Samtliga partier utom SD röstade för att ge EU visst inflytande över abort. Men när Bulletin kontaktar partierna undviker de flesta att svara, trots att EU är det enda reella hotet mot det svenska samförståndet kring abort.
I Sverige råder i princip konsensus i abortfrågan. Det är ett väldigt starkt konsensus där minsta misstanke om avvikande uppfattning kan orsaka rabalder och massor av skriverier.
Så var det när Ebba Busch ville ha ett kontrakt om att inte röra aborterna. Genast exploderade det av folk, tyckare och andra som bedömde att det inte var ett trovärdigt stöd för konsensus. Diskussionen gick snabbt längre och aborterna skulle in i grundlagen, en fråga som ganska fort dog ut eftersom det i grund och botten finns konsensus. Det är svårt för en debatt att pågå utan två sidor.
Parallellt fördes samma debatt inom EU, orsakad av samma händelse, vilken var att USA tog bort sitt grundlagsskyddade stöd för abort. Givetvis måste EU ta sig an frågan, vem ska annars värna allt mellan fred och abort? Det skrevs en resolution, en icke bindande, som sen antogs med en rätt kraftig majoritet.
Resolutionen innehöll en del mer spännande detaljer än bara ett fördömande av USA. Det fanns dels ett stöd för att inkludera abort i skyddet av de europeiska rättigheterna, dels att detta bör tas med i nästa fördrag. Alla svenska ledamöter röstade för, utom SD, som avstod voteringen.
Nästa fördrag för EU, det som ska ersätta Lissabonfördraget, finns det inget beslutat om ännu. Det finns en bred önskan inom EU att expandera och minska på staternas makt gentemot EU och där vill man ändra. Problemet är att EU fyllt sin kostym och behöver en större. Svenskarna är mangrant emot men har bakvägen nu sagt ungefär att om det blir ett fördrag så ska aborterna in.
Läs mer:Ett nytt EU-fördrag är inte bra.
Att ha ett skydd för abort i EU är inte okomplicerat. Säger man att alla ska ha tillgång till säkra och fria aborter så innebär det att man måste definiera saker, exempelvis antalet veckor. Där kommer det att bli en stor strid i samma ögonblick EU får ha en åsikt. Snittet i EU är ungefär 12 veckor. Sverige har 18.
Skillnaden mellan snittet i EU och Sverige är ganska stort. Svenska optimister kommer säkert att se det som en ledartröja där andra länder vill följa och det därför inte är farligt att låta EU ha synpunkter. Mer sannolikt är att de länder som har tolv veckor har det för att de vill ha det och att de ser en poäng i att skydda från sena aborter genom att skära ner de svenska veckorna. Lilla Sverige har liten chans att vinna den striden, särskilt som katolska kyrkan kommer att mobilisera stort och många av de stora länderna är katolska.
Läs mer: Europaparlamentet vill göra aborträtt till EU-lag
Med andra ord. Det är jättekorkat att flytta abort till EU om man delar den svenska uppfattningen. Vill man däremot korta aborttider i Sverige är EU ett jättebra sätt att göra det på.
Frågan är känslig eftersom alla vet att folket stödjer lagstiftningen i Sverige och att det är farligt att bli sedd som den som bryter konsensus. De flesta inser också att en abortkompromiss med Spanien och Italien inte riktigt kommer att bli bättre än svensk lagstiftning.
Så alla partierna utom SD röstade för. Men vad säger partierna om man kontaktar dem och frågar om de vill flytta makt till EU? Vilket är det som de röstat för.
Nästan alla partier duckar frågan, trots Bulletins påminnelser och tjat. De vet att det är farligt att landa fel och då är det bättre att tiga. Moderaterna och Sverigedemokraterna svarade som enda partier, vilket är hedrande.
Sverigedemokraterna svarade i linje med hur de röstade. De är inte emot ett skydd för aborter på EU-nivå men de är emot att flytta makt dit. Därför blankröstade de. Det är så moderater och Kristdemokraterna tidigare röstade.
Moderaternas svar är mer komplext. De vill inte ge makt åt EU i abortfrågor. Men de anser att de tolv veckorna som är snitt är för kort och skulle gärna se att de blev fler, liksom att detta inte bara gäller för EU utan för hela världen. Man är också tydliga i att att överföra makt till EU medför en risk för att svensk lagstiftning påverkas negativt.
Det är väldigt bra att två partier förstår risken även om de hanterar den lite olika. I de andra partiernas fall är det mer osäkert var de står och hur de ser på risken. En gissning är att det är en ganska naiv hållning till möjligheterna för Sveriges möjligheter att få alla att tycka som vi relativt de andra staternas möjlighet att tvinga oss att göra som dem.
Men framför allt. Att flytta makt till EU över aborter är jättedumt. Det finns en liten, liten chans att Sverige får alla att byta uppfattning. Det skulle vi kunna göra i dag genom att påverka andra länder. Går det däremot som det ser ut när man ser på lagstiftningen är det sannolikt att Sverige kommer att få backa och får färre veckor.
Då är det för sent. Att säga att man var naiva hjälper inte.
Läs mer: EU hotar svensk abortlagstiftning och politikerna är aningslösa