Socialdemokratin har hamnat på en mycket obekant plats: I verkligheten. Det skriver danske journalisten och debattören Mikael Jalving, ny kolumnist på Bulletins ledarsida.
Den danska vänsterflygeln kan lära av svensk politik, påstår den danska tidningen Politiken efter att Vänsterpartiet har lyckats avsätta Stefan Löfvens regering. Precis som de svenska Socialdemokraterna lutar på vänstern är det danska Socialdemokratiet parlamentariskt beroende av V:s systerparti Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti. Utan dem, ingen regeringsmakt.
Den svenska regeringskrisen är i Politikens ögon ett lärostycke, särskilt när det gäller en central fråga i dansk politik. Om bara den danska vänsterflygeln vore lika modig som den svenska och ropade nej till att användas som dörrmatta, kunde den förhindra Mette Fredriksens regering från att ”tryckas längre och längre ut mot den yttersta högern” i invandringsfrågan.
Invandringspolitik – eller utlänningsfrågor som vi säger här – är fortfarande alfa och omega i dansk politik. Och här har Socialdemokratiet hamnat i korseld, beskjutna från flera håll, bara under de senaste veckorna. Från vänster pressas regeringen av den nya identitetspolitiska ytterkanten, som talar om mänskliga rättigheter, asyl och sociala orättvisor. Från höger kritiseras Mette Frederiksen för att inte göra tillräckligt för att bekämpa islamiseringen och begränsa invandringen. Dessutom anklagas statsministern för att vara nationalistisk och reaktionär – av röster inom hennes eget parti.
Läs även: Ronie Berggren: Midsommar påminner om vad som hållit Sverige samman
Efter att ha använt flera år i opposition till att omformulera utlänningspolitiken, så att den rimmar bättre med den allmänna meningen i breda befolkningslager, har Socialdemokratiet lyckats vinna tillbaka väljare. Partiet har nu ett stöd runt 30 procentenheter. Socialdemokraterna har bett offentligt om ursäkt för den tidigare liberala invandringspolitiken – och blivit förlåtna. Men nu tornar nya problem upp sig.
Att föra politik till höger har ett pris för alla socialdemokrater. Vänsterkanten blir arg, och eftersom dess föredragna teman, åsikter och värderingar präglar såväl nyhetsförmedling som stora delar av kultur-, medie- och skolsektorerna, är vänstern svårt att ignorera.
Samtidigt upplever vanligt folk och en stadigt större del av medelklassen att decenniers invandring från ickevästliga länder har påverkat vardagen för många. Det kan gälla allt. Vansinneskörningar i trafiken. Ungas gymnasieval. Oviljan att vaccinera sig mot covid i invandrargetton som Tingbjerg i Köpenhamn, Gellerup i Århus och Vollsmose i Odense. Eller debatten om regeringens förslag om a) ett utresecenter för avvisade asylsökare på Langeland och b) tillträdesförbud på exempelvis torg eller vid Köpenhamns lokaltågsstationer för att förhindra invandrargäng att skapa otrygghet.
De två nämnda förslagen blev typiskt nog skrinlagda och nedröstade. På Langeland sade lokala företrädare – anförda av en borgmästare från Socialistisk Folkeparti (!) – nej tack till asylcentret. Och gällande tillträdesförbudet menade en majoritet i Folketinget – ledd av de borgerliga partierna (!) – att det vore ett ingrepp i den personliga friheten.
Det är med andra ord inte lätt att vara socialdemokrat, vare sig i Danmark eller Sverige. Vår tids mest labyrintiska fråga – invandringens konsekvenser – pressar sig på från alla håll. I Danmark har sossarna sökt sig högerut och nått valframgång. Men spöket hänger kvar.
Invandringens konsekvenser har blivit den motor som förändrar så gott som allt i både politiken och den sociala verkligheten. Årtionden av invandring från varma länder har med andra ord blivit den största förändringsagenten i Danmark.
Således är de etniska skiljelinjerna redan ganska påtagliga i större städer och ser bara ut att bli värre. Till och med de unga, som skulle ha omfamnat multikulturalismen, föredrar att umgås med sådana som liknar dem själva. Det gäller på bägge sidor av strecket mellan Dem och Oss. Politikerna tror ihärdigt på integration och mångfald. Barnen gör det inte.
Socialdemokratin har hamnat på en mycket obekant plats: i verkligheten.
Läs även: Politik är ett enkelt spel
Mikael Jalving är journalist och debattör. Han har bland annat skrivit boken Absolut Sverige – En rejse i tavshedens rige (Jyllands-Postens Forlag, 2011).