Facebook noscript imageMakram: Det är dags att legalisera cannabis
Omar Makram
Krönikörer
Makram: Det är dags att legalisera cannabis
Omar Makram är krönikör för Bulletin. Foto: Khalid Mahmood (CC BY-SA 3.0)/Privat
Omar Makram är krönikör för Bulletin. Foto: Khalid Mahmood (CC BY-SA 3.0)/Privat

Narkotikadödligheten i Sverige är fyra gånger så hög som EU-genomsnittet. Trots detta vägrar våra politiker att titta på de alternativ till kriminalisering som finns i bland annat Portugal. Dessutom skulle en legalisering beröva de kriminella gängen deras basinkomst, skriver Omar Makram.

Gängvåldet på gatorna i Sverige fortsätter att eskalera och fler och fler utomstående drabbas. Även poliser och barn har hamnat i korselden.

Trots polisens offensiva insatser och att fler och fler kriminella grips lyckas gängen återhämta sig och de brottslingar som blir häktade ersätts snabbt av andra, något som regionpolischef Mats Löfving är förvånad över: “Jag är förvånad över att vi inte ser tydliga effekter av att vi har så många frihetsberövade, inte minst i ledarskiktet.” (SVT, 21/7)

Politiker, poliser, kriminologer och debattörer diskuterar repressiva och förebyggande åtgärder för att bekämpa kriminella gäng: Längre straff, slopad ungdomsrabatt, avlyssning, fritidsgårdar och socialtjänstens och skolans roll i att tillse att tonåringar inte går in i brottslighet. Som vanligt är det dock för mycket prat och för lite handling från politikernas sida. Men det finns en viktig aspekt som saknas i den svenska debatten, men som i stort sett diskuteras i alla andra länder: Avkriminalisering eller legalisering av cannabis för att beröva gängen deras basinkomst.

Evidensen visar att kriget mot narkotikan är omöjligt att vinna, och fler och fler länder börjar långsamt inse detta. Det finns inget som tyder på att kriminalisering av droger leder till att de blir otillgängliga för narkotikamissbrukare. Här i Europa har många länder redan avkriminaliserat personlig användning av cannabis, liksom flera delstater i USA, varav vissa också legaliserat cannabis helt, på samma sätt som i Kanada. Vissa länder, som Portugal, har gått ännu längre och avkriminaliserat personlig användning av i princip alla droger, och det gjorde nyligen delstaten Oregon i USA också

Läs även: Narkotika skördar tre liv om dagen – allt fler länder avkriminaliserar

Portugals narkotikapolitik har visat sig vara en framgång. Sedan 2001 skickas de som påkoms med droginnehav, även små mängder, till en lokal kommission bestående av en läkare, en advokat och en socialarbetare, där de får lära sig om behandling och tillgängliga medicinska tjänster.

Nivåerna för narkotikamissbruk i Portugal har varit konsekvent under det europeiska genomsnittet under de senaste tjugo åren. Portugal har några av de lägsta användningsgraderna i Europa bland personer mellan 15 och 34 år. Användningen bland 15–24-åringar minskade under det första decenniet och bland hela befolkningen var den lägre 2012 än 2001.

Portugals narkotikadödlighet är fem gånger lägre än EU-genomsnittet. Sverige har omvänt den högsta narkotikadödligheten i hela Europa – nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet.

Olika undersökningar slår fast att det finns få bevis för att avkriminalisering av marijuana leder till en avsevärd ökning av användningen. De amerikanska delstater som har legaliserat marijuana har inte sett någon väsentlig ökning av användningen bland ungdomar. Flera rapporter har även visat att i flera delstater som har godkänt medicinsk marijuana har användningen bland tonåringar minskat.

Experter säger att detta antagligen beror på en minskad ”förbjuden frukt”-effekt och minskad tillgång till marijuana när den rör sig från de oreglerade gatorna – där det inte finns några ålderskrav – till apoteken.

Läs även: Regeringens narkotikastrategi stoppas av riksdagen – är för otydlig

Mycket av oppositionen mot legalisering av cannabis i Sverige har att göra med tron på den så kallade gateway-teorin, som hävdar att om man brukar cannabis kommer det så småningom att leda till att man blir beroende av tyngre droger. Cannabis skulle alltså fungera som en ingång till tyngre droger. Gateway-teorin har dock visat sig vara en myt utan vetenskaplig grund. Vissa studier visar till och med på en minskning av användningen av hårda droger och alkohol när cannabisbruk är avkriminaliserat. Forskning visar att den faktiska ingången snarare är den illegala narkotikamarknaden. Många har noterat att gateway-effekten i samband med marijuanabruk kan bero på kriminalisering av marijuana. Kriminaliseringen innebär nämligen exponering för andra droger när man köper cannabis på den svarta marknaden.

Förespråkare av cannabislegalisering säger att det till stor del skulle minska de ekonomiska vinsterna för gängen som hanterar cannabisförsäljningen på den svarta marknaden. Enligt IZA Institute of Labor Economics visar en analys av effekterna av legalisering av cannabis på en minskning i kriminalitet.

Utöver detta skulle en avkriminalisering av användningen frigöra polisresurser som kan riktas mot andra och allvarligare brott där det verkligen finns offer, brott som våldtäkt och mord. För att inte tala om att legalisering av cannabis skulle möjliggöra beskattning av försäljningen och gynna staten ekonomiskt.

Vissa hävdar att om cannabis legaliseras skulle det inte ha någon effekt på gängaktivitet eller våld eftersom de kriminella bara kommer att diversifiera till andra olagliga produkter. Men argumentet håller inte vare sig rationellt eller enligt empiriska data från de länder och delstater som har legaliserat cannabis.

Detta kan också jämföras med hur det såg ut i USA på 1920-talet under förbudstiden, där den svarta marknaden för alkohol genererade ett enastående uppsving för gängaktiviteter och åtföljande våldsamheter. Detta rasade direkt efter att förbudet upphävdes 1933. Dessutom: för att det ska finnas en lukrativ svart marknad, måste det finnas en tillräcklig efterfrågan – gängen kan inte diversifiera till produkter som folk inte vill ha. Och folk kommer inte plötsligt att vilja bruka heroin och amfetamin så snart cannabis legaliseras.

Läs även: Öppna drogscener i utsatta områden är här för att stanna

Trots alla dessa bevis möts vi av en inställning från staten och våra politiker som snarast kan beskrivas som faktaresistent och puritansk.

Efter att Lena Hallengren sagt att regeringen håller sig till folkhälsomyndighetens och experters rekommendationer när det gäller covid-19, har hon och regeringen varit snabba att avvisa folkhälsomyndighetens förslag om att utvärdera avkriminalisering av eget narkotikabruk.

År 2002 sa Morgan Johansson att om tio år kommer Sverige att vara narkotikafritt, ett uttalande som var utopiskt och naivt då, och har visat sig vara långt ifrån uppnåbart i verkligheten. I en intervju i SVT i maj säger han att en avkriminalisering skulle normalisera droganvändningen och att ”det skulle vara en enorm gåva till de kriminella gängen” (SVT 9/5). Båda dessa påståenden är falska och går emot fakta och evidens.

Det är dags för regeringen och våra politiker att släppa sin irrationella och antivetenskapliga attityd, liksom sin puritanism. Det är hög tid att sluta behandla vuxna medborgare som barn, åt vilka man måste bestämma vad de ska konsumera eller inte.

Det är dags att helt legalisera cannabis och detta kommer att bli det hårdaste slaget mot gängkriminaliteten i Sverige någonsin.

Omar Makram

Krönikör, föreläsare och poddare