Facebook noscript imageModeraternas planer för byggandet: Riv upp strandskyddet och stärk äganderätten
Fokus
Moderaternas planer för byggandet: Riv upp strandskyddet och stärk äganderätten
Bostadspolitiken har varit ”elefanternas dans” i många decennier, menar moderaternas bostadspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin. Men han vill ha ändring på det. Foto: Pressbild.
Bostadspolitiken har varit ”elefanternas dans” i många decennier, menar moderaternas bostadspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin. Men han vill ha ändring på det. Foto: Pressbild.

Ta bort det generella strandskyddet och inför lokala strandskyddsbestämmelser, utmana det kommunala detaljplansmonopolet, ta bort en rad utformningskrav, inför kommunala lantmäterier och minska antalet riksintressen. Moderaterna lägger under hösten fram en omfattande motion som syftar till att göra det både billigare, enklare och snabbare att bygga privatägda hus.

Moderaterna vill riva upp strandskyddet och öka det privatägda byggandet genom en rad nya reformer. Partiets bostadspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin (M) har lett arbetet med att utforma ett nytt policypaket som ska stärka äganderätter, minska kommunernas makt över detaljplaner och påskynda myndigheternas senfärdighet i byggprocesser. Allt för att fler ska kunna få ”förverkliga sin dröm och bygga sitt eget hus”, säger han.

”Elefanternas dans”

Allt sedan miljonprogrammets tillblivelse på 1960-talet har politiken om utökat bostadsbyggande i Sverige rört sig om större kommunala och statliga projekt, inte om att utöka möjligheterna för enskilda individer att bygga, menar Carl-Oskar Bohlin.

– Det har varit elefanternas dans i bostadspolitiken. De stora offentliga miljardprojekten. Jag vill ta ner makten till individnivå, säger Carl-Oskar Bohlin.

Han menar att politiken över tid varit dålig på att skapa förutsättningar för att bygga egna hem i Sverige.

Strandskyddet
– Man har skapat lager på lager av svårgenomträngliga hinder för att ta steget att förverkliga drömmen att bygga ett eget hus. Den gemensamma nämnaren är att återföra diskussionen om äganderätten till den bostadspolitiska scenen, säger Carl-Oskar Bohlin. Foto: Hasse Holmberg/TT

Slopa kommunala planmonopolet

En av de viktigaste komponenterna är det som han kallar det kommunala planmonopolet, som innebär att man vid ett husbygge måste utgå från kommunens detaljplan för att få bygga. Finns det ingen detaljplan för området kan kommunen neka byggnation på mer godtyckliga grunder och den enskilde riskerar stå kvar med en närmast värdelös bit mark som inte går att förädla.

– Trots att Sverige består av 97 procent obebyggd mark får människor ofta höra att man måste ställa sig i den kommunala tomtkön för att få bygga, säger han.

I det nya M-förslaget ingår att det kommunala monopolet bryts. En markägare ska kunna kräva att kommunen tar fram en detaljplan om någon detaljplan inte finns för just det område där man äger mark och vill bygga – även om detaljplanen endast avser denna enda byggnad.

Ett annat, enligt Bohlin mycket allvarligt, hinder för att få fart på det egenägda byggandet är strandskyddet i sin nuvarande tappning. Strandskyddet är i dag ett generellt förbud som gäller för hela landet. Det innebär att man inte får bygga inom hundra meter från en strandlinje – och i vissa fall inom 300 meter från en strandlinje.

Ett uttorkat dike kan vara en ”strandlinje”

– Det galna är att en strandlinje kan utgöras av ett dike, eller egen grävd damm. Till och med bäckar som är uttorkade stora delar av året har av länsstyrelsen klassats som strandlinjer. I mitt hemlän Dalarna är det till exempel en halv kilometer strandlinje utslaget per hushåll, trots att vi inte har någon kust, säger Carl-Oskar Bohlin.

strandskyddet dike
”Torrlagda diken kan också vara en strand.” Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Moderaterna vill nu att strandskyddet ska tas bort – eller snarare inverteras.

– Strandskyddet slår i dag på enorma arealer. Men i stället för ett generellt förbud så anser vi att kommunen själva ska få utfärda strandskydd för särskilt skyddsvärda områden, säger Carl-Oskar Bohlin.

Även de så kallade riksintressena är något som måste ses över. Riksintresse är ett område som är skyddat och anses viktigt ur nationell synvinkel, bland annat för att skydda vissa biotoper.

Inskränkningar i äganderätten

– Områdesrestriktioner och riksintressen utgör inskränkningar i den enskildes äganderätt. I olika sammanhang kan de behövas, men de har vuxit till antalet och blir bara fler. Vi vill att de ska tidsbegränsas och förses med bäst före-datum. När ett visst riksintresse har funnits i en viss tid ska man kunna ta ett nytt beslut för att bedöma om det fortfarande bör vara ett riksintresse, säger Carl-Oskar Bohlin.

Han menar även att det är de många olika markrestriktionerna som har varit en viktig komponent till att priset har stigit så kraftigt på befintliga bostäder.

– Den restriktiva politiken på markområdet har skapat en fiktiv bristsituation. De befintliga husen och byggbara markerna har skjutit i höjden så att bara de med redan god betalningsförmåga har möjlighet att bygga, säger han.

Undanröja byråkratiska hinder

Ytterligare en del i förslaget är att undanröja de byråkratiska hinder som finns hos bland annat Lantmäteriet. I dag finns det möjlighet för kommuner att inrätta kommunala lantmäterier, men det sker ytterst sällan.

– De flesta kommuner som vill inrätta kommunala lantmäterier får avslag av den berörda tillsynsmyndigheten, som i det här fallet är – hör och häpna – det statliga Lantmäteriet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Han menar att lokala lantmäterier har större förutsättningar att göra bedömningarna snabbare och vill även att dessa kommunala lantmäterier ska kunna få konkurrera med andra kommunala lantmäterier.

I våras lade Moderaterna fram ett förslag som rörde just det kommunala planmonopolet, som även vann gehör av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Men förslaget föll på att Centerpartiet slutligen backade ur.

Centerpartiet backade ur

– Jag tycke att det är märkligt att Centerpartiet, som vill kalla sig ett landsbygdsparti, motsätter sig ett förslag som verkligen skulle stärka människors möjligheter på landsbygden. De menade att de redan förhandlade frågan med Socialdemokraterna. Men detta är ju landsbygdspolitik på riktigt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Med den nya motionen, som kommer att läggas under hösten, hoppas dock Carl-Oscar Bohlin att få bättre gehör i riksdagen.

– Vi har hela tiden dragit åt tumskruvarna kring enskildas förutsättningar att bygga och skapa sig ett bättre liv. Följden har blivit dyra bostäder till människor som redan har god betalningsförmåga. Vi hoppas på förändring nu, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs även: Nima Sanandaji: Reformera bostadspolitiken!

Läs även: Erik Lidström: Bostadspolitik ger bostadsbrist och höga priser

Henrik Sjögren

Reporter.