Elpriserna är inte bara höga utan skiljer sig åt i landet. Skillnaden påverkar konkurrensen där vissa företag periodvis betalar en femtedel av priset jämfört med företag i andra delar av landet.
Elbristen som uppstod under den förra socialdemokratiska regeringen var en viktig orsak till maktskiftet. Fullt fungerande kärnkraft hade stängts ner för att blidka Miljöpartiet så att Stefan Löfven och Magdalena Andersson skulle få fortsätta styra landet.
Läs även: Makt utan mening
Även om energifrågan har hamnat lite i skugga av den skenande brottsligheten finns den fortfarande där. Löftena om att bygga ny kärnkraft är fortfarande bara löften och några konkreta steg har inte tagits. Tidningarna har tappat frågan men för företagen är de höga elpriserna en del av vardagen.
Problemet har en annan dimension också. Vanligtvis pendlar skillnaden i pris på el kring 20 procent mellan norr och syd. Norra Sverige är ungefär 20 procent billigare än elområde 4 som är södra Småland, Skåne, Halland, Blekinge och Öland. Men under våren och sommaren har priserna i syd rusat, och skillnaden ökat. Från de vanliga 20 procenten har det gått upp mot 300 procent och bitvis så mycket som 500 procent högre pris.
För företag som tillverkar likartade produkter är det ett stort problem. Både på grund av att priserna gör det svårt att planera kostnader och sätta priser och på grund av konkurrensen. Företag som är elintensiva i norr har en tredjedel av kostnaderna för el jämfört med företagen i syd.
Pågen, som tillverkar framförallt bröd och bakverk, ett ett företag som har problem både med priset på el och med skillnaderna. Småländska konkurrenter har avsevärt lägre elpriser och har därmed lägre kostnader. Det är inte skillnad i kvalitet utan politisk dumhet som ligger bakom konkurrenssituationen.
Ibland är dumheten så påtaglig att den träffar som en örfil. Stålföretaget Areco har installerat dieselaggregat för att kunna säkra sin elproduktion. I den gröna drömmen skulle kärnkraften ersättas med grön el och minskad efterfrågan. Verkligheten blev diesel. Företaget vill dessutom expandera men har skrinlagt planerna till 2026 då de vet om det kommer en ny kraftledning så att de kan få ström. Det är 25-30 arbetstillfällen som påverkas. Areco är dessutom inte ensamma.
Invest in Skåne har uppskattat att elbristen har gjort att Sverige har tappat ungefär 4500 jobb. Det är mycket. Det är också förlorad tillväxt, skatteintäkter och sysselsättning som är en direkt konsekvens av hur Socialdemokraterna köper stöd av Miljöpartiet.
Krisen ser dessutom ut att förvärras. När, eller kanske om, de norrländska vansinnesprojekten drar i gång kommer mycket av elen från norr att stanna där. Det kommer att leda till både högre priser och minskad tillgång i syd. Situationen förvärras och kompliceras av att elområderna både låser in elen och att elen inte längre kommer att skickas söderut.
Skillnaderna inom landet kommer att öka och samtidigt tappar Sverige en gammal konkurrensfördel gentemot andra länder i form av billig el. Det är ren och skär dumhet.
Det finns en lång rad saker som borde göras inom energipolitiken. Men en fråga som blir allt viktigare är att harmonisera elpriser inom Sverige. Konkurrensen inom landet bör självklart i grund och botten handla om hur skickliga företagen är, inte i vilket elområde de ligger.
Läs även: DN vilseleder om Transportstyrelsen