Grovt kriminella ska i framtiden inte kunna bli svenska medborgare medan de jagas av polis. Det är en av de förändringar i den svenska lagen om medborgarskap som regeringen nu aviserar.
Ett svenskt medborgarskap följer inte med i paketet när man handlar pasta på ICA, men mycket svårare än så är det inte att skaffa sig en oavvislig rätt att vistas i Sverige – och att därmed också få full tillgång till svensk välfärd, till alla förmåner och rättigheter den svenska staten erbjuder sina medborgare. Det tar bara lite längre tid.
Nu ska i alla fall det svenska medborgarskapet uppgraderas och uppvärderas.
“Medborgarskapet är någonting man ska förtjäna, inte något man får förutsättningslöst och oavsett hur man lever”, förklarade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en pressträff på fredagen.
Regeringen vill bland annat införa en Lex Frunze. I framtiden ska det inte vara möjligt för grovt kriminella unga att likt den 17-årige armeniske gymmördaren Frunze Saghatelyan bli svensk medborgare medan man är på flykt undan rättvisan.
Ett sätt att bli svensk medborgare är genom anmälan. Om denna anmälan avser en person som fyllt 15 år men inte 18 görs oftast inte någon kontroll i polisens belastningsregister och misstankeregister, eftersom dessa ärenden i regel inte omfattas av krav om hederligt levnadssätt. Det var så Frunze Saghatelyan, vars ansökan godkändes medan han var misstänkt för mord, blev svensk medborgare.
“Jag anser att den ordningen är djupt oroväckande, problematisk och rent av stötande”, summerade Maria Malmer Stenergard.
De flesta skulle förmodligen instämma. Och nu ska denna lucka i lagen täppas till.
Regeringen avser också att låta utreda hur ett svenskt medborgarskap ska kunna återkallas. Det är en fråga som finns med i Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Att en person som blivit svensk medborgare ska ha en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, oavsett om denna lurat till sig medborgarskapet, oavsett vilka brott denne gjort sig skyldig till, oavsett vilken fara denne utgör för allmänhetens säkerhet såväl som för rikets säkerhet är, för att låna Malmer Stenergards ord, stötande.
I Danmark och flera andra grannländer finns sedan åtskilliga år möjligheten att återkalla medborgarskap. Men detta är en mer komplicerad fråga eftersom det kräver en grundlagsändring. I regeringsformen slås det nämligen fast att “ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap”. Folkrätten begränsar också möjligheterna att dra in medborgarskap, sannolikt till fall då medborgarskapet förvärvats genom att den sökande lämnat felaktiga uppgifter, eller om en person utgör ett allvarligt hot mot landets säkerhet.
Enligt Malmer Stenergard kommer justitieminister Gunnar Strömmer (M) inom kort att tillsätta en grundlagsutredning som tittar närmare på frågan.
Läs även: Brinkemo: Sverige har medborgare och inte kunder
Förra året delades det ut cirka 90 000 svenska medborgarskap. Det motsvarar en stad av Lunds storlek. Under årets fyra första månader beviljade Migrationsverket drygt 22 000 nya svenska medborgarskap. Över 90 000 ansökningar väntar på avgörande.
Efter två år kan nordiska medborgare också bli svenska medborgare. Efter fyra år kan den som är statslös eller flykting bli medborgare, medan det för övriga utlänningar i regel krävs att de har bott här i fem år. Efter åtta år går det att bli svensk medborgare även om din identitet inte är styrkt.
Hur lätt den svenska statsapparaten tar på medborgarskapet visas av att Migrationsverket under många år låtit personer som inte själva är svenska medborgare, och inte heller är säkerhetsklassade, ensamma fatta beslut om att bevilja svenskt medborgarskap.
Vad är Sverige? Är det en landyta, ett territorium, oändliga skogar och fält med massor av plats för nya invånare, så som den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) såg på saken, eller något mer? Vad är medborgarskapet? En byråkratisk formalitet på påkostat tjusigt papper, eller har det en djupare mening?
“Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige.”
Så står det i den svenska medborgarskapslagens portalparagraf. Migrationsverket beskriver innebörden i det svenska medborgarskapet på följande sätt:
“Medborgarskapet stärker din samhörighet med Sverige och förenar svenska folket. Det är det formella medlemskapet i samhället och är en grund för demokratin i Sverige.”
I dag är var femte invånare i Sverige född utanför landets gränser. Fler än var fjärde har utländsk bakgrund. Den samhörighet som det talas om i medborgarskapslagen – eller kalla det lojalitet med Sverige – är långt ifrån någon självklarhet. Det är de våldsamma korankravallerna under förra påsken eller den kampanj som bedrivs mot svensk socialtjänst – med stöd från utlandet – tydliga exempel på.
Att medborgarskapet nu stärks på olika sätt är en nödvändig förutsättning för att Sverige ska kunna hålla samman. Nödvändig men inte tillräcklig i sig.
Läs även: Sverige gav flest medborgarskap per utländsk medborgare i EU