Facebook noscript imageLindén: 10 000 tyska bögar och Linda Snecker
Kultur
Lindén: 10 000 tyska bögar och Linda Snecker
Liberalerna vill inte kidnappa barn. Foto: Wikipedia
Liberalerna vill inte kidnappa barn. Foto: Wikipedia

Vänsterpartiets justitieministerkandidat är en ständig källa till svart satir. Speciellt när hon torgför islamistiska lögner om att socialtjänsten vill kidnappa mörkhyade barn, skriver David Lindén.

Humorgruppen Hassan hade en fantastiskt rolig sketch under folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994. Man ringde upp kampanjorganisationen Ja till Europa och undrade om ett EU-medlemskap kunde innebära att ”10 000 tyska bögar” skulle komma till Sverige. Organisationens stackars kampanjarbetare försöker först bemöta frågeställaren sakligt, säger sedan att man inte kan bestämma över folks läggning och ger till slut upp och säger resignerat att det lika gärna skulle kunna komma 100 000 tyska bögar! Det är roligt för det är så enkelt och samtidigt dråpligt. Se gärna klippet ovan.

Jag påmindes om Hassan-sketchen när det framkom att Vänsterpartiets Linda Snecker har hakat på konspirationsteorin om att socialtjänsten vill tvångsomhänderta barn med invandrarbakgrund. Detta efter att Liberalerna föreslagit det fullt rimliga att barn i utanförskapsområden ska språktestas som tvååringar. Självklart betyder detta inte att de ska bemästra svenska språket på Horace Engdahlnivå utan om mer basala tester som till viss del existerar i form av bland annat BVC.

Om barnet inte når upp till en viss nivå ska familjen erbjudas hjälp och om man misstänker ytterligare problematik kan det leda till tvångsåtgärder från socialtjänstens sida. Ungefär som det fungerar idag. Men på sociala medier har det inom islamistiska kretsar spridits konspirationsteorin om att svenska staten vill kidnappa barn. Det skulle kunna kallas för en mångkulturell variant av 1980-talets Barn-Gulag, där det i främst västtyska tidningar spreds en myt om att svenska dagis var socialistiska indoktrineringsläger.

Vid ett valmöte i Linköpingsförorten Skäggetorp menade Snecker att Liberalerna vill att man ska ”tvångsomhänderta” barn som inte kan perfekt svenska. Senare har hon försökt förklara sig med att valrörelsen har ett ensidigt fokus på rasism, men det klingar urbota falskt. Falskt så in i bängen och att kalla detta för hundvisslande är bara förnamnet. Skäggetorp var centrum för några av de värsta kravallerna under påsken och det handlar så klart om att Snecker vill locka väljare från ”orten”.

Alternativt att hon vill agera draghjälp åt partiet Nyans som gjort denna myt till en paradfråga. För det är ju inte så att Snecker skanderar om detta framför Linköpings domkyrka. Det handlar om att profitera på fördomar om majoritetssamhället och det är rent ut sagt erbarmligt. Därför påminner det om Hassansketchen med undantaget att den var rolig för att alla, förutom den stackars medarbetaren på Ja till Europakampanjen, förstod att det var ett skämt. Men för att fullfölja den svarta parodin så skulle man kunna säga att Linda Snecker vill tvångsimportera 10 000 tyska bögar. Det ligger ungefär så pass mycket sanning i det hon sa vid valmötet i Skäggetorp. Man borde kunna förvänta sig mer av en riksdagspolitiker som aspirerar på att bli justitieminister.

Läs även: Semestrar du i ditt hemland har du inte asylskäl

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu