Facebook noscript imageLindén: MP vill öka ansvaret för 16-åringar samtidigt som de vill ta ansvaret från dem
David Lindén
Ledare
Lindén: MP vill öka ansvaret för 16-åringar samtidigt som de vill ta ansvaret från dem
Amanda Lind Foto: Johan Nilsson/TT
Amanda Lind Foto: Johan Nilsson/TT

Ungdomar ska inte behöva axla större ansvar. Rösträtt för sextonåringar, som MP vill införa, borde i rimlighetens namn också innebära straffansvar, men det vill MP inte ge unga.

Med jämna mellanrum brukar förslaget om sänkt rösträttsålder lanseras. Ungdomar skulle vara så pass mogna att de borde få rösta och ta större plats i samhället. Det finns biologisk forskning som talar för att dagens unga är mer utvecklade än de var på 1950-talet, men det handlar om fysik. I avsaknad av krig och med ett större näringsintag utvecklas man fortare. När kultur- och demokratiminister Amanda Lind, tillsammans med tre kollegor, presenterar ett förslag om sänkt rösträttsålder handlar det dock om politik och inte om biologi.

I skolvalet 2018 fick Miljöpartiet 10,27 procent av rösterna och läser man SCB:s senaste partisympatiundersökning, vilken dock inte redovisar partisympatier för omyndiga, talar även den ett tydligt språk. Det är en större andel som sympatiserar med Miljöpartiet som är yngre än 50, än som är äldre. Lite cyniskt går det att konstatera att om bara yngre människor fick rösta skulle det gå betydligt bättre för Miljöpartiet än det gör i nuläget. Dessutom finns en djupare invändning än att det bara handlar om partipolitik.

Ett klassiskt citat som brukar förekomma i rösträttsdiskussionen lyder ungefär:

Är man inte radikal när man är ung, har man inget hjärta. Är man inte konservativ när man är gammal har man ingen hjärna.

Dessa ord brukar växelvis tillskrivas den brittiske kungen George V (1865–1936) eller premiärminister Winston Churchill (1874–1965) och har blivit en klyscha. Men klyschor uppstår eftersom de uttrycker tidlösa sanningar och detta är en sådan.

Läs även: Gudmundson: Små hundar skvätter högre

Unga människor tenderar att se världen i svart och vitt samt att ha starka åsikter. Men i takt med stigande ålder inser man att frågor är mer komplexa än man trodde som ung och att världen inte är svartvit, utan snarare olika grådagrar. Att som Miljöpartiet vilja ge sextonåringar rösträtt vore att göra dem en björntjänst. För det handlar också om att belasta redan stressade omyndiga med ytterligare uppgifter. Rösträtten är trots allt ett ansvar som visar att man är fullt mogen att delta i samhället.

Ett ytterligare argument för sänkt rösträttsålder som Miljöpartiet använder är att ungdomar i dag är ”en av de mest politiskt aktiva generationerna någonsin som vill och kan ta ansvar”. Den enda tillförlitliga statistiken som finns att tillgå är medlemskap i ungdomsförbund och politiska intresseorganisationer och det argumentet stämmer helt enkelt inte. Vår tid är inte alls den mest politiskt aktiva enligt den måttstocken. Det är skillnad på att gilla Greta Thunbergs inlägg på Instagram och att vara politiskt engagerad.

Läs även: Skogkär: Journalisterna har blivit domedagsprofeter

Slutligen finns det en större diskussion: Att vara myndig innebär rättigheter och skyldigheter. Om sextonåringar skall ha rösträtt, borde de inte då vara mogna att ta fullt straff om de gjort sig skyldiga till brott? Men där vill MP behålla eller rent av utvidga straffrabatten för ungdomar.

Förslaget är kort sagt en populistisk flört för att tillfredsställa den grupp där partiet har flest sympatisörer.

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu