Kyros den store som var den första av de persiska storkungarna och grundaren av det persiska riket under den akemenidiska dynastin, levde i dagens Iran för cirka 2500 år sedan. Han genomförde flera radikala reformer och var en föregångsman inom mänskliga rättigheter och en av historiens mest inflytelserika gestalter, skriver Armin Firouzbakhsh.
Idag den 29:e oktober är det Kyrosdagen, som firas av iranier över hela världen med anledning av den persiske kejsaren Kyros den stores erövring av Babylonien.
Jag vill önska alla iranier en härlig och glad Kyrosdag till alla iranier och till alla de länder som en gång ingick i det persiska riket och till alla människor i världen som respekterar mänskliga rättigheter.
Kyrus den store skrev historiens första stadga om mänskliga rättigheter i sin så kallade Cylinder, känd som Kyros Cylinder, som för närvarande finns utställd på British Museum i London.
Läs även: Gren: Nationalmuseum tonar ner de politiska pekpinnarna
Det är absolut nödvändigt att komma ihåg att 500-talet f.Kr. var en period som helt dominerades av slaveri över hela världen, en tid då folk på blodigt allvar trodde att det var skillnad på en slav och en konung. Kyros den store trodde i strid med tidsandan att varje människa borde vara fri.
Kejsar Kyros den store fastslog bland annat följande i sin Cylinder:
- Avskaffande alla former av slaveri.
- Människor har frihet att välja sin egen religion och att inte tvingas påverkas att följa en viss religion.
- Jämställdhet mellan olika raser.
- Kyros den store erövrade många nya stater och länder för sitt imperium, men för att han skulle erövra en ny stat hade han en lag för sig själv: han fick endast erövra en ny stat om folket i landet han skulle erövra ville ha honom som kejsare och ledare, om de inte ville ha honom, erövrade inte Kyros detta land.
- Kyros den store lät alla i hans rike ha ett yrke efter eget val och använda sin lön som de ville, vilket var något stort och sällsynt för över 2500 år sedan. Om någon tjänsteman från hans regering ifrån en medborgare hans egendom med våld, lämnade Kyros tillbaka sagda egendom.
Läs även: Lindén: Leve ortensvenskan men ändå inte
Tittar man noga på cylindern så saknas det några bitar, förmodligen för att den är över 2 500 år gammal. Dessa bitar kunde ha innehållit lagar eller mänskliga rättigheter som skulle visa världen ett nytt perspektiv på jämlikhet och till och med humanare styre.
Många människor från västvärlden bestämde sig vid den tiden för att migrera till det persiska riket på grund av dessa rättvisa och lika lagar, som Kyros den store hade infört.
Kyros styre kom att utgöra en förebild för många regenter och politiker, inklusive Julius Caesar och drottning Christina.
I den första delen av kristendomens heliga skrifter, Gamla testamentet, beskrivs Kyros den store som judarnas beskyddare och befriare, efter att han befriat dem från den babyloniska fångenskapen och låtit dem återvända till Israel.
Persisk litteratur, filosofi, statskonst och fortsatte att forma världen i årtusenden framöver. Trots den arabiska invasionen av Iran på 600-talet e.Kr., har flera iranska persiska kungar, inklusive Pahlavi-dynastin, i modern tid hävdat att de upprätthåller arvet efter Kyros den store.
Som iranier är jag stolt över att vara en son till Kyros den store, men jag skäms också över att den vänlighet Kyros den store hade mot sitt folk och de rättigheter han gav dem inte finns i dagens Iran.
Läs även: Lindén: Ukrainsk historia ska vara i Ukraina