Facebook noscript imageSjölander: Hur Trump kan vinna Ukrainakriget åt Europa
Jakob Sjölander
Krönikörer
Sjölander: Hur Trump kan vinna Ukrainakriget åt Europa
Kan en återvald Trump få Europa att äntligen börja ta ansvar själva? Foto: Frank Franklin/AP/TT
Kan en återvald Trump få Europa att äntligen börja ta ansvar själva? Foto: Frank Franklin/AP/TT

Skulle Trump vinna valet lär USA:s Ukrainastöd sina. Men i den bästa av världar leder det till att Europa äntligen börjar ta ansvar för sin egen bakgård. Vi har nämligen resurserna att vinna över Ryssland, skriver Jakob Sjölander.

Om Trump återerövrar presidentposten kan det bli slutet för det amerikanska stödet till Ukraina. Även om snillen fortfarande spekulerar över vad Trump menar med sina uttalanden så är det helt klart att han anser att Ukraina är ett europeiskt problem, och att Europas länder bör lösa det.

Läs även: Skogkär: I Rapport är det bara civila som dör i Gaza

Och det har han faktiskt rätt i. Eller åtminstone halvrätt – nog angår Ukrainakriget alla som önskar en värld där fria nationer inte behöver buga sig för imperier, och där vi löser meningsskiljaktigheter på andra sätt än våld. Men Trump har rätt i att de europeiska länderna bör bidra mer. Alltför länge har Europas länder åkt snålskjuts på USA och gömt sig bakom dess sköld. Att bara ta och aldrig ge är ett föraktligt beteende.

Några siffror kan vara behjälpliga. Krigsdimman gör dessa svårbedömda, men i (väldigt) runda tal så kostar Ukrainas krigföring cirka 150 miljarder dollar per år. En tredjedel betalas av ukrainarna själva, och lejonparten av återstoden av USA. Mycket av stödet betalas inte ut i pengar, utan i krigsmateriel.

De europeiska ländernas insatser är relativt små, och inkluderar sådant som flyktinghjälp som inte har en direkt inverkan på slagfältet. Tydligen räcker dessa 150 miljarder dollar bara till det nuvarande dödläget. På östfronten intet nytt. Om Rysslands krigsmakt fortsätter att växa så kanske det inte ens räcker till det.

EU-länderna plus Storbritannien har en BNP på nästan 30 000 miljarder dollar. De 150 miljarder som kriget i Ukraina kostar är alltså en halv hundradel av det, 0,5%. Notera att få Natoländer, varav de flesta är europeiska, fortfarande inte når upp till Natos tvåprocentsmål. Resurserna finns alltså.

Det är bara att de inte används. Och varför skulle vi göra det, när amerikanerna står för pengarna och ukrainarna för blödandet?

Läs även: FOKUS: Ukrainas soldatbrist och nya rekryteringsmetoder

Förhoppningsvis kan Trump skämma ut vår kontinent tillräckligt för att vi ska bättra oss. Om Ukraina verkligen är så viktigt som vi påstår så borde vi kunna skramla fram pengarna. Jag vet inte om det är tragiskt eller komiskt när Europas ledare klagar över att Trump överväger att dra tillbaka stödet när de själva knappt ger något.

Jag föreslår att Europas länder tillåts leva upp till sina Natokrav på ett nytt sätt. Antingen kan de, som nu, satsa på sin egen militärapparat. Eller så kan de istället skicka motsvarande resurser till Ukraina.

Om de europeiska länderna satsar de två procent av BNP som vi borde ha satsat på våra militärbudgetar och istället ger dessa till Ukraina så skulle det bli cirka 600 miljarder dollar. Detta är fyra gånger mer resurser än Ukraina har idag, och cirka sju gånger mer än Rysslands militärbudget för 2023. Med stor sannolikhet skulle det räcka för att göra slut på kriget.

En sådan här satsning skulle gå ut över de europeiska ländernas möjligheter att bygga upp sina egna försvarsapparater. För några år sedan hade jag välkomnat en sådan uppbyggnad, men tiderna har förändrats. Militärresurserna behövs nu, och de behövs i Ukraina.

Det finns ingen anledning för de europeiska länderna att frukta för sin egen kortsiktiga säkerhet så länge Rysslands krigsförmåga hålls låg. Denna krigsförmåga hålls låg på slagfälten i Ukraina.

När resurserna finns men inte används bör vi känna skam. Men här kanske det hat och förakt Europas ledare känner mot Trump kan komma till användning – om alternativet är att ge honom rätt så kanske de kan pressas till att betala för sin överlevnad.

I slutändan måste vi erkänna att Putin – faktiskt! - är värre än Trump.

Läs även: PODD: Björn och Ronie om det senaste från USA: Trumps löfte om massutvisning

Jakob Sjölander