Diplomatiska protester och maningar till bojkott av svenska varor – den muslimska vreden över att Sverige tillåter koranbränning visar inga tecken på att avta.
Trycket ökar på Sverige att stoppa koranbränningar. Irak har brutit alla diplomatiska kontakter med Sverige. I Iran, Jordanien och Saudiarabien har de svenska ambassadörerna ombetts inställa sig för åthutning. Saudiarabiens utrikesdepartement kallar koranbränningarna en “handling som systematiskt provocerar känslorna hos miljontals muslimer världen över”.
Från det som brukar beskrivas som sunniislams viktigaste lärosäte, Al-Azaruniversitetet i Kairo i Egypten, manas till fortsatt bojkott av svenska varor. Redan i januari, efter Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden, uppmanade Al-Azar till bojkott. Vilken effekt detta haft så här långt är oklart. Men att känslorna i den muslimska världen svallar är tydligt. Om det är något som kan ena dessa länder så är det verkliga eller upplevda kränkningar av islam.
Inte oväntat får de muslimska staterna uppbackning av FN. Självaste Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, bedyrade i ett möte på torsdagen med företrädare för Islamiska konferensorganisationen, IKO, att de har FN:s absoluta stöd i kampen mot “religiöst hat”.
Rent ekonomiskt skulle Sverige kunna ta ilskan med ro. Sveriges export till den muslimska världen är närmast försumbar, även om en omfattande bojkott av svenska varor och tjänster skulle kunna slå hårt mot enskilda företag. Det klart största exportlandet i Mellanöstern är Saudiarabien. Dit går 0,7 procent av den svenska exporten, enligt SCB:s statistik. Egypten svarar för 0,4 procent, vilket motsvarar 3 miljarder kronor.
Mer bekymmersamt är att det svenska Natomedlemskapet riskerar att fördröjas ytterligare, trots den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans uttalande häromveckan om att Turkiet är redo att godkänna Sveriges inträde i försvarsalliansen.
Torsdagens koranbränning fördömdes inte oväntat i skarpa ordalag av regeringen i Ankara. Turkiet har dessutom utfärdat en arresteringsorder mot den svensk-danske politikern Rasmus Paludan för koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i januari i år.
I samband med Paludans koranbränningar framkom uppgifter om att Ryssland utnyttjade dessa för en påverkansoperation där demonstrationer iscensattes runt om i Europa i syfte att öka motsättningarna inom och mellan länder. Mycket talar för att samma sak pågår nu.
Läs även: Korn: Allt som är fel ska inte förbjudas
Salwan Momika, mannen bakom torsdagens koranbränning utanför den irakiska ambassaden i Stockholm, kom till Sverige från Irak 2021 och fick ett treårigt, tillfälligt uppehållstillstånd. I Irak var Momika medlem av en kristen milis uppbackad av Iran. I sociala medier beskriver han sig omväxlande som politiker, influerare, fri ateist, tänkare och författare.
För Dagens Nyheter uppger Momika att han tänker fortsätta med koranbränningarna.
“Den här boken är farlig för svenska samhället och jag tycker att alla ska ha friheten att bränna Koranen. Nästa steg vore att förbjuda den”, säger Momika.
Enligt DN har Migrationsverket fått in uppgifter som gör att myndigheten nu ska utreda om Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas. Vad det rör sig om för uppgifter framgår inte. Efter koraneldandet lär Momika dock inte kunna skickas tillbaka till Irak, eftersom Sverige är bundet av konventioner som förhindrar att någon utvisas till ett land där hans eller hennes liv är i fara. Möjligen har det också varit Momikas avsikt att göra sig immun mot utvisning.
Att Ryssland på samma sätt som med Paludan utnyttjar Momikas koranbränningar för sina egna syften kan närmast tas för givet. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar har antalet inlägg som rör Sverige från bland annat Ryssland ökat. Sverige omtalas oftare och i allt mer negativa ordalag.
“Sverige pekas i allt större utsträckning ut som ett islamofobiskt land, ett land som inte respekterar religionen och islam”, säger myndighetens tillförordnade chef Magnus Hjorth till Ekot.
Utöver det självklara, att fördöma angreppet på den svenska ambassaden i Bagdad, ligger utrikesminister Tobias Billström (M) och regeringen lågt inför kritikstormen från den muslimska världen.
Men det handlar nog mindre om respekt för religionen än om respekt för det faktum att när islam anser sig angripet, då är den blinda vreden, våldet och terrorn aldrig långt borta.
Läs även: Altstadt: Om koranen blir helig enligt lag måste den censureras