Facebook noscript imageLife science-sektorns tillväxt bromsas av ökande otrygghet
Ekonomi
Life science-sektorns tillväxt bromsas av ökande otrygghet
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Life science-sektorn i huvudstadsregionen Stockholm–Uppsala har expanderat starkt de senaste åren. Även om utgångläget är gott, försvårar bristen på kompetens och bostäder samt den ökande otryggheten i delar av regionen, branschens fortsatta tillväxt.

Life science-sektorn är idag huvudstadsregionens tredje största bransch. Runt 1 500 företag inom sektorn har sin hemvist där, vilket medför mer än 21 000 arbetstillfällen.

– Sektorn har förvandlats till en basnäring för regionen, som sträcker sig mellan Södertälje och Uppsala, med Solna som dess epicentrum. Den spänner över hela näringskedjan, från akademisk forskning, start-ups, läkemedelsföretag, nya digitala bolag till storskalig industriproduktion. Det är en juvel vi måste värna om, säger Håkan Tribell, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare.

Det finns ingen formell definition av life science, men det syftar på privata företag inriktade på forskningsbaserad, högspecialiserad och högkvalitativ produktion och innovation inom bioteknik, biomedicin, läkemedel eller diagnostik, och de konsulter och underleverantörer som tillhandahåller tjänster och produkter åt dessa företag.

Ett jobb inom life science-sektorn beräknas ge upphov till ytterligare tre jobb i den övriga ekonomin, bland annat drivet av efterfrågan på konsulter och andra tjänster. Totalt handlar det alltså om 84 000 jobb som direkt eller indirekt skapats av sektorn, som också ger en stor skjuts åt besöksnäringen i Uppsala och Stockholm.

– Life science-branschen ger mycket ringar på vattnet, eftersom den drar köpstarka individer till huvudstadsregionen, bland annat till kongresser, mässor och andra möten. Dessa besökare vill kombinera arbete med upplevelser. Här måste vi samverka bättre, sälja in oss bättre, för hela regionen vinner på det, säger Maria Tullberg, vd vid Stockholm Waterfront Congress Centre.

Rektryteringssvårigheter, bostadsbrist, otrygghet måste lösas

Region Stockholm siktar på att vara en av världens fem främsta regioner inom life science 2025. Men för att nå dit måste befintliga hinder som bostads- och kompetensbrist, samt trygghet och säkerhetsfrågor lösas.

– Vi har jättebra förutsättningar, men har rekryteringssvårigheter. Bostadsmarknaden är dysfunktionell… Detta kräver konkreta reformer och insatser från både politiskt håll och från företagen själva, säger Tribell.

Läs även: Stockholms bostadsbrist kostar 36 miljarder i utebliven tillväxt – varje år

Sverige har bland annat brist på specialiserade sjuksköterskor, berättar Maria Arroyo, samhällspolitisk chef vid läkemedelsföretaget Janssen. Kliniska studier är redo att sättas i gång men kompetent personal fattas.

– Vi har startat en studie. En patient och en läkare är på plats, men sedan så finns inga forskningssjuksköterskor att tillgå, säger Arroyo.

Läs även: Gustavsson: Visst faller kompetensregn – bara inte över Sverige

Även den ökande otryggheten och kriminaliteten i flera delar av huvudstadsregionen nämns som en faktor som hämmar life science-sektorns tillväxt.

”Resurser söker sig till områden där tryggheten är självklar. Ökande kriminalitet och otrygghet i flera delar av huvudstadsregionen får enorma samhällsekonomiska konsekvenser. Huvudstadsregionens – och i förlängningen hela Sveriges – attraktivitet riskerar att sjunka i talangers, besökares, investerares och boendes ögon,” enligt Stockholm Handelskammares rapport ”Livsviktigt för huvudstaden – Life science-branschens unika betydelse för Stockholm-Uppsala”.

Läs även: Ny karta visar otryggheten i Stockholmsregionen – område för område

Dorothée Enskog