Facebook noscript imageSjunnesson: Slöjfritt på Apoteket, tack!
Jan Sjunnesson
Krönikörer
Sjunnesson: Slöjfritt på Apoteket, tack!
Borde vi slippa religiös klädsel när vi går på apoteket? Foto: Jan Sjunnesson / Jessica Gow/TT
Borde vi slippa religiös klädsel när vi går på apoteket? Foto: Jan Sjunnesson / Jessica Gow/TT

Den som kommer i kontakt med myndigheter eller anställda i statliga bolag borde, med beslut i EU-domstolen i ryggen, få slippa att mötas av handläggare och personal som trycker sina religiösa övertygelser i ansiktet på en, skriver Jan Sjunnesson.

Vid besök på det statligt ägda Apoteket kan kunder mötas och betjänas av beslöjad personal, alltså starkt troende kvinnliga muslimer. Om man påpekar att man inte vill bli bemött av religiöst klädd personal tillkallas chefer som tillrättavisar kunden att alla anställda har rätt att bära vilken klädsel de vill på arbetsplatsen, utöver arbetskläder.

Läs även: Ahmed: Välkomna slöjbärande kvinnor i arbetslivet

Apoteket hade till och med en annons 2023 där man berättade att bolaget hade utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke, illustrerat av en beslöjad kvinna med lång strikt tunika i samma dystra färg.

Samma befängda rätt att visa sin religion gäller vid flygplatser, drivna av statliga Swedavia, i kollektivtrafik (SJ, Västtrafik, Stockholms Lokaltrafik), ja även anställda vid PostNord, Bilprovningen, Samhall med flera bolag och myndigheter.

En gång hanterade en beslöjad handläggare på Skolinspektionen mitt ärende.

Så kan vi inte ha det i det sekulära Sverige 2024. Redan 1958 skrattade Egyptens populära president Gamal Abdel Nasser åt de som då ville få de fria egyptiskorna att ta på sig muslimsk dräkt.

I Sverige har slöjdebatten böljat sedan år 2000. I veckan argumenterade tre sverigedemokrater för att förbjuda slöjor på skolor, sjukhus och rättsinstanser.

2023 fastslog Arbetsdomstolen att ett privat bolag med uppdrag inom tunnelbanan hade rätt att förbjuda slöja under arbetstid. Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) ställde sig bakom beslutet. 2021 ställde sig EUs högsta domstol bakom ett slöjförbud, bland annat för tysk apotekspersonal.

Läs även: Ahmed: Kasta slöjan innan du kommer till Europa

Statliga Apoteket kan ändra sin policy och därmed befria sina kunder från att bli pådyvlade vilken religiös tillhörighet deras personal har. Man vill inte veta det när man ska handla medicin eller köpa plåster. Om de privata apoteksbolagen vill ha kvar en tillåtande slöjpolicy är det deras sak, men utan slöjor kan Apoteket bli alla svenskars apotek, inte bara för de som motvilligt eller ej godtar beslöjad personal.

Tills vidare kan alla Apotekets kunder ta två kölappar om det finns beslöjad personal, om man har tid. Man får då låta bli att gå fram till luckan där en kvinna i slöja sitter och vänta tills en obeslöjad kommer. Man kan också påpeka att det är olämpligt att visa sig i religiösa kläder på arbetsplatsen, men var beredd på att bli uppläxad av viktigpettrar i mellanchefsposition.

Som debattörerna från GAPF skrev i julas:

Neutralitet är det viktigaste elementet för skapandet av en förtroendegivande atmosfär. Myndighetspersoner ska aldrig kunna skylta med sina politiska, religiösa eller filosofiska tillhörigheter.

Detsamma gäller anställda i statliga bolag.

Läs även: DEBATT: Flyktingar från muslimskt förtryck litar inte på kuratorer i slöja

Jan Sjunnesson

Jan Sjunneson är författare och folkbildare, filosofie magister i filosofi och i pedagogik.