Facebook noscript imageHenriksson: Botkyrkas politiska vildar ett totalt haveri för sossarna
Andreas Henriksson
Krönikörer
Henriksson: Botkyrkas politiska vildar ett totalt haveri för sossarna
Botkyrka-gate rullar vidare med nya turer. Foto: Foto: Mats Edman/Studio Artemis / Tim Aro/TT
Botkyrka-gate rullar vidare med nya turer. Foto: Foto: Mats Edman/Studio Artemis / Tim Aro/TT

På onsdagenseftermiddagen kom beskedet som jag väntat på en tid. En större grupp socialdemokrater i kommunfullmäktige i Botkyrka lämnar partiet och den styrande koalitionen och blir politiska vildar. Det är inget som vi som följt utvecklingen i Botkyrkapolitiken under en tid förvånas över. Men i Sverige i modern tid är detta en S-märkt politisk sensation som saknar motstycke, skriver Andreas Henriksson.

Den interna S-konflikten i Botkyrka kommun är djupgående och handlar ytterst om att en grupp unga S-politiker i kommunfullmäktige vill göra rekordsnabb karriär och bli kommunalråd, och därför har slagit ihop sig med en annan grupp förtroendevalda sossar. Jag syftar så klart på styrelsen för ABF Botkyrka-Salem, som leds av en politisk räv, en erfaren före detta riksdagskvinna som också sitter i kommunfullmäktige för partiet.

Läs även: Hjort: Botkyrka handlar om klasskamp

Allt i den här härvan börjar med att ABF lokalt under flera år drivit av kommunen finansierade fritidsgårdar i utsatta bostadsområden. Vi talar om ett antal miljoner kronor som Botkyrkas skattebetalare fått ställa upp med. Dessa fritidsgårdar och fritidsklubbar har kommit att systematiskt utnyttjas av det tungt kriminellt belastade Vårbynätverket, dels som värmestugor, men ännu viktigare, som rekryteringsbas för unga barnsoldater som tidigt skolas in i nätverkets lukrativa narkotikaaffärer.

Detta har under lång tid varit känt av ABF:s ledning och styrelse i Botkyrka, som trots varningssignalerna vägrat ingripa och sätta ned foten mot de gängkriminella. Dessa gangsters och tungt beväpnade narkotikalangare har också ett flertal personliga nära kopplingar till olika anställda på fritidsgårdarna och i ABF:s ledning lokalt.

Till slut, och detta var innan kommunvalet hösten 2022, fick den dåvarande lokala socialdemokratiska partiledningen med kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ebba Östlin (S) i spetsen nog. Kultur- och fritidsnämnden anlitade därför ett av Sveriges större och mer erfarna säkerhetsbolag för att göra en extern genomgång av läget på de av kommunen betalda fritidsgårdarna.

Säkerhetsrapporten var förödande för ABF, och ledde till att kommunen omedelbart drog in miljonfinansieringen och stängde fritidsgårdarna. Detta handlingskraftiga beslut kan tyckas vara självklart för en utomstående betraktare, givet partiordföranden Magdalena Anderssons valbudskap om att ”vi ska vända på alla stenar” i kampen mot den grova gängkriminaliteten. Men det ansåg alltså inte ABF:s ledning lokalt i Botkyrka som på förvaltningsrättslig grund bestred kommunens beslut att dra in pengarna till de gängkriminella rekryteringsstugorna.

Givetvis förlorade ABF Botkyrka-Salem den juridiska striden om skattebetalarnas pengar som var kopplade till de gängkriminella. Men man ska inte lockas tro att de gav upp för det. I stället myglade man ihop sig på klassiskt maktkampsvis i ”rörelsen” med en falang som bestod av den ovan nämnda gruppen yngre förtroendevalda sossar i kommunen, som hett eftertraktade tyngre kommunala förtroendeuppdrag än vad de hade där och då.

De klädde i sin tur sina heta maktambitioner med argumentet att kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ebba Östlin toppred kommunen och Socialdemokraterna lokalt i allt för hög utsträckning. Det hette att det bildats en bunker omkring henne, ett påstående som inte var helt taget ur luften.

Ebba Östlin tog i sin tur partiordförande Magdalena Andersson på orden och ”vände på alla stenar”. Alltså även de stenar som under sig dolde smutsig S-märkt kriminell skit. Men det borde hon tydligen inte ha gjort.

Resultatet blev att båda sidor i maktstriden om KSO-posten i kommunen började rekrytera in nya medlemmar, varav en del hade gängkriminella kopplingar, och att partistyrelsen med partiordförande Andersson och partisekreterare Baudin obegripligt nog ingrep på de gängkriminellas sida. Detta genom att ta ett aktivt uteslutningsbeslut riktat mot de cirka 100 nya medlemmar som Östlins sida värvat in inför den avgörande omröstningen på ett medlemsmöte.

Tack vare detta av flera skäl konstiga partistyrelsebeslut vann den kriminella falangen i partiet den avgörande omröstningen om vem som skulle bli kommunstyrelseordförande i Botkyrka efter valet. Alltså det korrupta ABF, de gängkriminella som röstat emot Östlin på S-möten, och de unga hetsporrarna som ville klättra snabbt på maktstegen.

Läs även: Botkyrka och gangsterkopplade svågern: ”Jag litar på honom”

Nu sitter vi här med facit. En större grupp socialdemokrater i kommunfullmäktige lämnade igår partiet i protest. I spetsen för de som tågade ut står kommunfullmäktiges ordförande, en till yrket stenhård och respekterad åklagare.

Samtidigt får den socialdemokratiska partistyrelsen med firma Andersson och Baudin i spetsen skämmas ögonen ur sig. Så här går det när en central organisationsledning genom dumsmart agerande försöker dölja den obekväma sanningen om vad som skett genom att öppet stötta den sida som har såväl moraliskt som konkret fel.

Den som tvivlar på detta faktum kan själv läsa säkerhetsrapporten om de gängkriminella på fritidsgårdarna. Den är offentlig handling och kan begäras ut av oss alla. Och den var väl känd innan partistyrelsebeslutet i S.

Men vad som är mest allvarligt sett med mina före detta partiaktiva S-glasögon påtagna är att partiledningen och partistyrelsen, med sitt aktiva agerande, skickar en tydlig signal till de 289 socialdemokratiska arbetarekommunerna och ledande kommunalråden att inte tolka det som partiets ordförande säger om kampen mot den grova gängkriminaliteten alltför bokstavligt.

Man ska istället tänka tvärtom och absolut inte ”vända på alla stenar”. I alla fall inte de stenar som har S-märkt kriminell skit och korruption under sig.

Läs även: Skogkär: Socialdemokraterna vänder tillbaka stenen i Botkyrka

Andreas Henriksson

Ekonomireporter med 25 års erfarenhet i bagaget av att skriva om ekonomisk makropolitik, räntor och valutor. Sitt första korruptionsscoop hade han när han som första svenska reporter toppade Finanstidningen med nyheten om att det fanns misstankar om mutor i den då nyss genomförda Jas/Gripen-affären mellan Sverige och Sydafrika år 1999.