I sin första – mycket lästa – frågespalt svarade organisationspsykologen och ledarskapsexperten Johan Grant på hur man klarar av en yngre konfliktbenägen kollega. I en intervju med Bulletin berättar Johan Grant om sin bakgrund, varför han gav sig in i samhällsdebatten och vad läsarna kan vänta sig i hans fredagsspalter. – Den fragila människosynen är ett gift som leder till snällism och konfliktundvikande som sedan gör att konflikterna bara blir värre, säger han.
Johan Grant är fil. dr och legitimerad psykolog som forskat och praktiserat inom klinisk psykologi. Han har de senaste 20 åren jobbat som konsult och personlig rådgivare åt styrelser och operativa ledningar inom näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer.
Förra fredagen publicerades den första frågespalten där Johan Grant svarar på läsarnas frågor om ledarskap.
– Det handlar om ledarskap i dess vidaste bemärkelse, säger han.
– Hur vi leder oss själva, andra och hur vi låter oss ledas. På jobbet, i samhället, bland vänner och i våra relationer. Jag kommer att anlägga både ett personligt, organisatoriskt och samhälleligt perspektiv.
Johan Grant uppmanar läsarna att mejla in frågor till fragajohan@bulletin.nu.
– Gärna de där frågorna som vi ”alla tänker på” men som är lite svåra att prata om, säger han.
De senaste åren har han alltmer engagerat sig i samhällsdebatten med debattartiklar och på sociala medier.
– Jag är en frukt av det globala samhället – min biologiska pappa kom från Guyana och min mamma är svensk, säger han.
– Jag har gjort en klassresa och kan relatera till hela spannet i samhället från mina shunos och gäris i orten till mina klienter på samhällets topp.
– Jag är både stolt, glad och djupt tacksam för det svenska samhället. Vi är ett fantastiskt land som är byggt på en blandning av omsorg, krav och arbetsmoral, säger Johan Grant.
Läs även: Lars Åberg: Kommunikatörerna blir fler när samhället växer ihop med staten
Han säger att han bekymras över att de värderingarna håller på att perverteras. Äkta omsorg byts ut mot inställningen och attityden om att det är viktigare att framstå som att man bryr sig än att man faktiskt gör det.
– Jag ser det överallt, i politiken, på våra arbetsplatser och i skolan, barnuppfostran och hur vi försöker ta hand om dem som lever i ytterkanten eller till och med utanför samhället. Det berör mig djup och personligt.
– Jag vill försvara vårt samhälle genom att vara en resonabel men också kritisk röst som ser igenom bluffarna och står upp för det som är på riktigt gott.
Vad kommer läsarna att kunna vänta sig från dina kolumner på fredagarna?
– Jag vill dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter från många år som både klinisk psykolog, lärare och organisationskonsult. Min främsta kompetens är rådgivarens och ledarskap i vidaste bemärkelse. Jag kommer att svara på frågor som rör det personliga, professionella och det politiska. Se där PPP!
– Vi är både individer och samhällsvarelser och jag vill ta med hela spannet. Jag gillar inte den fragmenterade synen på människor.Jag ser att det skapar medialisering och polarisering. Livet är komplext. Det är dess skönhet och förbannelse. Jag kommer svara så.
I din första kolumn svarade du Goran som hamnat i konflikt med en yngre kvinna med hårda, närmast fördömande värderingar. En oresonlig personlighet. Är vi sämre på att hantera konflikter idag, och i så fall, vad beror det på?
– Konflikter ska inte alltid ”hanteras”. Vi behöver stå ut med att livet är fullt av konflikter och att de innehåller kärnan till lärande och utveckling. Den fragila människosynen är ett gift som leder till snällism och konfliktundvikande som sedan gör att konflikterna bara blir värre.
– En annan sak som på riktigt bekymrar mig är tendensen att dela upp världen i goda och onda. I klinisk psykologi vet man att det leder till så kallade Borderlinetillstånd som karaktäriseras av nedsatt omdöme och förmåga att tänka, bristande impulskontroll och självdestruktivitet.
– Jag är ingen gnällig alarmist men jag vill faktiskt varna för att vi håller på att utveckla något som liknar Borderlinestörning fast på samhällsnivå.
Läs Johan Grants första frågespalt: Johan Grant svarar: Generation YZ sämre rustad att hantera motstånd
Läs Johan Grants frågespalt varje fredag i Bulletin.
Ställ frågor till fragajohan@bulletin.nu.