronor i månaden?
John Gustavsson
Krönikörer
Gustavsson: Vill S höja din skatt med 3 000 kronor i månaden?
Kan vårt Sverige bli bättre via kraftigt höjd inkomstskatt? Foto: Johan Nilsson/TT
Kan vårt Sverige bli bättre via kraftigt höjd inkomstskatt? Foto: Johan Nilsson/TT

Socialdemokraterna tenderar att skylla alla samhällsproblem från segregation till skolresultat på Alliansens skattesänkningar. Men trots åtta år vid makten har skatterna knappt höjts alls. Socialdemokraterna tror helt enkelt inte på vad de själva säger, skriver John Gustavsson.

Magdalena Andersson och hennes parti älskar att prata om de skattesänkningar som Alliansregeringen genomförde under sin tid vid makten, 2006–2014. Skattesänkningarna under denna period beskylls av Socialdemokraterna för att ha orsakat i princip alla problem Sverige har idag: hög brottslighet, vårdköer, segregation och mediokra skolresultat beror alla enligt Socialdemokraterna på att Alliansen sänkte skatterna och satte välfärdsstaten på svältdiet. Frågan som Magdalena Andersson borde tvingas svara på är om hon verkligen vill gå tillbaka till det skattetryck Sverige hade innan Alliansen tog makten.

Läs även: DEBATT: En politik för socialistiska skattesänkningar

Många har glömt hur mycket högre skatterna brukade vara, så låt oss gå tillbaka i tiden. Medellönen i Sverige är idag 37 100 kronor i månaden. Efter skatt återstår 28 273 kronor. År 2006 gav samma lön en nettoinkomst på bara 23 480. Genomsnittliga löntagare betalar alltså över 5100 kronor mindre i skatt nu än de hade gjort med samma inkomst 2006, det sista året Socialdemokraterna hade makten innan Alliansen tog över.

Nu kan – och bör – man invända att inflationen vi haft sedan 2006 gör skillnaden mindre i realtermer. Även med inflationen borträknad så är skillnaden dock fortfarande högst påtagliga 2 921 kronor.

Vill Magdalena Andersson höja skatten med 3 000 kronor i månaden? Varför har inte hon, eller hennes företrädare Stefan Löfven redan gjort det? Sveriges skattetryck ligger idag på 42,5 procent av BNP, vilket kan jämföras med 2014 – Alliansens sista år vid makten – då det låg på 42,2 procent, en ynklig skillnad på tre tiondelar. Som kontrast låg skattetrycket 2006 på hela 45,9 procent.

Om nu alla samhällsproblem är skattesänkningarnas fel, så borde väl rimligtvis problemen kunna lösas genom att återgå till de skattesatser som rådde innan Alliansen tog makten? Det är väl i så fall bara att skicka en räkning på 3 000 kronor varje månad till varenda medelsvensson i landet, så ordnar sig allt? Och samtidigt passa på att återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten som Alliansen avskaffade. Och avskaffa ROT- och RUT-avdrag. Då blir väl allting bra igen, eller?

I själva verket hade Sverige problem med både vårdköer, brottslighet och segregation långt innan Alliansen tog makten. Inga nya samhällsproblem dök upp som ett resultat av skattesänkningarna. Av de problem som förvärrades under Alliansregeringen (och de var många) berodde de flesta på en fullkomligt misslyckad migrationspolitik och en politisk kultur som inte tillät att volymer diskuterades. Alliansen och Socialdemokraterna var lika skyldiga på den punkten. Reinfeldts invandringspolitik var värdelös, men oppositionen – ledd först av Mona Sahlin, Håkan Juholt och till sist Stefan Löfven – ville på den tiden snarare göra den mer generös och ta in fler asylsökande.

Läs även: Lööfs krav till S inför valet: Stäng dörren till fastighetsskatt

Självklart kan man här invända att det skulle vara politiskt omöjligt att höja skatterna tillbaka till den nivå de var på före Alliansregeringen: en regering som höjer inkomstskatterna med 3 000 i månaden blir helt enkelt inte omvald. Om Magdalena Andersson och hennes företrädare Stefan Löfven dock har rätt, och alla samhällsproblem beror på skattesänkningarna, så borde dock lösningen vara rätt enkel: Höj skatten till 2006 års nivåer det första ni gör under en mandatperiod. Fyra år senare när nästa val äger rum så kommer ju vårdköerna att vara borta, segregationen vara ett minne blott, och gängen knäckts av alla nya skattefinansierade fritidsgårdar och dialogpoliser. Då skulle väljarna garanterat förlåta skattechocken de fick för några år sedan.

Risken är såklart att Socialdemokraterna i det här scenariot skulle höja skatten och sedan misslyckas med att lösa de problem som man tillskrivit skattesänkningarna. Då däremot skulle man vara körda politiskt. Det är i själva verket detta som både Magdalena Andersson och Stefan Löfven varit rädda för. De tror inte på allvar på sin problemformulering, på hypotesen om skattesänkningarna som roten till allt ont. Så länge de inte höjer skatterna till de nivåer som rådde före Alliansregeringen, så testas inte denna hypotes i verkligheten.

Läs även: Gustavsson: Skattepengar har alltid gått till privata vinster

Om hypotesen om skattesänkningarna testades och visade sig felaktig, så skulle Socialdemokraterna inte längre ha något att skylla på för varför läget i landet är som det är. Det skulle inte längre gå att skylla problemen på ”Alliansregeringens skattesänkningar”, om man faktiskt höjde skatterna och problemen inte försvann. På något plan vet både Stefan Löfven och Magdalena Andersson att risken att ”hypotesprövningen” skulle sluta så är oerhört stor.

Men det kommer de såklart aldrig att medge.

John Gustavsson

Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet.
Skriver även på sin egen substack The Hepatica
Twitter: @Nationstatist