Facebook noscript imageKnivman i Nya Zeeland fick inte fängslas — övervakades dygnet runt
Fokus
Knivman i Nya Zeeland fick inte fängslas — övervakades dygnet runt
Beväpnad polis utanför den matvarubutik utanför Auckland där mannen i fredags genomförde knivattacken. Foto: Brett Phibbs/AP/TT.
Beväpnad polis utanför den matvarubutik utanför Auckland där mannen i fredags genomförde knivattacken. Foto: Brett Phibbs/AP/TT.

En man som inspirerats av IS fängslades i Nya Zeeland i tre år sedan han gripits med en jaktkniv och extremistiska filmklipp — men trots oro för att han skulle genomföra en attack släpptes han.

Landets myndigheter uppger att det inte fanns något mer som kunde göras för att fortsätta hålla honom fängslad.

I stället övervakade polisen honom dygnet runt i 53 dagar sedan han släppts, ett projekt som sysselsatte cirka 30 poliser. Deras farhågor bekräftades i fredags, då mannen gick in i en matvaruaffär i Auckland, slet till sig en kökskniv från en hylla och knivhögg fem personer, varav tre skadades allvarligt.

Läs även: ”IS-inspirerad” extremist knivhögg sex personer på Nya Zeeland

Ytterligare två personer skadades i dådet. Under lördagen vårdades tre av de drabbade för allvarliga skador, medan tillståndet beskrevs som stabilt eller något mindre allvarligt för ytterligare tre personer som vårdades på sjukhus. Det yngsta offret var en 29-årig kvinna och det äldsta en 77-årig man.

Civilklädda poliser som övervakade mannen utanför butiken ingrep direkt då de såg människor som sprang och skrek, och sköt ihjäl mannen inom ett par minuter efter att han påbörjat attacken, uppger nya zeeländsk polis. På ett filmklipp som filmats av ett vittne hörs tio skott avfyras i snabb följd.

Kritik mot lagstiftning

Attacken har skapat debatt om Nya Zeelands antiterrorlagar, som enligt experter lägger alltför stor vikt vid att straffa handlingar och inte nog vid att förhindra terrorattacker innan de genomförs. Premiärminister Jacinda Ardern säger att man var på väg att införa ny lagstiftning när attacken genomfördes, och att den kommer kommer att klubbas innan månaden är slut.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i parlamentet i Wellington under lördagen. Foto: Mark Mitchell/AP/TT.

Enligt Nya Zeelands polischef Andrew Coster kräver den nuvarande lagen att den misstänkte faktiskt agerar på sina planer.

– Vi kan ha en uppfattning om avsikten och ideologin, och vi kan vara väldigt oroliga. Men det räcker inte för att vi ska kunna ingripa, säger han.

Nya Zeelands polischef Andrew Koster, här på en presskonferens i parlamentet i Wellington under lördagen, uppger att det saknades lagligt stöd för att fängsla mannen som utförde en knivattack i fredags. Foto: Mark Mitchell/AP/TT.

Myndigheterna har fortfarande inte offentliggjort mannens namn men uppger att han är en lankesisk medborgare som kom till Nya Zeeland för tio år sedan, vid 22 års ålder, på ett studentvisum. Polisen fick upp ögonen för honom 2016 då han började uttrycka stöd för terrorattacker och våldsam extremism på Facebook.

Mannen kontaktades därefter två gånger av polis men fortsatte skriva inläggen. Han greps 2017 på Aucklands flygplats då han försökte resa till Syrien, där han enligt myndigheterna ska ha velat ansluta sig till Islamiska staten (IS). Polisen hittade en jaktkniv och förbjudet propagandamaterial men han släpptes senare mot borgen. Året därpå köpte han ytterligare en kniv och polisen hittade två filmer från IS.

Fängslades i tre år

De följande tre åren tillbringade mannen i fängelse efter att ha erkänt diverse brott och för att ha brutit mot borgen. I maj i år dömdes han för innehav av två filmer som båda visade grupper av människor som anslutit sig till IS, däribland organisationens flagga och en man i svart balaklava som höll i ett halvautomatiskt vapen.

Filmerna innehöll dock inte den typen av våldsamma mord som dokumenterats i vissa IS-filmer och klassades därför inte som den värsta typen av förbjudet material. Sally Fitzgerald, domare i Nya Zeelands högsta domstol, beskrev innehållet som religiösa hymner på arabiska och beskrivningar av att uppnå martyrskap i strid genom att dödas för guds mål.

I domstolsdokument varnas för att mannen hade motivationen och möjligheterna som krävs för att begå våldsamma handlingar mot allmänheten, samt att risken för att han skulle göra det var hög. Dessutom beskrivs han som en person med extrema värderingar, som lever isolerat, och som bär på en känsla av ”entitlement”.

Läs även: Carolin Dahlman: Regeringen agerar halvdant kring sekretess mellan myndigheter

Men domaren beslutade att mannen skulle släppas och dömde honom till ett års övervakning vid en moské i Auckland, där en ansvarig hade gått med på att hjälpa och stötta mannen efter att han släpptes.

En polis talar med en kollega genom ett fönster i en moské i Auckland-förorten Glen Eden under lördagen. Foto: Brett Phibbs/AP/TT.

Mannens förklaring om att han skulle ha hittat filmerna av en slump när han försökte förbättra sina arabiska språkkunskaper trodde domaren inte på. En försvårande omständighet var att han hade släppts mot borgen för liknande brott när han greps, samt att han hade försökt radera sin internethistorik.

Fitzgerald nämnde även polisens oro för vad mannen skulle kunna göra, och sade att hon inte visste om de hade rätt men att hon ”innerligt hoppas att de inte har det”.

Förbjöds använda internet

Hon förbjöd mannen att äga all typ av utrustning som kan komma åt internet om det inte godkänts skriftligt av kriminalvården, och krävde att han skulle ge full åtkomst till alla konton han hade på sociala medier.

– Jag är av åsikten att risken för att du återfaller i den typen av brott som du dömts för fortsätter att vara hög. Din rehabilitering är därför oerhört viktig, sade hon.

En polis ber en kvinna lämna matvarubutiken utanför Auckland under lördagen där fredagens knivattack inträffade. Foto: Brett Phibbs/AP/TT.

Två månader senare tog mannen tåget från en station i närheten av en moské i Auckland-förorten Glen Eden, där han bodde, till matvarubutiken Countdown i förorten New Lynn. Under hela resan följde polisen honom på avstånd.

Läs även: Per Gudmundson: Kurt Westergaard begravdes i hemlighet

I affären körde han runt en kundvagn i ungefär tio minuter. På grund av coronarestriktioner var det mindre folk än vanligt och polisen fick hålla sig på avstånd för att inte avslöjas.

Vid klockan 14.40 ropade mannen ”Allahu akbar” (”Gud är stor”) och högg mot till synes slumpmässigt utvalda kunder i butiken i en attack som chockade hela landet.

Associated Press

The Associated Press