
Skillnader i förtroendet för public service på 20–30 procentenheter beroende på om användarna står till höger eller vänster politiskt, visar att Sveriges Television och Sveriges Radio inte förmår förmedla opartisk och saklig information.
Sedan millennieskiftet sjunker förtroendet för nyhetsförmedlingen i Sveriges Television och Sveriges Radio stadigt bland dem som själva placerar sig till höger politiskt. Under samma tidsperiod har förtroendet för public service-nyheterna ökat i motsvarande grad hos personer som ser sig som vänster. Det visar en ny studie från statsvetarna vid SOM-institutet, knutet till Göteborgs universitet.
Av personer som själva bedömer att de står klart till höger var det år 2000 fortfarande 73 procent som hade stort eller ganska stort förtroende för Aktuellt, Rapport och övrig nyhetsförmedling i SVT. År 2023 hade andelen sjunkit till 59 procent. Bland personer som placerade sig klart till vänster ökade däremot förtroendet för SVT:s nyheter under de här åren, från 79 till 90 procent. När det gäller Sveriges Radios nyheter minskade förtroendet hos lyssnare till höger från 83 till 72 procent. Bland vänsterlyssnare ökade förtroendet från 86 till 93 procent. För nyheterna i TV4 syns ett motsvarande skifte.
Andra, liknande mätningar visar samma mönster. Det intressanta med SOM-studien är i första hand det långa tidsperspektivet, nästan ett kvartssekel.
Trots att förtroendet skiljer sig så tydligt åt beroende på användarnas ideologiska hemvist är användandet i sig likartat. Både bland dem som anser sig stå klart till höger och bland dem som anser sig stå klart till vänster är det 68 procent som tar del av SVT:s nyhetsrapportering vid minst ett tillfälle varje vecka. Det sjunkande förtroendet kan i alla fall inte bortförklaras med att de som är kritiska inte vet vad de talar om, därför att de inte tittar eller lyssnar.
“Det får ses som ett gott betyg för SVT:s oberoende och samhällsrelevans att även personer med lägre förtroende tar del av nyheter i samma utsträckning som alla andra”, säger Ulrika Andersson, som författat studien, i ett pressmeddelande.
Det är ju också en tolkning. Men frågan varför förtroendet för public service skiljer sig så tydligt åt beroende på vilket politiskt läger användarna tillhör och varför det stadigt sjunker bland människor till höger och stadigt ökar bland dem till vänster, ja på dessa frågor ges inga svar.
Läs även: Skogkär: De rödgröna laddar för strid om sitt älskade public service
Som så ofta när det gäller samhällsutvecklingen i Sverige – den växande organiserade brottsligheten, den höga kriminaliteten bland personer med utländsk bakgrund, segregationen, sjunkande skolresultat – tycks forskarna stå utan förklaring till de fenomen de iakttar och kartlägger.
En förklaring som annars brukar lyftas fram är fientliga medier-effekten. Enligt denna teori kan misstro mot medier ofta bero på att människor helt enkelt ogillar fakta och åsikter som går emot den egna övertygelsen. Journalistprofessorn Jesper Strömbäck förklarar fenomenet så här: ”människor har en tendens att uppfatta mediernas innehåll som att det missgynnar den egna sidan eller positionen och gynnar den andra sidan i en debatt eller konflikt”.
De flesta kan nog känna igen sig i detta. Teorin förmår dock inte förklara varför personer som politiskt står till höger under decennier gradvis tappat förtroendet för public service, medan förtroendet istället ökat kraftigt bland personer med vänstersympatier.
Men om det existerar ett fientliga medier-fenomen, något som det inte finns anledning att betvivla, bör också motsatsen existera: ett vänliga medier-fenomen som innebär att förtroendet ökar när innehållet stämmer överens med och gynnar den egna sidan eller politiska positionen men missgynnar den andra sidan.
Den medeltida filosofen William Ockham är berömd för sin rakkniv. Enligt honom är det enklaste svaret i regel också det bästa. Allt som inte är nödvändigt för att ge en tillfredsställande förklaring till en händelse eller ett fenomen ska skäras bort. Därav Ockhams rakkniv.
Och den enklaste förklaringen till att högerväljares förtroende för public service stadigt sjunker medan vänsterväljares förtroende lika stadigt ökar är att public service skildrar världen ur ett vänsterperspektiv som vänsterväljare gillar och instinktivt uppfattar som rättvisande.
Det är den enkla förklaringen till att de rödgröna partierna gått upp i stabsläge som en följd av de högst beskedliga reformer som föreslås i den nyss presenterade public serviceutredningen.
Det är den enkla förklaringen till varför Socialdemokraterna just nu driver en betald desinformationskampanj i sociala medier med annonser där regeringen anklagas för att förbereda en slakt av public service med Ryssland och Ungern som förebilder.
När de rödgröna ropar i falsett: “Rör inte vårt public service!” så är detta vad de menar. Bokstavligen. Deras public service.
Läs även: Skogkär: Utredningar kommer och går men public service består