Facebook noscript imageRinghals vd: Beslut om kärnavfall är ”tidsmässigt akut”
Ekonomi
Ringhals vd: Beslut om kärnavfall är ”tidsmässigt akut”
Svenska kärnkraftverket Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Svenska kärnkraftverket Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Tidsfristen för beslut om kärnavfallslagring börjar bli kritisk. Riskerar ”att få allvarliga konsekvenser för svensk elförsörjning” om ett regeringsbeslut fördröjs, säger Björn Linde till Dagens industri.

Beslutet om tillstånd för kärnkraftsindustrins hantering av kärnavfall riskerar att försenas med regeringskrisen. Nu varnar Ringhals och Forsmarks vd Björn Linde att en eventuell försening av tidsfristen riskerar att få konsekvenser.

– Det skulle riskera att få allvarliga konsekvenser för svensk elförsörjning om ett regeringsbeslut om kärnkraftsindustrins samlade tillståndsansökan för hanteringen av det svenska kärnavfallet försenas, säger Linde till Dagens industri.

Tillståndet är en del av en samlad tillståndansökan som gäller slutförvaringen av kärnavfall.

Linde menar att regeringskrisen kan leda till att beslutet fördröjs. En sådan fördröjning skulle göra saker och ting betydligt värre då situationen redan är kritisk.

– Vår tydliga signal är att läget är tidsmässigt akut, säger Linde till Dagens industri.

Läs även: Flera fall av coronafusk mot svenska myndigheter

Vattenfall kritiserar regeringen

Svenska kärnindustrin skickade in tillståndsansökan redan 2011. Ansökan har sedan dess gått genom prövningar hos både myndigheter och domstolar. 2018 hamnade frågan på regeringens bord. Några besked har man dock inte fått.

Tidigare i år riktade Vattenfall kritik mot regeringens ovilja att ta tag i frågan och man krävde att få ett svar.

I maj kom ytterligare påtryckningar i samband med nya konkreta varningar. Varningen – som kom från både Forsmark och Ringhals – var att totalt fem reaktorer med start 2024 och framåt riskerar att tvingas tas ur drift på grund av att mellanlagret för kärnavfall i Oskarshamn börjar blir fullt.

För att säkra mellanlagringskapaciteten före 2024 krävs tillstånd för en utökning på 3 000 ton, från nuvarande 8 000 tons kapacitet. Beslutet måste tas senast augusti i år om man ska hinna med den juridiska processen, menar Linde.

Efter regeringsbeslutet beräknas processen ta cirka två år.

Läs även: Ekobrottsmyndigheten i ekonomisk kris - var åttonde anställd riskerar uppsägning

Ett förslag ligger på bordet

Förra veckan föreslog regeringen – med miljöminister Per Bolund (MP) i spetsen – att man skulle bryta upp frågan om mellanlagringen och slutlagringen, och behandla frågorna separat. Förslaget har skickats ut på remiss och förväntas var inne i slutet av juli.

I remissen meddelar regeringen att det finns en betydande risk att ett lagakraftvunnet beslut inte kommer att hinna tas innan mellanlagret är fullt.

Representanter från kärnkraftsindustrin har dock uttryckt missnöje över förslaget.

Man menar att regeringen redan har tillräckligt med underlag att fatta beslut både om mellanlagring och slutförvaring, samt att dela upp beslutet är onödigt då systemen är sammanhängande.

Beslutet måste ta senast den 31 augusti. Skulle ett tillstånd inte ges riskerar kärnkraften i efterhand att stängas, vilket i sin tur innebär att en betydande del av svensk elförsörjning hotas.

Läs även: Statsvetare: ”Kanske bara ett extra val som återstår”

Läs även: Länsstyrelserna ska avgöra licensjakt på varg – men osäkert om jakt medges

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu