Att driva med egna och andras fallerade nyårslöften är en egen humorgenre. Men ett nytt år är ett bra tillfälle att sätta nya mål och skaffa nya vanor. Eller som Omar Makram påminna sig själv och andra om värdiga mål att sträva efter.
I slutet av varje år avger många så kallade nyårslöften. Även om detta ofta förlöjligas och man tror att folk för det mesta inte håller fast vid dessa löften, tycker jag personligen att det kan fungera som en bra och regelbunden påminnelse för oss om vilka vi egentligen vill vara. Löftena kan motivera oss till självutveckling och att skapa nya vanor som vi tycker är bra för oss och överge de vi uppfattar som skadliga.
Följande är några av de ideal som jag strävar efter, principer som jag hela tiden försöker påminna mig själv om, både i mitt privatliv och när jag engagerar mig i den offentliga debatten, och som jag tycker kan vara till nytta för individer, men också för vår kultur, samhället och det offentliga samtalet:
Vägra att låta ditt liv eller dina handlingar styras av rädsla. Bekämpa din rädsla varje gång den uppstår tills du blir van vid att kontrollera den.
Vänj dig vid smärta, för den kommer alltid att finnas där i ditt liv och om du fruktar den kommer du inte att kunna fortsätta framåt. Smärta är bara en förnimmelse, ge den inte mer makt över dig än så.
Underkasta dig inte din kultur, ditt samhälle, din familj eller dina vänner. Följ endast din egen övertygelse. Tala din sanning oavsett hur mycket friktion det orsakar och hur långt du sticker ut nacken eller skiljer dig från mängden.
Läs även: Kärre: Antivaxxarna och demokratins dilemma
Säg vad du tycker är rätt även om du är ensam om att göra det. Det finns alltid andra som håller tyst och väntar på att någon annan ska säga något. De kommer att kliva fram och göra dig sällskap, du kommer inte att förbli ensam.
Du har ett ansvar gentemot dig själv mot dina nära och kära och mot ditt samhälle att utforska gränserna för din förmåga. Och att sedan tänja på dem så att du utvecklar din maximala potential.
Du behöver inte okritiskt göra dig till ett uttryck för den nuvarande formen av din kultur – din kultur är lika mycket en produkt av dig som du är en produkt av den. Kultur är varken medfödd eller statisk. Dina handlingar såväl som din tystnad eller passivitet bidrar till att forma och utveckla den.
Du har ett ansvar gentemot dig själv, inte bara mot andra. Ta hand om dina behov och sätt inte alltid andra före dig själv, för om du är orättvis mot dig själv kommer du att bli bitter, och det är inte ett bra sätt att leva.
Akta dig för spekulationer och antaganden, eller behandla åtminstone inte dina spekulationer som fakta. Även om något är troligt så innebär det ändå inte att det är ett faktum. Upprätthåll en tydlig åtskillnad mellan “Jag tror” och “Jag vet”.
Var välvillig i dina tolkningar av vad andra säger och gör – att anta att andra människor drivs av illvilja är inte en bra grund för mänskliga relationer. Hoppas på det bästa av alla samtidigt som du är förberedd på det värsta.
Läs även: Nordling: Karl-Bertil Jonssons julafton och socialismen
När du deltar i debatter så håll dina känslor i schack och motstå frestelsen att göra en halmgubbe av din motståndares ståndpunkter och argument. Gör tvärtom en ”stålman” av din motståndares argument, det vill säga att representera dem i dess starkaste form tills din motståndare är nöjd med hur du beskriver dem – och tackla dem sedan från den positionen. Det är det ärliga och hedervärda sättet att engagera dig i en debatt – som ett sätt att försöka att komma fram till sanningen, snarare än att bara försöka krossa din motståndare.
Avstå från personangrepp på personer du inte håller med. Personangrepp avslöjar bara svagheten i din egen position. Attackera istället argument och idéer.
Ha empati för andra – inte bara genom att visa medkänsla för dem utan också genom att verkligen ställa dig i deras skor och försöka se på saker genom deras ögon. Detta kommer inte bara att ge dig insikt och perspektiv utan kommer också att göra det lättare att argumentera kring olika frågor och att motivera din egen position – utifrån en position av förståelse för motståndaren.
Läs även: Lista: 5 saker du INTE bör göra i jul
Med det sagt, empati kan också ha en baksida om den innebär att du identifierar dig för mycket med andras lidande och detta får dig att agera på ett irrationellt sätt, som i längden inte är bra för någon. Se till att din empati inte gör dig blind för verkligheten.