Facebook noscript imageMedborgerlig samling: Avskaffa brottet hets mot folkgrupp
Nyheter
Medborgerlig samling: Avskaffa brottet hets mot folkgrupp
Medborgerlig samling: Avskaffa brottet hets mot folkgrupp

Medborgerlig Samling lanserar Sveriges första anti-identitetspolitiska program och talesperson. Partiet vill bland annat se att lagen om hets mot folkgrupp avskaffas eftersom att rangordningen av olika gruppers skyddsvärdhet motverkar principen om allas likhet inför lagen.
– MED vill se en frihetspolitisk motreaktion, säger Anna Danieli, Sveriges första anti-identitetspolitiska talesperson.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (MED) satsar på att ta täten i kampen mot identitetspolitiken. Enligt partiet är identitetspolitiken skadlig för samhällen, företag och institutioner. Identitetspolitiken har fått starkt fäste i USA och Sverige har inspirerats en hel del av tankegodset.

”Identitetspolitiken, alltså idén om att vissa grupper, sorterade på identitet såsom kön, hudfärg, sexuell läggning mm, är mer skyddsvärda än andra och ska tilldelas positiva särrättigheter, sprider sig som en löpeld i det offentliga”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Anna Danieli (MED) utses till Sveriges första anti-identitetspolitiska talesperson. Hon har tidigare arbetat för Unicef i 12 år och står med som kandidat på partiets riksdagslista.

– Min främsta uppgift blir att folkbilda om hotet från identitetspolitiken och varför den är så farlig för Sverige. Det är inte första gången Medborgerlig Samling ser en fara som medier och etablerade partier inte uppfattar, och därför negligerar. När de väl upptäcker den kommer den ha hunnit göra stor skada, säger Anna Danieli.

Flera åtgärder

Enligt MED är identitetspolitiken skuldbeläggande och skapar fiendskap mellan grupper, samtidigt som den tränger undan meritokrati och likabehandling. Nu tar partiet fram flera förslag för att få bukt med vad de kallar ”en farsot som sprider sig i de offentliga institutionerna”.

Partiet vill bland annat att stödet till identitetspolitiska lobbyorganisationer avskaffas. MED vill även att lagen om hets mot folkgrupp avskaffas, då rangordningen av olika gruppers skyddsvärdhet motverkar principen om allas likhet inför lagen. De vill även att identitetspolitiken rensas ut ur offentligt finansierad barnomsorg och skola då de anser att barn inte ska indoktrineras i identitetspolitik.

Läs även: 18 000 har testat Bulletins valbarometer – oväntat (?) resultat

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu