Facebook noscript imageLidström: Elon Musk, Twitter och vägen till världsklass
Erik Lidström
Krönikörer
Lidström: Elon Musk, Twitter och vägen till världsklass
Elon Musk – går barbariskt hårt fram eller ingenjörernas vän? Foto: Evan Agostini/AP/TT
Elon Musk – går barbariskt hårt fram eller ingenjörernas vän? Foto: Evan Agostini/AP/TT

Det stormar återigen om Elon Musk och Twitter, då han i en andra våg uppmanat folk som inte vill arbeta stenhårt att sluta. Det kan låta brutalt, men forskning visar att vägen till verkliga topprestationer går just via stenhårt arbete, och för många ingenjörer är en arbetsplats utan meningslösa möten och pladdriga HR-människor rena drömmen, skriver Erik Lidström.

Just nu råder stort rabalder kring Elon Musks övertagande av Twitter. Satirsajten The Babylon Bee har en artikel med titeln ”Twitter Is Dead,” 300 Million People Post On Twitter. Efter 19 år inom it så känns det mesta igen. Vad Musk gör är därför för mig en fröjd att skåda.

Twitter hade omkring 7 500 anställda när Musk tog över, efter att ha ökat personalstyrkan något enormt de senaste åren. Lönsamheten har det dock varit lite si och så med.

Läs även: Elon Musk stöper om Twitter – massuppsägningar väntas

I ett första steg, strax efter övertagandet, gjorde sig Musk av med hälften av personalen, sådana som gick att identifiera som att de inte bidrog särskilt mycket.

Som någon skrev med utgångspunkt i serien Dilbert, så gjorde han sig av med Wally och PHB (Pointy Haired Boss) och behöll de hårt arbetande och hunsade ingenjörerna Alice, Dilbert och Asok. Dessutom försvann en betydande andel mellanchefer, HR, pressavdelning och yoga-coacher. Dessa är allmänt personer som likt PHB hindrar ingenjörerna från att utföra sina arbeten.

I förra veckan lät han övriga självselektera. Han krävde att alla skulle skriva på att framgent arbeta i ett Twitter 2.0 som är extremely hardcore. Den som inte går med på detta får tre månaders avgångsvederlag. Tydligen har mängder nu valt att lämna skutan. Att döma av deras spydiga och illvilliga kommentarer handlar det om personer som, ifall de blev kvar, skulle förgifta stämningen för övriga.

Twitter ska nu bli ett riktigt ingenjörsföretag. Inget mer woke, inget mer godhetspredikande, inget mer slappa på jobbet. Ingenjörer ska, som Marie Curie uttryckte det om vetenskapsmän, vara intresserade av saker, inte av människor.

Läs även: Trump får tillbaka sitt twitterkonto

Alla som läser detta kanske inte förstår psykologin hos drivna it-människor. Alla människor har definitivt inte en läggning som lämpar sig för arbete inom it.

För verkligt engagerade utvecklare är det ett fantastiskt äventyr att få arbeta 60, 70, 80 timmar i veckan och, om det går bra, få betalt för det någon gång i framtiden. Går det inte bra, så har det varit ett försök som varit värt det, i ett lag av likasinnade. ”Att bara sitta och stirra in i en skärm”, är drömmen för dessa.

En mjukvaruingenjörs självkänsla och yrkesstolthet kommer från kvaliteten på den kod och de program han producerar. Att arbeta för Elon Musk, under de premisser han nu presenterat, är ett ideal för många. Bara en sådan sak som inte enda möte som inte bidrar till produkten gör att utvecklare får ett leende på läpparna.

Vad är det som förhindrar att utvecklare trivs? Att beordras släppa ifrån sig dålig kod är bland det mest själsdödande som finns. Att tvingas sitta i möten likaså. En före detta kollega till mig hade självdisciplinen att ställa sig upp och gå ifall mötet inte gav honom någonting. Projektledare och linjechefer öppnade och stängde munnarna som fiskar på torra land. Var mötet utannonserat att ta en halvtimme så gick han efter prick en halvtimme, oavsett vad projektledarna malde på om.

