
Återigen skrivs rubriker om dödsfall och olyckor på Northvolt. Varje gång det sker väcks frågan om vad facket gör och varför de är så frånvarande i debatten om Northvolt och olyckorna. Är det de anställda eller drömmen om ett snabbt växande Skellefteå som är fackets primära mål?
När jag studerade företagsekonomi hade jag en professor som alltid upprepade behovet av att följa rutiner. Rutiner är det bästa skyddet mot att saker går fel eftersom det löpande gör att verksamheten kontrolleras. Med folks rutiner är verksamheten ganska säker, men börjar man tumma på den ökar risken. En återkommande anekdot var hur andrepiloten på flygplan ofta hade noterat felen innan olyckor och tillbud inträffade men valt att inte kritisera piloten eller påpeka att något borde göras. Att ha struntat i rutiner blev därför en viktig faktor bakom olyckor.
Den där anekdoten ekar inom mig när jag ser fallet Northvolt. Varenda varningsklocka ringer kring företaget – från säkerhet till lönsamhet och hela tiden tillåts det att fortgå. Få andra företag hade kunnat ha så många dödsfall och olyckor utan att hårdare åtgärder togs.
I januari i år hölls en särskild debatt i riksdagen kring de ökande arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång. 65 personer dog under 2023 vilket var det högsta på över 10 år.
Den socialdemokratiske ledamoten Teresa Carvalho slog fast att varje död är en tragedi. Vilket hon har helt rätt i. Hon fortsatte med att säga att att i Sverige ska varje arbetsplats vara säker. Hon var kritisk till vad hon beskrev som en passiv hållning från regeringens sida. När det kommer till Northvolt finns en påtagligt passiv hållning från både facket och Socialdemokraterna. Den socialdemokratiska ledningen för Skellefteå är inte direkt kritisk till Northvolt.
I tisdags rapporterades om ytterligare ett dödsfall med anknytning till Northvolt. Det är en person som, enligt Northvolt, har drunknat utanför arbetstid. Polisen vill inte avfärda en koppling utan säger till tidningen Arbetet:
”Om vi pratar rent generellt så behöver drunkning inte vara den primära dödsorsaken i en drunkningsolycka. Det kan finnas andra orsaker.”
Polisen meddelar också att de har fått information om ett akut sjukdomstillstånd hos ytterligare en anställd.
Frågan kompliceras av att det fortfarande är semestertider så att Rättsmedicinalverket inte kan ge ett svar snabbt. Frågan om det finns en eventuell koppling eller inte är därför hängande.
Några dagar innan rapporterna om dödsfallet inträffade ytterligare en allvarlig olycka på Northvolt. En anställd fick lösningsmedel i ansiktet, och skyddsmasken var inte heltäckande så att frätskador uppstod. Polisen inledde en förundersökning om vållande till kroppsskada och arbetsmiljöbrott.
Olyckorna på Northvolt har varit väldigt många, totalt ett 30-tal som bedöms som allvarliga under bara de fem senaste åren. Det är en stor arbetsplats men antalet är anmärkningsvärt. Väldigt anmärkningsvärt.
Bulletin har tidigare skrivit om att det förefaller som om Northvolt får en facklig särbehandling. Skellefteås framtidsplaner står och faller med Northvolt och slår de in kommer stadens utveckling att vara närmast unik i svensk historia. Att riskera eller stoppa det är ett tufft beslut att ta. Men är det viktiga arbetstagarnas säkerhet eller drömmen om Skellefteå som en blivande metropol?
Läs även: Får Northvolt facklig särbehandling?
De mörka molnen skuggar inte bara säkerheten på arbetsplatsen. Harald Mix, en av Northvolts grundare, är även en av grundarna till Polarium, ett annat bolag i batteribranschen.
Bolaget har stora finansiella problem. Under 2023 närmast halverades omsättningen och bruttomarginalen föll från 24 procent till 11 procent. Förlusten ökade från 20 miljoner till 440 miljoner kronor.
Polarium är ett av många bolag i batteribranschen som har akuta problem. Det koreanska bolaget SK On har gjort förlust 10 kvartal i rad och har en skenade skuldsättning. Batteribranschen är kraftigt överetablerad, har fallande marginaler och ser ut att gå mot ett blodbad. Kina ensamt har en produktion som motsvarar den globala efterfrågan och har redan produktion och utveckling som fungerar.
Läs även: Northvolt är dömt på förhand
Breddar man perspektivet och inkluderar att Northvolt inte är i en bransch som har en ljus framtid, utan fallande marginaler och överproduktion, är den mjuka hållningen till bolaget ännu märkligare. Även om bolaget får i gång en fungerande produktion förefaller det att bli ett företag som verkar i en bransch med låg lönsamhet. Skellefteås möjligheter att bli Norrlands Eldorado minskar i takt med de fallande marginalerna.
Det måste självfallet spela in för hur man bedömer säkerheten på Northvolt. Att det finns ett motstånd hos facket att stiga in och riskera att döda Skellefteås framtidsdrömmar om de pausar verksamheten är en sak. Om drömmarna är mer av fantasier är det en annan fråga.
Märkligt nog blir fackets roll väldigt otydlig. Är deras intresse arbetstagarna, hoppet om att Skellefteå ska växa eller stöttas företagsledningen i hopp om nya jobb?
Läs även: Göteborgs moské hedrade död Hamasledare