Facebook noscript imageHenning hungerstrejkar för klimatet
Fokus
Henning hungerstrejkar för klimatet
Klimataktivisten Henning Jeschke har hungerstrejkat i 24 dagar för att få lov att debattera klimatet med de tre kanslerskandidaterna i det tyska valet. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.
Klimataktivisten Henning Jeschke har hungerstrejkat i 24 dagar för att få lov att debattera klimatet med de tre kanslerskandidaterna i det tyska valet. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

Efter tre och en halv veckas hungerstrejk är Henning Jeschke mager och skröplig – men fast besluten att fortsätta. Målet är att tvinga fram ett möte med de tre tyska kanslerkandidaterna för att debattera klimatfrågan inför söndagens tyska val.

För första gången i Tyskland är klimatförändringarna den kanske mest dominerande frågan i en valrörelse, särskilt bland unga väljare. Den är i centrum under tv-sända debatter med kandidaterna, och fem av de sex partierna har tagit fram planer – somliga mer detaljerade än andra – för att bromsa den globala uppvärmningen.

Läs även: EU: Svenskarna överlägset mest oroliga för klimatet

Men unga klimataktivister, som förra månaden reste ett tältläger i en park i Berlins regeringskvarter, är rädda för att politikernas löften snabbt försvinner efter valet eller att de ger efter för påtryckningar från olika särintressen. Jeschke och sex andra personer inledde därför en hungerstrejk den 30 augusti.

Nobbas av kandidaterna

Under onsdagen, den 24:e dagen utan mat, halvligger han på en madrass i mitten av tältlägret samtidigt som han ger non stop-intervjuer och då och då tar en klunk te.

Hungerstrejken beskriver han som en desperat handling eftersom han själv och de övriga aktivisterna menar att ”i denna tid av klimatkollaps finns det inga ärliga samtal, att partiprogram är otillräckliga, samt att behovet av att vidta åtgärder mot klimatkatastrofen är akut”.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

Vid det här laget är det osannolikt att kandidaterna – Olaf Scholz från socialdemokratiska SDP, Armin Laschet från kristdemokratiska CDU eller ens Annalena Baerbock från miljöpartistiska Die Grünen – kommer att dyka upp.

Samtliga har uppmanat dem som hungerstrejkar att avsluta sin protest med hänvisning till deras hälsa, och har i stället erbjudit privata möten efter valet – förmodligen för att undvika möten som på något sätt spårar ur. Baerbock har talat med aktivisterna i telefon och uttryckt empati med deras frustration. En taleskvinna för Scholz uppger att han träffade några av dem och deras supportrar under ett kampanjstopp utanför Berlin.

Sex av de hungerstrejkande har avbrutit sina protester, varav tre under onsdagen. Jeschke däremot säger att han tänker fortsätta, och att han från och med torsdag kväll dessutom kommer att sluta med vätska om kraven inte tillgodoses.

Föräldrarna oroliga

21-åringen från Greifswald i nordöstra Tyskland har hoppat av sina studier i statsvetenskap för att vara aktivist på heltid. Han har redan tappat elva kilo och säger att hans föräldrar är oroade.

Två kvinnor som hungerstrejkade den 15 september i ett tält som rests av klimataktivister i Berlins regeringskvarter. Sex av de sju ursprungliga deltagarna har avbrutit sin hungerstrejk. Foto: Kay Nietfeld/AP/TT.

– Min mamma är hemma och gråter, min pappa kommer och hälsar på hela tiden, men de inser också att det är nödvändigt, säger han.

24-åriga Lena Bonasera, som anslöt sig till hungerstrejken i måndags, säger att de som engagerat sig träffade varandra under Fridays For Future-demonstrationerna, rörelsen som Greta Thunberg lanserade 2018.

Oxford-utbildade Bonasera, som också tänker sluta med vätska på torsdag kväll, säger att hon avbrutit arbetet med en avhandling om civil olydnad för att ägna sig åt kampanjen.

– Jag frågade mig själv: ”varför jag?”, och min mamma har också frågat mig det, säger hon om sitt beslut att riskera sin hälsa för sin övertygelse.

– Men när man väl tillåter sig själv att känna hur hemsk klimatkrisen verkligen är så har jag inget annat val än att göra så här.

Klimataktivisten Carla Hinrichs markerar på en skylt under onsdagen hur länge hungerstrejken har pågått. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

På fredag planeras stora internationella protester mot klimatförändringarna, några veckor innan världsledare samlas på ett FN-toppmöte i Glasgow. Thunberg väntas delta vid demonstrationen i Berlin, som hålls bara två dagar före ett val som Die Grünen och klimataktivister beskriver som den sista chansen för Europas största ekonomi att komma på rätt kurs.

Hungerstrejken har fått en del effekter även om ungdomarna inte får någon debatt före valet.

Läs även: Danne Nordling: Utsläppsrätter och koldioxidskatter är två olika saker

Klimatforskaren Hans Joachim Schnellnhuber, som varit rådgivare åt påve Franciskus, förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade med demonstranterna på Zoom den här veckan och uppmanade dem att börja äta igen, samt erbjöd att sätta dem i kontakt med beslutsfattare efter valet.

I ett öppet brev instämmer Schnellnhuber i aktivisternas varningar och påpekar att jordens temperatur kommer att öka med tre grader det här århundradet om världens länder fortsätter med sin nuvarande politik, samt att det till och med finns en mindre risk för att stora delar av världen kommer att bli obeboeliga.

”Den risken är liten, men skulle vi sätta våra barn i en skolbuss som hade fem procents risk att hamna i en dödlig olycka?” skrev han i brevet, som återgivits i många tyska medier.

Klimataktivisternas tältläger i Berlins regeringskvarter. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

Men Schnellnhuber sade också till aktivisterna att tiden ännu inte har kommit för drastiska åtgärder som hungerstrejker. Han menar att han anar en politisk öppning då högt uppsatta politiker blivit mer villiga att ta itu med frågan. I en intervju med nyhetsbyrån AP säger han efter flera samtal med Scholz tror att den socialdemokratiske kandidaten ”tar frågan på betydligt större allvar än för några år sedan”.

I klimatdebatten har två sidor uppstått, där Die Grünen har lanserat den mest omfattande planen för att göra Tyskland co2-neutralt genom en blandning av statliga incitament och straff för utsläppare av växthusgaser. SDP har liknande förslag, men vill ha mer tid än Die Grünen för att fasa ut kolkraftverk och förbränningsmotorer.

På andra sidan står CDU och näringslivsvänliga FDP som menar att marknadsdrivna lösningar bör dominera.

Några dagar före söndagens val har SDP en knapp ledning på bara några procentenheter.

Intresse utan motstycke

Oavsett vem som vinner så saknar fokuset på klimatförändringar i den tyska debatten motstycke, och enligt experter så beror det delvis på att många ungdomar har engagerat sig i frågan.

– Man kan känna att detta är en generation som har blivit politiskt medveten på grund av frågan om klimatförändringar, säger Sascha Müller-Kraenner på miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe.

Henning Jeschke omgiven av klimataktivister. Foto: Markus Schreiber/AP/TT.

– Det är ett enormt tillfälle för vår demokrati ... att en hel generation har mobiliserats.

Deutsche Umwelthilfe har tagit några av företagen med högst utsläpp av växthusgaser till domstol. Den här veckan stämde de Mercedes och BMW.

Läs även: Han sade upp sig och blev klimataktivist

Sådana stämningar och gatuprotester kompletterar varandra, menar han.

– I slutändan är det politikerna som måste ta besluten, men vi måste upprätthålla det här positiva trycket på dem, säger han.

Sören Billing