Genom att nobba och mobba Jimmie Åkesson (SD) målade Nobelstiftelsen in sig i ett hörn där det uppenbara hyckleriet till sist blev omöjligt att ignorera. Försöket att nu krångla sig ur hörnet med äran i behåll går inte så bra.
Plötsligt händer det. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson är efter tretton år i kylan välkommen på Nobelfesten.
“Nobelstiftelsen har beslutat att etablera en ny praxis för inbjudningar till Nobelfesten och kommer i år att bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier”, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen till Ekot i Sveriges Radio.
Det är en återgång till de principer som gällde fram till 2010, när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och omedelbart förklarades oberörbara.
”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion”, som stiftelsens förre vd Lars Heikensten formulerade det för mindre än ett år sedan.
Det nya beslutet sägs vara resultatet av en lång och noggrann diskussion i styrelsen. Enligt Helgesen handlar det om att motverka den ökande polariseringen i världen, om att bidra till en förbättrad dialog i akt och mening att “motverka tendensen till att man delas upp i sfärer där dialog mellan oliktänkande reduceras“.
Praxisändringen innebär även att ambassadörer från samtliga länder som är diplomatiskt representerade i Sverige respektive Norge i år och framöver bjuds in till prisceremonierna. Det betyder att stora Nobelfamnen åter öppnas för sändebuden från Ryssland, Belarus och Iran, som inte var välkomna förra året. Ryssland och Belarus på grund av det folkrättsvidriga ryska angreppskriget mot Ukraina, Iran på grund av regimens brutala krossande av de protester som uppstod efter att 22-åriga Mahsa Amini misshandlats så svårt av den iranska moralpolisen för att hon inte bar sin slöja på ett korrekt sätt, att hon senare avled.
“Vi tänker att det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter”, säger Helgesen till Ekot.
Så rart. Tänker sig Nobelstiftelsens styrelse verkligen att sändebuden från mullorna i Teheran, Vladimir Putin och kretsen kring honom eller för den delen Putins dräng i Minsk, den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko, ska ta intryck av umgänget, komma på bättre tankar? Kanske återvända hem och så ett demokratins och humanismens frö i hjärtat hos sina herrar?
Det är svårt att föreställa sig att ledamöterna i Nobelstiftelsens styrelse, som knappast är några dumhuvuden, tror på vad de själva säger.
Läs även: Hjort: Vad Putin menar när han talar om nazister
Samma skäl som gjorde att de ryska, belarusiska och iranska ambassadörerna inte var välkomna i november förra året är precis lika giltiga nu som då – om inte mer.
Ett år har gått av fortsatta ryska krigsbrottt, av terrorbombning mot civila, av tortyr av såväl civila som tillfångatagna ukrainska soldater. Tusentals ukrainska barn har rövats bort från sina föräldrar och förts till Ryssland. Under året som gått har den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev dessutom hunnit med att hota Sverige med rysk militär vedergällning på grund av Natointrädet. Och Lukasjenko är samme dussindiktator och Putindräng nu som då.
Iran fortsätter för sin del att hänga homosexuella från lyftkranar, fortsätter att skoningslöst slå ned alla protester mot regimen och mot slöjtvånget, fortsätter att finansiera internationell terrorism. Landets högste ledare, Ali Khamenei, anklagar efter koranbränningarna hotfullt Sverige för att ha intagit “en krigsställning gentemot den muslimska världen”.
Vilka överväganden som ligger bakom omprövningen vet bara styrelsens ledamöter. Men att nobba och mobba Åkesson kostar inget. Tvärtom har det gett applåder och ryggdunkningar från övriga delar av det svenska etablissemanget. Att ställa mäktiga och hänsynslösa regimer som den ryska och iranska i skamvrån genom att förklara deras sändebud icke önskvärda är en annan sak, med helt andra potentiella konsekvenser av det obehagligare slaget.
Genom att lyfta fram inbjudan av Åkesson som det centrala hade Helgesen och Nobelstiftelsen kanske hoppats att kappvändningen när det gäller Ryssland, Belarus och Iran skulle passera utan att vålla alltför stor uppståndelse. Så blev det inte.
Beslutet kritiserades på fredagen av statsminister Ulf Kristersson (M):
“Jag förstår att det upprör många människor i både Sverige och Ukraina”, säger han till nyhetsbyrån TT.
Muharrem Demirok (C), Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (MP) meddelar att de inte tänker delta i festligheter där ryska sändebud är välkomna.
Jimmie Åkesson tänker heller inte gå. Han lät omedelbart meddela att han har annat för sig när Nobelfesten går av stapeln. Vad han ska ägna kvällen åt är dock oklart.
“Det har jag inte bestämt ännu. Men jag vet att jag är väldigt upptagen.”
Nobelstiftelsen – Jimmie Åkesson: 0–1 (självmål).