Ambitiösa utvecklare kommer i Sverige ofta in klockan sex på morgonen så att de kan arbeta ostört i tre timmar innan de blir kallade till möten kring nio.

Tim Lister och Tom DeMarco påpekar i sin bok Peopleware att det tar ungefär 15 minuter att komma in i ett koncentrerat ”flyt”. När man väl kommit in i ett sådant mentalt tillstånd kan man arbeta oerhört effektivt och koncentrerat i ett par timmar, tills man märker att man måste gå på toaletten eller dricka något.

Om du nu istället blir avbruten av projektledare eller någon annan som ställer en fråga, och avbrottet tar fem minuter, har du förlorat totalt 20 minuter. Tio avbrott ger 200 minuter bortkastad tid per dag.

Men varför skulle någon vilja arbeta 60, 70 eller 80 timmar per vecka? För den som gör det är det åtminstone inom it oftast därför att det är meningsfullt. För att han eller hon åstadkommer något. Det är också något man måste göra om man ska bli verkligt bra.

Man blir inte kreativ genom att gå på kreativitetskurs och rita med kladdkritor, ett ofog som kompetenta ingenjörer fullständigt avskyr.

För att nå världsklass inom ett område, vilket som helst, krävs det ungefär 60 timmars arbete i veckan under tio års tid. Ungefär 25 av dessa timmar är koncentrerat, medvetet arbete för att bli bättre. Mer klarar en vuxen människa inte av. Resten är mindre fokuserade sysslor. Denna effekt är så genomgående att en del forskare påstår att det inte existerar medfödd talang. Detta är tveklöst en överdrift, något andra forskare visar (1, 2). Effekten av hårt arbete är dock mycket stor.

Tyvärr kolliderar dessa biologiska fundamenta med europeisk arbetstidslagstiftning. Inom EU får ingen arbeta mer än i genomsnitt 48 timmar i veckan, inklusive övertid, alla måste ha minst 24 timmars kontinuerlig vila var sjunde dag och få betald semester om minst fyra veckor per år.

Givetvis fuskas det en del, för det finns en del inom Europa som också når världsklass. Men lägg märke till att i stort sett varje gång du ser en europé som utmärker sig på ett positivt sätt så ser du en brottsling eller regelbrytare.

Skatterna är än mer absurda i Europa än i USA, men förbuden mot hårt arbete och mot att nå världsklass väger också tungt. Det är inte för inte som de nya, stora företagen i världen, som Tesla, Space-X, Amazon, Google, Apple, Microsoft, Paypal, långt oftare kommer från USA än från Europa. Tveklöst bröt många mot lagen på svenska Spotify, annars skulle de aldrig ha lyckats.

För att återgå till Twitter. Någon har påpekat att Craigslist har 50 anställda. WhatsApp hade 55 anställda och 500 miljoner användare när de blev uppköpta av Facebook.

Twitter hade nyss 7 500 medarbetare, ett jämförelsevis absurt antal. Twitter kanske hackar och hostar till lite grand de närmsta veckorna, efter att så många plötsligt lämnat, men när de som är kvar, plus alla som nu kommer att flockas till Twitter, väl fått ordning på torpet kommer detta troligen att gå mycket bra.

Att riva ut woke- och slappiskulturen ur ett stort företag kommer, om detta lyckas, också bli ett föredöme för andra. Till ingenjörernas och andra hårt arbetandes fromma.

Läs även: Elon Musk höjer kraven för Twitter-anställda: Arbeta hårt eller lämna

Erik Lidström

Teknologie doktor och författare till böckerna "Representativ demokrati – Vad det är, varför Sveriges brister, och hur den kan förbättras" och "Befriad utbildning – Vad som krävs för att återfå goda skolor, lärdom och yrkeskunnande".