Svenskar har rekordnegativ syn på landets utveckling. Det är en trend som har funnits i flera år och inte är en reaktion på den sittande regeringen. Det handlar snarare om en trend som går långt tillbaka och där sittande regering ses som ett hopp om att bryta utvecklingen.
Det är inte förvånande att det slås upp stort att svenskar aldrig har varit så negativa till utvecklingen som de är i dag. Det är ett budskap som för många passar som hand i handske. En ny regering och folk känner att Sverige går i fel riktning, det måste väl finnas ett orsakssamband?
Som-institutets rapport som uppgiften kommer ifrån säger att folk är rekordnegativa. Å andra sidan lyfter de fram en långt större bredd i siffrorna, vilket ger ett annat budskap.
Ungefär var tionde svensk upplever att Sverige rör sig i rätt riktning. De som känner att det går i fel riktning är närmare 75 procent av befolkningen. Det är en ökning med 8 procentenheter på ett år. Fördelningen är jämn mellan kön, men skiljer sig åt i ålder. Yngre och äldre är mindre negativa än de som är i arbetsför ålder. Lågutbildade är mindre missnöjda än högutbildade. Höginkomsttagare är mer missnöjda än de med lägre inkomster.
Redan där kan man se att glädjejublen och champagnekorkarna hos Socialdemokraterna är bortslösade. Vill man ha riktigt missnöjda så är det människor som tjänar över 800 000 kronor per år och är högutbildade. Det är en bit från Socialdemokraternas kärnväljare. De mest missnöjda om man ser till väljarsympatier är Sverigedemokrater och Vänsterpartister. Socialdemokrater är generellt under snitt. Det är inte ett mönster som tyder på att missnöjet är en avsaknad av Magdalena Andersson – snarare tvärtom.
Den negativa synen är inte heller ny. Den har varit stigande i flera år och kommer förmodligen att fortsätta att stiga. Förklaringen finns i andra delar av rapporten.
Ser man på vilka politiska frågor som folket anser är viktiga så kan man börja gissa vad som är fel. Miljö och energi faller i intresse vilket är lätt att förstå. I hårdare tider är det mindre intressant med miljöfrågor. Samtidigt faller intresset för migrationsfrågor vilket kan tolkas som att folket börjar känna att politiken rör sig åt rätt håll där.
En fråga sticker av rejält. Från att ha varit viktig för ungefär 4 procent av befolkningen är det nu varannan som tycker att den är viktig. Frågan är lag och ordning. Gängen, kriminaliteten och tryggheten är frågor som fortsätter att peka kraftigt uppåt.
Det är förmodligen det viktigaste skälet till att andra partier ska vara försiktiga med att skåla. Väldigt få väljare tror att kriminaliteten kom med Tidöpartierna och att det är deras fel. Tvärtom valdes Tidöpartierna därför att de bedömdes vara det säkraste kortet mot brotten. Under åtta år med Löfven och Andersson hade brotten skenat. Brotten skenar fortfarande och är utom kontroll men det tas seriösa steg mot att lösa problemen och det kommer att ta tid.
Ekonomin är också en jobbig fråga. 89 procent anser att svensk ekonomi har försämrats det senaste året. 45 procent anser att den egna ekonomin har försämrats. Det är också en rekordsiffra. På samma sätt som flera andra av frågorna börjar den negativa trenden runt 2020. Redan 2022 bedömdes att den svenska ekonomin utvecklades sämst i hela EU, alltså sommaren innan valet.
Läs även: Sveriges ekonomi är värre än Rumäniens
Samtidigt är det en ödesfråga för regeringen att vända utvecklingen och börja ge folket hopp. Förra valet vanns på att Andersson var en katastrof. Nästa val kommer att handla om hur väl man har städat efter henne. Det spelar ingen roll att det var hennes fel, det är en fråga för partigängarna att känna stolthet över. För väljarna är det resultat som räknas.
Det som behövs är att först och främst få ordning på brott och ekonomi. Därefter måste migrationsfrågan lösas. Frågorna går givetvis i varandra så det är en grov skiss. Till exempel om bidragsberoendet hos invandrargrupper minskar så påverkar det både ekonomin i stort och integrationen.
Regeringen har en tuff situation men också en god möjlighet att visa att den klarar av att ta över i tuffa tider och att bryta en negativ trend. Nästan alla ser att utvecklingen är usel. Det ger också ett gott utrymme att fatta både tuffa och jobbiga beslut.
Läs även: Kvartal/Demoskop: Allt fler positiva till regeringens politik
Ett val i goda tider handlar mycket om visioner, hur bra kan bli bättre. I de tider vi har nu är det annorlunda. Det handlar inte om fagra ord om framtiden utan att genom handling ge hopp. Att se till att bovar och banditer hamnar bakom galler, att se till att brotten minskar och att det blir bättre.
Socialdemokraterna kommer att försöka skylla pessimismen på Tidöpartierna men det är galet. De är satta att förvalta ett land som är och har varit misskött under lång tid. Det är viktigt att komma ihåg.