Facebook noscript imageLindberg: Osmakligt av folk som vet bättre att medvetet misstolka Kristersson
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Osmakligt av folk som vet bättre att medvetet misstolka Kristersson
Mattias Lindberg är krönikör på Bulletin Foto: Ulrica Campbell.
Mattias Lindberg är krönikör på Bulletin Foto: Ulrica Campbell.

Kristerssons uttalande om invandringen som en ”belastning” har orsakat en mängd fultolkningar från högutbildade som är fullt kapabla att skilja mellan statistik och individ. Det hela handlar inte om seriös diskussion, utan om smutskastning och ett inslag i spelet om socialdemokratiskt maktinnehav, skriver Mattias Lindberg.

Ulf Kristersson sa nyligen till Sveriges Radio: “Det är uppenbart att invandringen i Sverige har blivit en belastning både när det gäller kriminalitet, när det hedersproblematik, när det gäller sociala problem, när det gäller trångboddhet”.

Kristersson talar här uppenbarligen om migrationspolitiken, systemet för mottagning och integration av migranter i Sverige – inte om enskilda invandrare. Påståendet är helt korrekt. Sverige har haft och har stora problem med att integrera en stor andel av de lågutbildade migranter och flyktingar som kommit från tredje världen till vårt sekulära kunskapssamhälle. Detta står inte i motsats till att många migranter integrerats väl och bidragit mycket till samhället.

Det finns en tydlig koppling mellan migrationen och samhällsproblem som ökad gängkriminalitet, hederskultur, islamistisk radikalisering, antisemitism och arbetslöshet. Att göra den typen av välgrundade påståenden är en del av att analysera samtiden. Att analysera specifika gruppers påverkan på samhället är legio på andra områden än migrationen. Det är till exempel inte kontroversiellt att tala om att män är överrepresenterade i brottsstatistiken, eller att en ökad andel äldre leder till försämrad försörjningskvot.

Läs även: Dahlman: Rödgröna ministrar fultolkar Kristersson – och sviker invandrarna

Det kan ibland vara känslomässigt svårt för en individ som ingår i en diskuterad grupp att förstå att personen själv inte är utpekad vid sådan statistisk analys. Men vi män får försöka finna oss i att det är en sanning att vi oftare begår våldsbrott än kvinnor, utan att känna oss personligt utpekade.

Det är till viss del förståeligt att somliga invandrare känner sig upprörda när det talas om negativa effekter kopplade till migrationen. Sådan förståelse kan särskilt visas mot lågutbildade som är ovana vid samhällsanalys och som har svårt att se skillnaden mellan anonym statistik och på utpekande av individer. Däremot är det förkastligt när högt utbildade tar på sig offerkoftan i uppenbart medvetna misstolkningar och försöker göra politiska poänger genom någon personlig snyfthistoria.

Andreas Cervenka, en väletablerad och prisbelönt ekonomijournalist, drar upp sin egen far och sig själv när han kommenterar Kristerssons uttalande om migrationen: “Anmäler härmed min 92-åriga pappa samt mig själv till belastningsregistret.”

En författare, föredragshållare och etablerad journalist som Cervenka kan inte antas ha svårt att se skillnad på samhällsanalys och utpekande av individer, ändå väljer han att dra in sin egen personliga historia. Misstanken är att han medvetet låtsas missförstå, att han opportunistiskt använder sig av det faktum att han har utländsk bakgrund för att argumentera mot politiska meningsmotståndare i migrationsfrågan.

Ömer Oguz, kommunikationschef för S-kansliet i Stockholm, drar in sig själv och sina barn när han kommenterar Kristerssons uttalande på Twitter: “Här är vi nu. Jag och mina barn är en belastning.” Tweeten fick många interaktioner och stor spridning på Twitter. Det är häpnadsväckande att se hur många högt utbildade till vänster som går igång på en sådan medveten misstolkning. Inte ens socialdemokratiska ministrar drar sig för att mot bättre vetande sprida uttalandet.

Läs även: Debatt: De två elefanterna i rummet – marknadshyror och migrationspolitik

Utbildningsminister Anna Ekström (S) talar på Twitter om “extrem retorik”. Justitieminister Morgan Johansson tar tillfället i akt att delegitimisera hela den politiska oppositionen i Sverige baserat på Kristerssons uttalande: “Det här är så fruktansvärt. Än en gång påminns man om hur viktigt det är att Ulf Kristersson aldrig får tillfälle att ta makten ihop med SD och övriga högern.”

Morgan Johansson är minister och har en sådan position i samhället att det är fullständigt oacceptabelt att han går loss på medvetna misstolkningar på det här sättet. Han har inte ens utländsk bakgrund själv som eventuellt kunde ha ökat svårigheten för honom att analysera uttalandet sakligt.

Läs även: Vänstern kallar allt de ogillar för konspirationsteorier

Det råder ingen tvekan om att Morgan Johansson här använder sig av fula och medvetna misstolkningar i syfte att smutskasta oppositionen i landet. Glöm inte att socialdemokraterna låtsas göra detta för att säkra demokratin i landet, medan syftet egentligen är det motsatta: att stärka den egna makten.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.