Facebook noscript imageLindberg: Det grova våldet har intagit Annie Lööfs Värnamo
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Det grova våldet har intagit Annie Lööfs Värnamo
Lindberg: Det grova våldet har intagit Annie Lööfs Värnamo

Allt fler små och mellanstora städer drabbas nu av gängkriminaliteten. Förut kunde de som sluppit undan det ökade våldet fortsätta signalera hög moral och förespråka en generös flyktingmottagning, men tecken syns nu på en ökad alarmism kring utvecklingen i några kommuner.

Härom dagen hade SVTs Aktuellt ett längre inslag om den ökande gängkriminaliteten i Värnamo. Reportaget inleddes med att man berättade om en nylig sprängning. I samband med explosionen dog en man med koppling till ett lokalt kriminellt nätverk. En av polisens teorier är att mannen själv avsett utföra ett sprängattentat mot någon annan person.

Man berättar sedan att Värnamo de senaste åren drabbats av en lång rad skjutningar, sprängningar och knivskärningar och att allt fler unga i staden skapat sig en kriminell identitet. Våldet utgör en våldsspiral som enligt polisen beror på en konflikt mellan två kriminella gäng. Man förvånar sig över att en mellanstor kommun i Småland drabbats av sådant våld och noterar att man där verkar hantera mer narkotika än vad som torde konsumeras lokalt.

Läs även: Polisens teori - den avlidne var gärningsman

Lite ironiskt är det att Värnamo sticker ut vad gäller gängkriminalitet. Centerpartiets partiledare Annie Lööf har till exempel benämnt sin egen politiska linje som “Värnamoliberalism”. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tog fasta på benämningen när hon kritiserade Annie Lööfs politik i ett jultal efter att grov gängbrottslighet bitit sig fast i Lööfs hemstad.

Ebba Busch utmålade Värnamo som ett skräckexempel, och menade att liberalismen inte kunde ge ett realistiskt svar när verkligheten knackade på. Nyheter om småföretagare som räds gängkriminella tenderar att överskugga saker som ett bra företagsklimat.

Egentligen är det nog inte kommunpolitiker som orsakat att Värnamo och andra små och mellanstora städer nu också drabbas av ökande gängvåld. Däremot har Värnamos Annie Lööf bidragit till en naiv och orealistisk politik på riksnivå för migration som legat till grund för utvecklingen. I december 2015 kritiserade hon hårt att Sverige stängde gränsen, och sa att “alla som kommer till Sverige har rätt att söka asyl”.

Värnamo är ingalunda den enda bland mindre och mellanstora städer som drabbats av grov gängkriminalitet de senaste åren. I Eskilstuna säger många invånare att staden har förändrats, att industriorten på senare tid förknippats alltmer med kriminalitet. En kommunpolis berättar att folk inte vågar prata med dem, och han uttrycker oro över hur det kommer att se ut om tio år.

Läs även: Lindberg: Vi måste sluta med att skylla på samhället

SVTs kriminalreporter Diamant Salihu ger flera exempel på hur det gängrelaterade våldet som eskalerat på flera håll nu sprider sig utanför storstäderna, exempelvis till Luleå. Han menar att kriminella försöker etablera sig på nya orter och att vi kommer se mer av detta i Norrbotten framöver.

Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie och specialist på gängbrottslighet berättade nyligen för Bulletin att allt fler områden i Sverige drabbas av våldet, och nämner städerna Kristianstad och Linköping som exempel på orter som har ett väldigt allvarligt läge just nu. Linköping har på kort tid drabbats av tre dödsskjutningar och det rapporteras att stadsdelen Ryd kan komma att sättas upp på polisens lista av utsatta områden.

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, försöker åtminstone ställa krav inom sitt parti på en stramare migration. Senaste nytt från Värnamo på migrationsområdet verkar däremot vara att “Värnamobilen” åker för att “ta emot flyktingar från Kabul” efter att talibanerna tagit över styret i Afghanistan. Det senare agerandet är inte att ge ett realistiskt svar när verkligheten knackar på. Värnamo borde istället se till att få kontroll över gänguppgörelserna innan de tar emot fler migranter.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.