Det har brutit ut en politisk strid i Höganäs efter att ett arrangemang som hedrar minnet av Förintelsens offer ställts in. Den moderata kommuntoppen försvarar beslutet med att det blivit för dyrt med de säkerhetsåtgärder som polisen ville se. Jag har räknat på kostnaden och det är ingen vacker siffra som kalkylen landar i, för de som likt Peter Schölander (M) försvarar beslutet att ställa in med att minnesdagen hade blivit för dyr för skattebetalarna, skiver Andreas Henriksson.
Det är föga förvånande att det är oppositionspartiet Liberalerna i Höganäs som dragit ut i strid efter att högtidlighållandet av minnesdagen för Förintelsens offer ställts in i kommunen, något tidningen Dagen var först att rapportera om. Ett arrangemang som gått av stapeln regelbundet varje år de senaste tjugo åren, enligt vad kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) själv framhåller i en replik (2 februari 2024) till Liberalerna i Helsingborgs Dagblad:
I år valde kultur- och fritidsförvaltningen att inte ha en fysisk sammankomst i samband med minnesdagen. Anledningen var de omfattande resurser som krävdes i år jämfört med tidigare, enligt polisens rekommendationer.
Läs även: Minnesceremoni för Förintelsen ställdes in i Höganäs
Och det kan ju låta bra, vid en första anblick. Att vara ansvarsfull med skattebetalarnas pengar är en moderat hedersdygd. Men jag blev lite nyfiken, och hörde mig för, samt lyfte frågan på min Facebooksida om det var principiellt rätt eller ej att ställa.
Då framkommer det att, som en av mina bekanta på FB skriver i tråden, att polisens rekommendation angående säkerheten omkring minnesdagen såg ut på följande vis:
Polisen hade krävt närvaro av sex-tio väktare under kvällen. Kommunen har en budget på cirka 2 miljarder kronor under 2024. Försök själv att räkna ut på en ungefär hur stor andel av den kommunala budgeten som man hade behövt snåla in på annat håll för att ha råd med sex-tio väktare under en kväll?
Sådant där tycker en före detta kommunalrådssekreterare med budgetansvar och numera ekonomireporter som undertecknad om att räkna på. Så jag hör av mig till en av mina vänner, en erfaren och högt uppsatt chef i ett börsnoterat säkerhetsbolag, och frågar vad det där skulle kosta. Alltså sex-tio inhyrda väktare under fyra timmar.
Svaret lyder så här:
Väktare i kommunala upphandlingar brukar ligga på 400–700 kronor i timmen, är det hel kväll kanske 100 spänn i OB. Minimidebiteringen brukar vara 3–4 timmar. Så realistiskt skulle den totala kostnaden vara 20–25 000 kronor.
Alltså 20–25 000 kronor. I en kommun som omsätter 2 miljarder kronor per år. Det ger, i synnerhet av kontexten Förintelsens offers minnesdag, en ny och fördjupad innebörd till begreppet moderat sparsamhet.
Det är annorlunda formulerat 0,0000125 procent av den kommunala budgeten. Så nu vet både min frågeställare och den sparsamma moderaten Schölander det.
Det finns en sak till i HD som får mig att höja på ögonbrynen. Så här skriver återigen kommunstyrelseordförande Schölander i sitt insändarsvar till Liberalerna:
Men kommunen har även tidigare ställt in evenemang för att garantera säkerheten för dess medborgare, exempelvis under pandemin utan att någon blivit upprörd. Samtidigt vill jag också vara tydlig med att antisemitismen aldrig får tillåtas. Det finns dock två tankar att hålla i huvudet samtidigt. Den ena rör en av våra viktigaste manifestationer mot antisemitism, den andra rör säkerheten för de som väljer att delta.
Det här med att ”hålla två tankar i huvudet samtidigt” har blivit så vanligt att man undrar om det finns folk med bara en tanke i huvudet, eller hör och häpna kanske till och med några med tre tankar, samtidigt?
Läs även: Göranson: Svensk kulturkolonialism och hybris
Problemet med detta uttryck är att det varken är ett argument för eller emot, utan snarare ett sätt att uttrycka en motvilja mot att ta ställning överhuvudtaget. För att ge Schölander (M) ett erkännande tvivlar jag inte en sekund på att han och hans kollegor inom Höganäsmoderaterna står fast vid att ta avstånd från antisemitismen, när han skriver det i HD.
Men att offentligt högtidlighålla minnet av Förintelsen är inte bara en våra gemensamma manifestationer mot antisemitismen. Det är den just DEN manifestationen då vi minns alla som föll offer för barbariets utstuderade och totala ondska.
Att kommunledningen och polisen ser hotet från antisemiter som så allvarligt att man ställer in, eller ”pausar”, för att använda Schönströms vokabulär, årets ställningstagande mot detta brott mot mänskligheten, kräver en bättre förklaring än att kostnaden om 0,0000125 procent av kommunens budget är ett hinder. Annorlunda uttryckt, 20–25 000 kronor.
Det reser i så fall några givna följdfrågor. Är läget i Höganäs så hotfullt och allmänheten och kommunledningen så utsatta vid en stillsam offentlig minnesstund och högtid, att bevakningen och skyddet från våldsverkare skulle kosta så mycket att det bedöms som orimligt att genomföra minnesstunden?
Är alltså minnet, och hedrandet, av Förintelsens offer inte värt 25 000 kronor? I alla fall inte i Höganäs kommun, uppenbarligen. För på något annat sätt kan jag inte tolka Schölanders argumentation där han tar den moderata sparsamheten till nya och oanade höjder.
Läs även: Koraszewski: Tror du att jag är antisemit?