Facebook noscript imageSkogkär: Det farligaste gänget sitter i Rosenbad
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Det farligaste gänget sitter i Rosenbad
Rosenbadsgänget. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Rosenbadsgänget. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Morgan Johansson (S) är efterklok som en bok. Men Sverige behöver inte en justitieminister som vet vad andra borde ha gjort. Sverige behöver en justitieminister som vet vad han gör. Alltså någon annan än Johansson.

Skjutningar. Sprängningar. Gänguppgörelser. Kontraktsmord. Våldsamma upplopp. Etniska konflikter. Grov organiserad brottslighet som breder ut sig och infiltrerar samhällsinstitutioner. Att leva i Sverige är numera som att leva i en amerikansk kriminalserie. Fiktion har blivit vardag.

Vid tre av fyra dödsskjutningar i kriminella miljöer är det aldrig någon som döms, rapporterade Ekot på tisdagen. Och i de fall där någon döms är det ofta så att det finns flera inblandade som går fria, fallen är bara “delvis uppklarade”, konstaterar Mikael Rying, kriminolog vid Polisen.

De förklaringar till den låga uppklarningen Rying lyfter fram är dels en utbredd tystnadskultur med vittnen som inte vill eller vågar tala, dels det faktum att den stora mängden dödsskjutningar gör att polisens utredare är överlupna med arbete.

Sverige har helt enkelt så många gangstermord att polisen inte hinner med. Tiderna förändras onekligen.

Och någon lättnad i arbetsbördan ska polisens utredare nog inte förvänta sig. Enligt myndighetens statistik inträffade 89 skjutningar under första kvartalet i år mot 56 samma period förra året. Antalet dödade i dessa skjutningar var 17, tolv fler än första kvartalet 2021.

Och vad säger det ansvariga statsrådet, justitieminister Morgan Johansson (S)? Han som 2017 stolt proklamerade att regeringen snart skulle bringa den organiserade brottsligheten på knä?

En massa saker. Så klart. Om historiskt stora satsningar på polisen. Om otaliga nya och skärpta lagar. Om att sätta hårt mot hårt.

Snacka går ju.

Läs även: Altstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport

Regeringens mål är att antalet anställda inom Polisen ska ha ökat med 10 000 fram till år 2024, jämfört med 2016.

Och visst ökar antalet anställda inom polisen. Men omkring tre av fyra är civilanställda. Massor av platser på polisutbildningarna fortsätter att stå tomma. Den där tunna blå linjen av ingripandepoliser förblir lika tunn.

Frågan är också vad händelser som påskhelgens våldsamma koranupplopp får för inverkan på intresset för att välja yrket. Över hundra poliser skadades fysiskt. Men många har också blivit märkta mentalt av upplevelserna.

“Jag vet mängder av kolleger som mår psykiskt riktigt dåligt och tagit extremt illa vid sig”, berättar polisen Peter Larsson i en intervju med Expressen. Efter att ha jobbat i yrket i femton år överväger han nu att sluta, besviken på både polisledning och politiker: “I dag är vi legitima måltavlor för grovt kriminella.” Han skulle inte rekommendera någon – som inte drömt om det sedan barndomen – att bli polis.

Själv var han under påskhelgen på plats under upploppen i Malmö. “Det var inte mindre stenar, det var stora jävla projektiler som bara spöregnade och smattrade på våra fordon.”

Peter Larsson berättar hur viktigt det är att som ny i yrket kunna luta sig mot erfarna kollegor. Morgan Johansson talar gärna om hur många nya som anställs, mindre gärna om alla erfarna poliser som fått nog och byter yrke, ett “akut problem”, enligt Peter Larsson: “I dag blir aspiranter ibland upplärda av kolleger som har mindre än ett år i tjänst.”

Morgan Johansson har nu kommit på att “man skulle ha byggt ut kameraövervakning, höjt straffen och byggt ut polisen för 20–25 år sedan”.

Efterklok som en bok. Den efterklokheten har Sverige sett mycket av de senaste åren. “Sverige har varit naivt”, som Johanssons förre chef Stefan Löfven (S) uttryckte saken. Och om det med “Sverige” avses ansvariga politiker och landets eliter, så låt gå för det.

Sitt eget politiska misslyckande vill Morgan Johansson och Socialdemokraterna inte tala om. “Sverige kan bättre”, mässar de. Självklart är det så. Men kan Socialdemokraterna bättre? Kan Morgan Johansson bättre?

Inget talar för det. Snart åtta år har han haft på sig. Inom Johanssons fögderi har utvecklingen oavbrutet gått åt fel håll.

I september avkunnar väljarna sin dom. Johanssons inkompetens och olämplighet för uppdraget borde vid det här laget vara ställt utom varje rimligt tvivel.

Glöm Shottaz. Glöm Dödspatrullen. Det farligaste gänget är det som sitter i Rosenbad, i regeringshögkvarteret.

Läs även: Skogkär: Nätkrigaren Morgan i Rosenbad

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu