Facebook noscript imageLindberg: Public Service såg mellan fingrarna med Miljöpartiets glidning om kärnkraften 
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Public Service såg mellan fingrarna med Miljöpartiets glidning om kärnkraften 
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Bermix studio
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Bermix studio

Miljöpartiet har ändrat retorik kring avvecklingen av kärnkraft de senaste åren. De har övergått från att ha varit öppna med att de tvingat Vattenfall till avvecklingen till att istället skylla på marknadskrafterna. Och public service har sett mellan fingrarna med denna glidning.

Den senaste tiden har Socialdemokraterna och Miljöpartiet hamrat in budskapet att det inte är regeringen som stoppat nybyggnad av kärnkraft och inte heller de som orsakat att kärnkraftsreaktorer lagts ner i förtid.

Kritiken började komma om att regeringen orsakat de höga elpriserna bland annat genom att stänga ner kärnkraftsreaktorer. Energiminister Anders Ygeman (S) försvarar sig med att beslut om nedläggningen togs “av helt ekonomiska skäl”.

Miljöpartiets nuvarande klimat- och energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt twittrar 2020: “Att kärnkraftverk lägger ner – beslut tagna på rent marknadsmässiga grunder – blir till ’regeringens haveri’ trots att regeringen inte haft nåt som helst med beslutet att göra”.

Tovatt menade också att det är meningslöst med politisk styrning för att bygga ny kärnkraft eftersom näringslivet själva inte vill. Han skriver på Twitter: “Det lite löjliga med M:s utspel är ju att det i dagsläget inte ens finns något förbud att bygga ny kärnkraft i Sverige. Men ingen vill ju göra det”.

Men så här har det inte alltid låtit. Häromdagen delade jag ett avsnitt ur ett poddsamtal från 2018 med Lise Nordin, tidigare energipolitisk talesperson för MP, där hon skryter om hur Miljöpartiet gick till väga för att motarbeta kärnkraften i Sverige. Man använde sig av “informell styrning” av det statliga bolaget Vattenfall. “Den nya regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet bestämde att Vattenfall inte ska lägga massa pengar på ny kärnkraft”. Och “sedan har ju också regeringen bytt ut två personer i Vattenfalls styrelse”.

Den person som intervjuar Lise Nordin i podden frågar om man ser “Vattenfalls styrelse lite som högsta domstolen i USA, att man tillsätter en demokratisk domare om det är en demokratisk president… skratt”. Lise Nordin svarar då att man “naturligtvis inte ska använda de statliga bolagen som ett verktyg, ryck i den politiska inriktningen”. Vilket hon ju tvärtom just erkänt att man gjort.

Läs även: Lindberg: Det är OK när S gör det

Troligen var det Lise Nordins rättframhet i poddsamtalet som gjorde att klippet från samtalet fick sådan stor spridning på Twitter. Folk blev förvånade över att få höra hur det egentligen gått till när Vattenfall backade från sina planer på att bygga ny kärnkraft. Allmänheten kunde nog inte föreställa sig att en politiker så skamlöst skulle redogöra för kraftfullt ministerstyre av ett statligt bolag. Troligen är det lagligt att göra så, men ändå chockerande för allmänheten att få höra om det.

Anna Dahlberg på Expressen ledare skrev nyligen en ledartext där hon påpekade att regeringen måste erkänna sitt ansvar för elbristen. Hon gick igenom vad Miljöpartiet gjort för att få kärnkraftsreaktorer nedstängda. Nedstängningen fanns med i Miljöpartiets valmanifest. I energiöverenskommelsen 2014 mellan MP och S fanns ett stopp för Vattenfalls planering av ny kärnkraft med som en central del. Vidare skulle det statliga bolaget användas för omställningen till förnybart. Effektskatten på kärnkraft och säkerthetskraven skulle höjas, syftet var att göra kärnkraft ekonomiskt olönsam.

Vattenfalls dåvarande VD Magnus Hall försökte protestera öppet över den osäkerhet som överenskommelsen skapade. Han blev effektivt tystad av Miljöpartiets dåvarande energipolitiska talesperson Lise Nordin när hon hotade att sparka honom, vilket DI rapporterade: “’Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver’, säger hon till DI och tillägger att Hall får sparken om han håller fast vid sin linje.”

Sedan dess har den rödgröna regeringen varit vid makten i drygt 7 år. Man lyckades med sina föresatser att avskräcka Vattenfall från ny kärnkraft, och man lyckades ändra spelplanen så att kärnkraft blev olönsam med de nya ekonomiska förutsättningarna.

Det som hände då var alltså att Socialdemokraterna började förneka att det var regeringen som avskräckt Vattenfall från kärnkraften. Och så småningom hängde Mijöpartiet på denna förklaringsmodell, och hänvisade också till att det var marknadskrafterna som vill avveckla kärnkraften och som inte ville bygga ny kärnkraft. Och public service lät denna glidning i retoriken ske utan att ställa regeringen mot väggen.

Till och med Lise Nordin själv svängde från att 2018 ha skrutit om avvecklingen av kärnkraft, till att förneka påverkan 2020. En person tycker att det är ett lustigt sammanträffande att Vattenfall gått från planerad nybyggnation till avveckling direkt efter valet 2014. Lise Nordin replikerar på Twitter: “Vad är det för direktiv Vattenfall fått menar du?”, och “Om du ska komma med grova anklagelser så får du komma med en källa.”

Läs även: Lindberg: Hala badkar attackerar inte i flock, Guillou

När jag i mitt inlägg på Twitter påpekade att Miljöpartiet numera förnekade inblandning i nedläggningen av kärnkraft så fick jag överraskande mothugg, av medarbetare på public service. Tomas Ramberg, radioreporter som kommenterar politik på Sveriges Radios Ekot, replikerar i min twittertråd: “Du får det att låta som något hemligt har avslöjats. Detta att regeringen motarbetar kärnkraft var MPs beskrivning redan 2014. Redan då motsagd av S.” Mari Forssblad som är politikreporter på SVT Agenda, kommer in och stöttar: “Hej Tomas! Gillar ditt arbete med att punktera halmgubbar på twitter. Befriande varje gång.”

Folk som läser tråden blir rätteligen förvånade. Dessa har ju precis som jag läst flera förnekanden från regeringen och Miljöpartiet den senaste tiden som går ut på att de inte haft något med nedläggningen av kärnkraftsreaktorer att göra. Vad som berättades 2014 om hur processen egentligen såg ut känner de inte till, eller har glömt.

I färskt minne finns alla nyliga uttalanden om att det är marknadskrafterna som ligger bakom nedläggning av kärnkraft. Därför blir folk förvånade när medarbetare på public service agerar partiets försvarare på Twitter och förnekar att Miljöpartiet skulle försökt skylla ifrån sig vad gäller kärnkraften. Flera läsare av tråden menar att public service borde ha ställt både Socialdemokraterna och Miljöpartiet mot väggen vad gäller sitt eget ansvar för att påskynda avvecklingen av och stoppa nybyggnation av kärnkraft.

Tidigare undersökningar om oproportionerligt höga partisympatier för Miljöpartiet hos journalister på public service kommer på tal i twittertråden. Men att det skulle påverka journalisters agerande förnekas då av Tomas Ramberg.

Historien avslutas när Lorentz Tovatt inför den överväldigande bevisningen helt plötsligt tvärvänder från sitt uttalande för drygt ett år sedan då han ju sagt att “regeringen inte haft nåt som helst med beslutet att göra”. Nu hävdar han tvärtom att han gärna tar åt sig äran för nedlagda kärnkraftsreaktorer: “Haha det är så kul med kärnkraftshögermän som låtsas att vi i MP motarbetat kärnkraft ’i smyg’ för att sen skylla på marknaden. Löjligt. Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare.”

Det är bra att Miljöpartiet återgått till att erkänna sitt eget ansvar för nedläggningen av kärnkraft, men det skedde inte tack vare public service, utan faktiskt tack vare sådana som Anna Dahlberg och mig.








Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.