Facebook noscript imageHögerfolk bör välja bort Annie Lööf (C)
Carolin Dahlman
Krönikörer
Högerfolk bör välja bort Annie Lööf (C)
Lockar vänsterfolk. Foto: Henrik Montgomery/TT
Lockar vänsterfolk. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Ge kraft åt varje människa”, ska Centerpartiet framöver hojta. Men betyder det varje svensk – eller varje människa i hela världen? Och ska svenska skattebetalare ge dem kraften? I så fall är det vänstrare än vänster. Och C-politiker och C-väljare till höger bör fly.

KRÖNIKA. På fredagen håller Centerns förtroenderåd möte och ska anta en framtidsagenda för det närmaste decenniet. Det hela andas halleluja i klass med polaren Miljöpartiet. Mottot är: "Ge kraft åt varje människa – för en hoppfull väg framåt". 

”Det är ju i stort sett flum det vi håller på med, det finns ju ingen sakpolitik i det här längre. Det är bara värderingsfrågor, om man är ond eller god”, fräste Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindeln i P1 Morgon (28/5). 

Hon sa sig ha fått Centern med mjölken sen barnsben, men nog borde hon och andra högerröster snarare byta parti än försöka brottas med Annie Lööf (C), som numera kan tänka sig att regera med Socialdemokraterna och tycks söka egobekräftelse snarare än vilja lösa Sveriges problem. 

Partiledarens vänstrande borde få fler att göra slut. 

Centern verkar dessutom locka fler vänsterväljare, vilket sannolikt kommer att dra partiet än längre vänsterut när väljare blir aktiva och vill tillfredsställa de nya röda rösterna. Några exempel: 

  • I SCB:s mätningar av vilket parti som väljarna tycker är näst bäst har C-väljarna i tydligt jämn takt gått från höger till vänster, från att se Moderaterna som nummer två till att föredra Socialdemokraterna efter sitt eget parti. Förra året gick S om M. Utvecklingen ser ut att fortsätta. ”25,6 procent av C-väljarna tycker i dag att Socialdemokraterna är näst bästa parti. För ett år sedan var det 15,8 procent. Deras sympati för Moderaterna under samma tid sjunkit från 23,9 procent till 19,6 procent”, rapporterade Expressen i december (8/12)
  • I SVT Valus undersökningar av var partiers väljare ställer sig på en vänster-högerskala har C-väljarna blivit mer vänster. 2010 svarade fem procent att de var vänster. I valet därefter var det sex procent, och i valet 2018 hade siffran stigit till tio. Andelen C-väljare som identifierade sig som höger gick samtidigt från 71 till 57.
  • Centerns väljare vill hellre se en regering med Stefan Löfven (S) som för samtal med Vänsterpartiet, än en ledd av Ulf Kristersson (M) som för samtal med Sverigedemokraterna, enligt en mätning från Liberalerna.
  • C-väljarna är ganska positiva till att sitta i en regering som tar stöd av eller samarbetar med Vänsterpartiet i den ekonomiska politiken och statsbudgeten. Det enligt en färsk undersökning från SvD/Sifo. 44 procent tycker att det är i sin ordning, medan bara 30 procent var emot (27/5).
  • I en Expressen/Sifo-mätning från i maj var andelen C-väljare som hade förtroende för Stefan Löfven (S) 51 procent jämfört med 18 procent för Ulf Kristersson (M), berättade Toivo Sjörén från Sifo för mig. Felmarginalen är hela tio procent så siffrorna är osäkra – men i december var de nästan likadana så någon sanning måste det finnas i det.

Men enligt C-ledningen är partiet varken höger eller vänster utan mittemellan.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson har sagt att ”C är en liberal kraft i mitten som kan ta väljare från både höger och vänster” (Expressen 8/12). Annie Lööf sa till TT i veckan att C nu ska ”bli större som en självständig borgerlig kraft i den politiska mitten” (26/5). 

Ja, de hoppas på ett samarbete i mitten, men vad skulle det betyda egentligen? Vem står där i mitten och längtar efter Lööf som högste ledare? Hohoooooo, halllååååå, vem? Ingen lär svara. Kanske några i Ullenhagfalangen inom Liberalerna, men de ryms väl i en hand numera.

Men det går ju superduper för C, kanske någon nu säger. 

Jo, förtroendesiffrorna för Annie Lööf (C) är höga, liksom opinionssiffrorna. Men är det stabilt? 

”Det är en flyktig grupp som lika gärna kunde rösta på Miljöpartiet”, sa Helena Lundgren (C). 

Stabila, seriösa C-representanter borde byta parti. Högerpolitiker utlovar nämligen mer än hopp. De ger individer förutsättningar för att finna sin egen kraft i stället för att vänta på att C ska ge dem sådan. 

De är ivriga bävrar snarare än matade fågelungar, som Maud Olofsson skulle ha sagt… 

CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

De åsikter som framförs är skribentens egna.  

Läs också: Vem litar på Lööf? 

Läs också: Moderaterna måste göra slut med Centern

Läs också: Idag blir Centern ett helgjutet vänsterparti igen

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.